Συνέδριο ιστορίας για την Ελλάδα του Μεταξά (update)

Τα πρώτα ψήγματα του φασισμού στην ελληνική κοινωνία ανιχνεύει το συνέδριο του Κοινωνικού Φόρουμ Ιστορίας που πραγματοποιείται 27 και 28 Σεπτεμβρίου.
Συνέδριο ιστορίας για την Ελλάδα του Μεταξά (update)
Η πεποίθηση ότι οι αντιθέσεις και οι αντιπαλότητες που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο και στις εξελίξεις που έκτοτε ταράζουν την ελληνική κοινωνία, ξεκίνησαν ξαφνικά στις αρχές του 1940 είναι οπωσδήποτε εσφαλμένη. Η σύγχρονη ιστοριογραφία συμφωνεί πλέον ότι οι ρίζες του διχασμού και της εμφάνισης αντιδημοκρατικών, αυταρχικών και τελικά φασίζουσων πολιτικών νοοτροπιών εντοπίζονται ακόμη και στην πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, ενώ εκτείνονται και στις δύο επόμενες δεκαετίες, αυτή του '20 και αυτή '30.

Το Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και η ελληνική κοινωνία. Ένα πείραμα εκφασισμού;” που διοργανώνει το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2013 επιχειρεί να φωτίσει μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ελληνικής ιστορίας.


Το επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα στο Πάντειο Παν/μιο, είναι η τρίτη σχετική διοργάνωση της ομάδας που γίνεται με πρωτοβουλία του Φόρουμ. Είχαν προηγηθεί δύο επιτυχημένες ακόμη συναντήσεις με θέμα τη δεκαετία του 1940 (“Η Εποχή των ρήξεων”, 2011) και το Μεσοπόλεμο (“Νέες Προσεγγίσεις στην ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου”, 2012).

Διαβάζουμε στο δελτίο τύπου: «Η κατάλυση της δημοκρατίας το καλοκαίρι του 1936 από τον Ιωάννη Μεταξά αποτελεί ένα σημείο τομής στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Για χρόνια, τόσο στον ευρύτερο δημόσιο χώρο όσο και στο πλαίσιο της επιστημονικής κοινότητας, η αναφορά στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου περιοριζόταν στις, αναμφισβήτητα σκληρές, κατασταλτικές του πρακτικές, στην αναζήτηση των ιστορικών καταβολών του, και στη διερεύνηση των ισορροπιών ανάμεσα στο δικτάτορα, το βασιλιά και τη Βρετανία. Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες μεθοδολογικές επιλογές έχουν αφήσει στην ουσία αδιερεύνητη τη σχέση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου με την ελληνική κοινωνία».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνέδριο επιχειρεί μια «κοινωνική στροφή» στη μελέτη της περιόδου και επιδιώκει να θέσει νέα ερευνητικά ερωτήματα. Εξάλλου, εύλογη είναι η αναζήτηση αναλογιών ανάμεσα στη δεκαετία του 1930 και τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Οι θεματικές της πρώτης μέρας αφορούν την εργασία, την οικονομία, την κοινωνική πολιτική καθώς και τις πολιτικές ελληνικότητας και οι θεματικές της δεύτερης μέρας εστιάζουν στις ιδεολογικές, πολιτιστικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις της μεταξικής περιόδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικά Έγγραφα" θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου ανά ημέρα.
Info
Συνέδριο με θέμα “Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και η ελληνική κοινωνία”
27 (13.30 – 20.15)- 28 Σεπτεμβρίου 2013 (10.00 – 20.30) 
Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Είσοδος ελεύθερη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v