Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακουνά την κεντρική Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο την Αμφίκλεια Φθιώτιδας ταρακούνησε το μεσημέρι της Τετάρτης την κεντρική Ελλάδα. Δείτε τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι.
Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακουνά την κεντρική Ελλάδα
Στις 12.03, το μεσημέρι της Τετάρτης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Φθιώτιδας. Ήταν μόνο ένας προάγγελος του μεγαλύτερου σεισμού, που σημειώθηκε μετά από τρία λεπτά στην περιοχή της Αμφίκλειας Φθιώτιδας, κοντά στη Λαμία, τα 5,1 Ρίχτερ του οποίου ταρακούνησαν όχι μόνο τον συγκεκριμένο νομό, αλλά και την Αττική και την Βοιωτία.

Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, στα 4 χιλιόμετρα ανατολικά της Αμφίκλειας και 121 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, σημειώθηκε «βροχή βράχων» εξαιτίας του σεισμού στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια, καταγράφηκαν φθορές μόνο σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και παρουσιάστηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε χωριά του νομού.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, δεν πρόκειται για σημαντικό σεισμικό γεγονός, καθώς η ισχύς του θεωρείται συνήθης για τα δεδομένα της περιοχής. Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε πως πρόκειται για πιθανή ενεργοποίηση του γειτονικού ρήγματος της Αταλάντης, αλλά ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, εκτιμά ότι ο σημερινός σεισμός δεν έχει καμία σύνδεση με το ρήγμα της Αταλάντης.

Πηγή: Ethnos.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v