5 ενδιαφέρουσες θεωρίες συνωμοσίας για… υποψιασμένους

Ο Καρλομάγνος δεν υπήρξε ποτέ. Έχουμε την προσοχή σας; Ωραία. Έχουμε και άλλες τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες θεωρίες συνωμοσίας.
5 ενδιαφέρουσες θεωρίες συνωμοσίας για… υποψιασμένους
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να τις βρίσκεις αστείες. Μπορεί να σε εκνευρίζουν και λίγο, έτσι όπως μπλέκουν τη μασονία και τους Εβραίους στα πάντα, από τους αεροψεκασμούς (τους ποιους;) και το λογότυπο των Starbucks μέχρι τις προτηγανισμένες πατάτες που σε συνδυασμό με την Coca Cola δύνανται να ελέγξουν συνειδήσεις. Δεν μπορείς, όμως, σε καμία περίπτωση να αρνηθείς ότι οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ενδιαφέρουσες, έτσι όπως χτίζονται γύρω από (αμφισβητήσιμα, καμία αντίρρηση) στοιχεία και μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις ωρών –ειδικά αν κάποιος στην παρέα τείνει να τις πιστέψει. Συγκεντρώσαμε, για άλλη μια φορά, μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, και σας δίνουμε τροφή για μεγάλες αυγουστιάτικες συζητήσεις.

Ο ραδιοφωνικός Πόλεμος των Κόσμων του Όρσον Γουέλς ήταν ψυχολογικό πείραμα

Την ιστορία πιθανότατα την ξέρετε: Την παραμονή του Halloween του 1938, ο Όρσον Γουέλς κατατρομάζει τους αμερικανούς ακροατές, διαβάζοντας μερικές σελίδες από το ολόφρεσκο μυθιστόρημά του, τον Πόλεμο των Κόσμων, στο ραδιόφωνο σαν να πρόκειται για αληθινή είδηση εισβολής εξωγήινων στη Γη. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η εκπομπή έγινε αντικείμενο έρευνας από το Radio Research project του Πανεπιστημίου του Princeton, ένα project το οποίο είχε ιδρυθεί τότε από το Ίδρυμα Rockefeller για να μελετήσει την επίδραση των ΜΜΕ στην κοινωνία.

Η θεωρία συνωμοσίας, λοιπόν, λέει ότι το Ίδρυμα (και κατ’ επέκταση, οι Rockefeller, οι οποίοι πρωταγωνιστούν σε ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας) στην πραγματικότητα πλήρωσαν τον Όρσον Γουέλς για να κάνει την εκπομπή, προκειμένου να μελετήσουν πώς θα αντιδρούσε ο πληθυσμός σε μία πραγματική εισβολή –εξωγήινων ή όχι. Τα αποτελέσματα της έρευνας, πάντως, έδειξαν ότι το 25% των έξι εκατομμυρίων ακροατών πίστεψαν ότι πρόκειται για αληθινή εισβολή, αν και οι περισσότεροι θεώρησαν ότι οι εισβολείς δεν ήταν εξωγήινοι, αλλά Γερμανοί. Ολόκληρη η έρευνα είναι δημοσιευμένη εδώ.

Ο δολοφόνος του John Lennon ήταν αντικείμενο πειράματος της CIA

Ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Τζον Λένον έξω από το διαμέρισμά του στη Ντακότα στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, ο Mark Chapman, ισχυρίστηκε στη δίκη του ότι άκουγε στο κεφάλι του φωνές που του έλεγαν «καν’ το, καν’ το». Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο του φόνου, τον βρήκαν να κρατά σφιχτά ένα αντίτυπο του βιβλίου «Ο φύλακας της Σίκαλης», με τις λέξεις «αυτή είναι η δήλωσή μου» και την υπογραφή του συγγραφέα στην πρώτη σελίδα.

Και όλα αυτά δεν θα σήμαιναν τίποτα περισσότερο από το ότι ο Chapman ήταν απλά τρελός (αν και, μυστηριωδώς, πολλοί παράφρονες δολοφόνοι έχουν με κάποιον τρόπο συνδεθεί με το βιβλίο Ο Φύλακας της Σίκαλης) αν μόλις τρία χρόνια νωρίτερα δεν είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις σχετικά με το MKULTRA της CIA. Ένας από τους στόχους του σκοτεινού αυτού project ήταν ο έλεγχος συνείδησης, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας «Άνθρωπος της Μαντζουρίας», ένας δολοφόνος του οποίου το μυαλό ελέγχεται και κατευθύνεται πλήρως από τρίτους. Προσθέστε στην εξίσωση τα αντιπολεμικά αισθήματα που εμφυσούσε στον αμερικανικό λαό ο Λένον σε μια εποχή που οι ΗΠΑ ετοίμαζαν διάφορες εισβολές και πολέμους ανά τον πλανήτη (μεταξύ των οποίων εκείνη στο Ελ Σαλβαδόρ) κι έχετε έτοιμη μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία συνωμοσίας, στην οποία ο Chapman μαζί με τον Lennon είναι τα θύματα, και η CIA ο πραγματικός δολοφόνος.

