Πώς θα είναι το νέο Λύκειο;

Δείτε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και όσα θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο αν αυτό ψηφιστεί.
Πώς θα είναι το νέο Λύκειο;
Ποιες αλλαγές έρχονται στην εκπαίδευση; Πώς θα είναι το νέο Λύκειο από την ερχόμενη σχολική χρονιά; Τι ισχύει για τις Πανελλήνιες; Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση είδε το φως της δημοσιότητας, και δίνει ορισμένες απαντήσεις για όσες αλλαγές θα επέλθουν από την νέα σχολική χρονιά εφόσον αυτό εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Νέα της Πέμπτης, το σχέδιο για τις πανελλαδικές θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το νέο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας, ενώ ορισμένες από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει είναι οι εξής:

-Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές
-Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
-Το 50% των εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων
-Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου
-Μειώνονται σε 4 τα επιστημονικά πεδία
-Ξεχωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές
-Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα
-Προαιρετική τάξη μαθητείας ενός έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ
-Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές

Εν τω μεταξύ, με φόντο τις παραπάνω αλλαγές, η ΟΛΜΕ συνεχίζει να δηλώνει πως προετοιμάζεται για απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θέμης Κοτσιφάκης, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως οι κινητοποιήσεις «δεν απεργούμε για καπρίτσια, ούτε για πλάκα. Όταν απεργούμε χάνουμε μισθό… στερούμε από τις οικογένειές μας το εισόδημα. Το ποιες θα είναι αυτές (οι κινητοποιήσεις) θα το αποφασίσουν οι γενικές συνελεύσεις». Ο κ. Κοτσιφάκης σημείωσε πως στην πραγματικότητα αυτή που κλείνει τα σχολεία είναι η κυβέρνηση, με τις απολύσεις και τις περικοπές και όχι οι εκπαιδευτικοί με τις απεργίες.

Πηγή: Τα Νέα


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v