Οι "χρυσές" μεταγραφές του ποδοσφαίρου

Με αφορμή το αστρονομικό ποσό που διέθεσε η Ρεάλ για τον Gareth Bale, θυμόμαστε τις μεταγραφές που... τίναξαν την μπάνκα στον αέρα.
Οι χρυσές μεταγραφές του ποδοσφαίρου
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Είναι τρελός ο Πρόεδρος», λένε οι φίλαθλοι στην Ελλάδα κάθε φορά που γίνεται μια «αστεράτη» μεταγραφή μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Τι να πουν όμως και οι φίλαθλοι των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων όταν βλέπουν να έρχονται στην πόλη τους θηρία όπως ο Cristiano Ronaldo ή ο Neymar με αμοιβές που ξεπερνούν ακόμα και τα εκατό εκατομμύρια ευρώ;

Με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή – ρεκόρ του χαρισματικού μπακ-χαφ Gareth Bale στην Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 108 εκατομμυρίων ευρώ (!), ακολουθούν μερικές από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Μέχρι τις επόμενες φυσικά.

Christiano Ronaldo: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε Ρεάλ Μαδρίτης
Κόστος: 93 εκατομμύρια ευρώ

Η «Βασίλισσα» τίναξε την μπάνκα στον αέρα για να αποκτήσει τον Πορτογάλο άσο και να τον… μεταφέρει από το Ολντ Τράφορντ στο Μπερναμπέου το 2009. Η επένδυση της Ρεάλ έπιασε τόπο, αφού ο Cristiano σκόραρε 146 φορές σε 135 παιχνίδια, βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει το Copa Del Rey το 2010.

Zinedine Zidane: Γιουβέντους σε Ρεάλ Μαδρίτης
Κόστος: 73,5 εκατομμύρια ευρώ

Το 2001 ο «Ζιζού» ήταν στο peak της καριέρας του και οι Μαδριλένοι δεν δίστασαν να κάνουν την πιο ακριβή μεταγραφή (τότε) και να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης. Τα κατάφεραν, με τον Γάλλο άσο να πετυχαίνει ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία του Champions League στον τελικό απέναντι στη Λεβερκούζεν. Ο Ζιντάν έπαιξε για πέντε χρόνια στην ομάδα, σκοράροντας 43 φορές σε 198 αγώνες σε Ισπανία και Ευρώπη. Ήταν η περίοδος που η μαδριλένικη ομάδα χαρακτηρίστηκε «Galacticos» (Γαλαξιακή) από κοινό και δημοσιογράφους.

Zlatan Ibrahimovic: Ίντερ σε Μπαρτσελόνα
Κόστος: 70 εκατομμύρια ευρώ

Οι Καταλανοί δεν συνηθίζουν να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για μεταγραφές, όμως στην περίπτωση του Σουηδού επιθετικού όχι μόνο έδωσαν περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ στην Ίντερ to 2009, αλλά της παραχώρησαν και τον αρχισκόρερ Samuel Eto’o. O Ibrahimovic δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στην ομάδα, η «Μπάρτσα» έχασε το Champions League από την… Ίντερ την ίδια χρονιά και το μόνο που κατάφερε ήταν να πάρει το ισπανικό πρωτάθλημα.

Kaka: Μίλαν σε Ρεαλ Μαδρίτης
Κόστος: 65 εκατομμύρια ευρώ

Την ίδια χρονιά με την μεταγραφή του Cristiano Ronaldo, οι Μαδριλένοι έφεραν τον Βραζιλιάνο σούπερσταρ από την Μίλαν στο Μπερναμπέου έχοντας υψηλές προσδοκίες από αυτόν. Ο Kaka παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα, μιας και ταλαιπωρήθηκε από συνεχόμενους τραυματισμούς.

Edinson Cavani: Νάπολι σε Παρί Σεν Ζερμέν
Κόστος: 64 εκατομμύρια ευρώ

Οι σεΐχηδες του Κατάρ και ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν δεν τσιγκουνεύτηκαν και πλήρωσαν 64 εκατομμύρια ευρώ στην Νάπολι για να φέρουν στο Παρίσι τον στράικερ του Καμπιονάτο, τα 29 γκολ του οποίου με την φανέλα της ιταλικής ομάδας της εξασφάλισαν την δεύτερη θέση στο ιταλικό πρωτάθλημα. Πρόκειται για την πιο ακριβή μεταγραφή του 2013.

Luis Figo: Μπαρτσελόνα σε Ρεαλ Μαδρίτης
Κόστος: 60 εκατομμύρια ευρώ


Ο «προδότης» όπως τον χαρακτήρισαν οι οπαδοί της Μπάρτσα Luis Figo, άλλαξε στρατόπεδο το καλοκαίρι του 2000 και έμεινε για πέντε χρόνια στους μαδριλένους, χωρίς όμως να δικαιολογήσει τα χρήματα που ξόδεψε η «Βασίλισσα» για την απόκτησή του. Αγωνίστηκε σε 208 αγώνες σε Ισπανία και Ευρώπη, σκοράροντας 47 φορές.

Radamel Falcao: Ατλέτικο Μαδρίτης σε Μονακό
Κόστος: 60 εκατομμύρια ευρώ

Στην πιο ακριβή της μεταγραφή μέχρι σήμερα, η Μονακό έφερε τον Μάιο του 2013 Κολομβιανό επιθετικό της Ατλέτικο Μαδρίτης σε… γαλλικό έδαφος, γιορτάζοντας την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος.

Neymar: Σάντος σε Μπαρτσελόνα
Κόστος: 60 εκατομμύρια ευρώ

Το «διαμάντι» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου ανήκει από τον Μάιο του 2013 και με την… βούλα στην καταλανική ομάδα, η οποία έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τον αποκτήσει. Μένει να δούμε τι θα προσφέρει ο μάγος Neymar στην Μπαρτσελόνα από δω και στο εξής, στο πλευρό των Messi, Iniesta και Xavi.

Fernando Torres: Λίβερπουλ σε Τσέλσι
Κόστος: 58,5 εκατομμύρια ευρώ

Σπάζοντας το μεταγραφικό της ρεκόρ τον Ιανουάριο του 2011, η λονδρέζικη ομάδα κατάφερε να… κερδίσει τον Ισπανό επιθετικό, ο οποίος πολιορκούταν από πολλές ομάδες εκείνη την περίοδο. Μετά την μεταγραφή του πάντως, ο Torres δεν θύμιζε σε τίποτα τον σκόρερ που όλοι περίμεναν να δουν στο γήπεδο, τελειώνοντας την χρονιά με μόλις ένα γκολ σε 14 αγώνες. Το 2012 πάντως, τα έβγαλε τα λεφτά του σκοράροντας εναντίον της Μπαρτσελόνα και «κλειδώνοντας» την πρόκριση της ομάδας του στον τελικό του Champions League, το οποίο και κατάφερε να κατακτήσει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v