Η Βρετανία έδωσε τα χημικά στη Συρία!

Πολιτικό σκάνδαλο έχει συνταράξει την Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση Κάμερον κατηγορείται πως επέτρεψε την εξαγωγή ύποπτων χημικών στην αιματοκυλισμένη Συρία.
Η Βρετανία έδωσε τα χημικά στη Συρία!
Σάλος έχει προκληθεί στην πολιτική ζωή της Βρετανίας, μετά την αποκάλυψη πως η κυβέρνηση Κάμερον επέτρεψε την εξαγωγή δύο χημικών ουσιών προς την Συρία, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρασκευαστούν τα χημικά όπλα που χρησιμοποίησε ο Ασάντ στην Συρία.

Η αποκάλυψη έγινε την Δευτέρα, με δημοσίευμα του Independent, στο οποίο αναφέρεται: "Η Βρετανία επέτρεψε σε εταιρίες να πουλήσουν χημικά στη Συρία. Η κυβέρνηση του Λονδίνου χορήγησε άδειες για εξαγωγές φθοριούχου καλίου και φθοριούχου νατρίου. Οι άδειες ανακλήθηκαν έξι μήνες αργότερα, όταν η Ε.Ε έδωσε το πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ".

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, στα πτώματα των αμάχων στη Συρία βρέθηκε η ουσία «σαρίν», η οποία μπορεί να παρασκευαστεί με «πρώτη ύλη» τις χημικές ουσίες που εξήγαγε βρετανική εταιρία στην Συρία, με την άδεια της βρετανικής κυβέρνησης. Οι άδειες χορηγήθηκαν στις 17 και 18 Ιανουαρίου του περασμένου έτους για χρήση σε βιομηχανικές εργασίες, με την σημείωση πως «δεν υπήρχε σαφής κίνδυνος ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή», όπως επεσήμανε ο γραμματέας Επιχειρήσεων στην επιτροπή ελέγχου της βρετανικής βουλής.

Η βρετανική κυβέρνηση σήμερα, ωστόσο, υποστηρίζει πως, αφού η ΕΕ έκρινε παράνομες τέτοιες εξαγωγές τον περασμένο Ιούνιο, το σύστημα λειτούργησε, οι άδειες ανακλήθηκαν και οι συγκεκριμένες εξαγωγές δεν έγιναν ποτέ. Γεγονός είναι, όμως, πως οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι το καθεστώς Ασάντ εισάγει χημικά από τη Δύση «για βιομηχανικούς σκοπούς» και τελικά τα χρησιμοποιεί για καταστολή – υπολογίζεται μάλιστα πως τέτοια νευροπαραλυτικά χημικά έχουν χρησιμοποιηθεί στις πρόσφατες συριακές συρράξεις περίπου 14 φορές.

Πηγή: Independent 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v