Ο Καρλομάγνος δεν υπήρξε ποτέ

Πρωταγωνιστής σε πολλές θεωρίες συνωμοσίας (μεταξύ των οποίων το περίφημο σκάκι του, που κάποιοι θρύλοι το θέλουν να έκρυβε το μυστικό της φιλοσοφικής λίθου) ο Καρλομάγνος είναι επίσης το κεντρικό πρόσωπο μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας θεωρίας συνωμοσίας, που αναπτύχθηκε την δεκαετία του ’90 από τον Γερμανό Ιστορικό Heribert Illig. Σύμφωνα με αυτήν, μια μεγάλη περίοδος στις αρχές του Μεσαίωνα (συγκεκριμένα, τα χρόνια από το 614 έως το 911 μ.Χ.) δεν υπήρξε ποτέ.

Η θεωρία, γνωστή ως Phantom Time Hypothesis, υποστηρίζει πως η αλλαγή του ημερολογίου από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό το 1582 μ.Χ. «μέτρησε» εσκεμμένα λάθος δεκατρείς έξτρα μέρες, ενώ σύμφωνα με τους αστρονόμους και τους μαθηματικούς του Πάπα Γρηγόριου, το ημερολόγιο έπρεπε να διορθωθεί κατά δέκα μόνο ημέρες –πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το ημερολόγιο, μέχρι να αλλαχθεί, είχε μετρήσει τρεις αιώνες παραπάνω.

Ο Illig, λοιπόν, υποστηρίζει ότι η ύπαρξη του Καρλομάγνου ήταν δημιούργημα των χρονικογράφων του Μεσαίωνα, κατ’ εντολή του Αυτοκράτορα Όθων Γ’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και του Πάπα Συλβέστρου Β’. Αν συνυπολογίσετε το γεγονός ότι ο Καρλομάγνος πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, κρεβατωμένος από πλευρίτιδα, και θάφτηκε την ίδια μέρα –πράγμα που δεν συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, ούτε επιβαλλόταν από την ασθένειά του ή τις καιρικές συνθήκες– η όλη θεωρία συνωμοσίας, αν και δύσκολα πιστευτή, γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα.

Ο Paul McCartney πέθανε το 1966 (και αντικαταστάθηκε από σωσία)

Η ελάχιστα πλέον γνωστή θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Paul McCartney να έχει σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και αντικατασταθεί από σωσία του, κατ’ εντολή της ίδιας της Βασίλισσας της Αγγλίας «για να αποτραπούν οι μαζικές αυτοκτονίες των fan του γκρουπ», άρχισε να διαδίδεται το 1969. Όσο και αν δυσκολευόμαστε να την πιστέψουμε, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της, είναι τουλάχιστον ενδιαφέροντα.

Πάρτε για παράδειγμα το εξώφυλλο του Abbey Road: Ο Lennon, ντυμένος στα λευκά, είναι ο παπάς, ή κάποια αγγελική μορφή, ο Ringo, ντυμένος στα μαύρα πίσω του είναι ο εκπρόσωπος του γραφείου κηδειών ή εκείνος που θρηνεί, ο George Harrison, με τζιν στο τέλος της πομπής είναι ο νεκροθάφτης, και ο Paul McCartney, ξυπόλητος και εκτός συγχρονισμού στο περπάτημα με τους υπόλοιπους τρεις, είναι ο νεκρός. Άλλα στοιχεία που υποτίθεται πως στηρίζουν την θεωρία είναι διάφοροι στίχοι που ακούγονται αν παιχτούν τα τραγούδια ανάποδα (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στο τέλος του I’m so tired, όπου ο Lennon λέει κάτι που δεν βγάζει νόημα, ξεκινώντας σαν Nam daed a si luap, το οποίο ανάποδα λέει “Paul is dead, miss him, miss him, miss him”). Περισσότερα ενδιαφέροντα “clues” έχει το παρακάτω βίντεο.



Η ποπ κουλτούρα μας προετοιμάζει για γεγονότα που πρόκειται να συμβούν

Η θεωρία συνωμοσίας που είναι γνωστή ως “predictive programming” αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο από τους David Icke και Alex Jones. Σύμφωνα με αυτήν, στοιχεία για μεγάλα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν «κρύβονται» από «αυτούς που κινούν τα νήματα» μέσα σε τηλεοπτικά προγράμματα, ταινίες, βιβλία και κόμιξ, έτσι ώστε το κοινό να είναι προετοιμασμένο για την τραυματική εμπειρία.



Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φωτογραφία που βλέπετε επάνω, από ένα επεισόδιο των Simpsons του 1997, όπου το 9 είναι τοποθετημένο σε μάλλον περίεργο σημείο, δίπλα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, που θα μπορούσε κανείς να τους δει και ως 11. Επίσης, στον πιλότο της σειράς του Fox που λεγόταν The Lone Gunmen, το 1998, στελέχη της κυβέρνησης κάνουν αεροπειρατεία και ρίχνουν το αεροπλάνο πάνω στο World Trade Center. Πολύ σύμπτωση για να είναι σύμπτωση; Εσείς αποφασίζετε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v