Ρεπούση: «Τα θρησκευτικά δεν έχουν θέση στο Λύκειο»

Την αντίθεσή της στην διδασκαλία των θρησκευτικών στο Λύκειο εξέφρασε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση. Διαβάστε τις δηλώσεις.
Ρεπούση: «Τα θρησκευτικά δεν έχουν θέση στο Λύκειο»
Μιλώντας στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής που συζητά το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση προκάλεσε για ακόμα μια φορά έντονες αντιδράσεις, λέγοντας ότι η έννοια του σύγχρονου Λυκείου δεν συνάδει με την διδασκαλία των θρησκευτικών.

«Στην Β' και Γ' των Επαγγελματικών Λυκείων δεν υπάρχει η ιστορία. Αυτοί θα γίνουν πολίτες του κράτους. Και διδάσκονται ιστορία μόνο στην Α' Λυκείου. Αντίθετα, διδάσκονται τα Θρησκευτικά και αναρωτιέμαι: γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο Λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα Θρησκευτικά που δεν είναι καν θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επί της υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου;», ανέφερε.

Υποστήριξε επίσης πως «όλη η σύγχρονη εκπαίδευση δεν πιστεύει πια στην θρησκευτική κατήχηση, παρά την επαφή των παιδιών με τις θρησκείες μέσα από ένα μάθημα ιστορικό, κοινωνιολογικό, για το ρόλο που έπαιξαν οι θρησκείες στην πορεία της ανθρωπότητας, και δέχομαι ότι έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Τα θρησκευτικά με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο. Εσείς όχι μόνο δεν τα κάνετε προαιρετικά ή δεν τα αλλάζετε, αλλά επιμένετε σε μια κυρίαρχη θέση η οποία αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα Σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου, αλλά και στα υποχρεωτικά μαθήματα που δίνουν εξετάσεις τα παιδιά για να πάρουν το απολυτήριό τους».

Σύμφωνα με την κ. Ρεπούση, η ορθόδοξη κατήχηση δεν θα κάνει τα παιδιά στα σχολεία καλύτερους χριστιανούς. Αντίθετα, θεωρεί ότι υποβαθμίζονται οι Φυσικές Επιστήμες και η Βιολογία που είναι βασική επιστήμη.

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v