SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Τα 6 πιθανότερα σενάρια για το τέλος του κόσμου

Τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη μελέτησαν τα σενάρια περί τέλους του κόσμου και μας παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν τη Γη σήμερα.

Τα 6 πιθανότερα σενάρια για το τέλος του κόσμου

Το 2012 πέρασε, και μαζί του οι φόβοι αρκετών φίλων των θεωριών συνωμοσίας που περίμεναν ότι, όπως είχαν προβλέψει οι Μάγιας, ο κόσμος θα καταστρεφόταν. Μπορεί λοιπόν εκείνη τη χρονιά να… γλιτώσαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πλανήτης δεν αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους.

Τα λαμπρότερα μυαλά της Βρετανίας μάλιστα, – ανάμεσά τους και ο Stephen Hawking- έχουν δημιουργήσει ένα κέντρο «υπαρξιακού κινδύνου» για να μελετήσουν τις μεγαλύτερες απειλές για την ίδια την ύπαρξη της Γης και να ενημερώσουν τους πολιτικούς ηγέτες αλλά και την κοινή γνώμη για τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

Κατά την γνώμη τους, τα πιθανότερα σενάρια για το τέλος του κόσμου είναι τα εξής έξι:

*Κυβερνο-επιθέσεις
Μία από τις μεγαλύτερες απειλές της ύπαρξής μας είναι κάποιου είδους επίθεση σε βάρος του ελέγχου των υπολογιστών και των ηλεκτρικών δικτύων ανά τον κόσμο. Η απώλεια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες, αν δεν βρεθεί τρόπος να ανακτηθεί άμεσα.

*Βιο-τρομοκρατία
Τα πυρηνικά όπλα απαιτούν τεράστιες υποδομές για να κατασκευαστούν, αλλά οι γενετικά κατασκευασμένοι ιοί και τα μικρόβια μπορούν να δημιουργηθούν σε ένα απλό εργαστήριο.

*Έλλειψη τροφίμων
Η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων βασίζεται στην διανομή των τροφίμων «στην ώρα τους», με κανόνα την αποφυγή της αποθήκευσης. Μια «βλάβη» στα δίκτυα πληροφόρησης που χειρίζονται αυτή τη διαδικασία, θα οδηγούσε γρήγορα σε έλλειψη φαγητού και εξεγέρσεις λόγω πείνας.

*Πανδημίες
Η ευκολία μετακίνησης του ανθρώπινου είδους χάρη στην ευρεία διάδοση των αερομεταφορών τον τελευταίο αιώνα αυξάνει τις πιθανότητες ταχύτατης διάδοσης σε όλο τον πλανήτη οποιασδήποτε νέας θανατηφόρας ασθένειας, σε οποιοδήποτε σημείο της Γης κι αν πρωτοεμφανιστεί.

*Κακόβουλοι υπολογιστές
Η τεχνολογία παράγει ολοένα και πιο «έξυπνους» υπολογιστές. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως κάποια στιγμή μπορούν να γίνουν τόσο έξυπνοι ώστε να στραφούν εναντίον μας και να σταματήσουν να ενεργούν για τους σκοπούς που σχεδιάστηκαν, κάνοντας πραγματικότητα τις πιο τρομακτικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

*Κλιματική καταστροφή
Οι κλιματολόγοι φοβούνται πως, όσο η ατμόσφαιρα της Γης μολύνεται όλο και περισσότερο με διοξείδιο του άνθρακα, αυξάνεται η πιθανότητα να περάσει ένα σημείο «βρασμού», από το οποίο και έπειτα η αύξηση της θερμοκρασίας θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Στους κινδύνους για τη Γη, οι επιστήμονες προσθέτουν τους πολέμους, την πιθανότητα μιας πυρηνικής «αποκάλυψης» ή και της πρόσκρουσης ενός αστεροειδούς στον πλανήτη μας.

Πηγή: Independent
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η λογική στους ερωτευμένους είναι σαν τον δαυλό μέσα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν διαλύει."

Φραγκίσκος Βάκων, Άγγλος φιλόσοφος

 • 1095 - Την τελευταία ημέρα του Συμβουλίου του Κλερμόν, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ορίζει τον επίσκοπο Αντεμάρ του Πουί και τον κόμη Ραϊμόνδο Δ' της Τουλούζης ως επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
  1520 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
  1582 - Ο 18χρονος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και η 26χρονη Ανν Χάθαγουεϊ πληρώνουν 40 αγγλικές λίρες για να βγάλουν άδεια γάμου.
  1814 - Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
  1821 - Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  1895 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
  1910 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
  1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v