Έλληνας ομογενής… αθώος μετά από 16 χρόνια φυλακής

Ο ομογενής Γιώργος Σουλιώτης, απέδειξε την αθωότητά του μετά από 16 χρόνια στη φυλακή για υπόθεση εμπρησμού με τρεις νεκρούς στις ΗΠΑ.
Έλληνας ομογενής… αθώος μετά από 16 χρόνια φυλακής
Μετά από 16 χρόνια στην φυλακή, ο Γιώργος Σουλιώτης, έλληνας ομογενής από το Modesto των ΗΠΑ, κατάφερε να αποδείξει την αθωότητά του σε υπόθεση εμπρησμού που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, και αφέθηκε ελεύθερος.

Τον Ιανουάριο του 1997, μία μεγάλη πυρκαγιά στο σπίτι όπου έμεναν η 30χρονη Michelle Jones και τα δύο της παιδιά στάθηκε ικανή να τους στερήσει την ζωή, και ένοχος γι’ αυτό κρίθηκε ο 72χρονος σήμερα ομογενής, που ήταν σπιτονοικοκύρης τους.

Ο Γιώργος Σουλιώτης προσπαθούσε να κάνει έξωση στην οικογένεια Jones, αλλά εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού προβλήματος, η διαδικασία καθυστερούσε πολύ. Στις 15 Ιανουαρίου, ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως λίγο πριν είχαν δει τον Σουλιώτη να μπαίνει στην αυλή του σπιτιού. Η πολιτική αγωγή πρότεινε την θανατική ποινή για τον Σουλιώτη κατά την διάρκεια της δίκης το 2000, αλλά τελικά κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Δεκαέξι χρόνια και πολλές εφέσεις του έλληνα ομογενή αργότερα, το δικαστήριο επανέλαβε τη δίκη, αφού η πλευρά του κατηγορούμενου υποστήριξε πως στην πρώτη δίκη δεν υπήρξε επαρκής υπερασπιστική εκπροσώπηση. Στη νέα δίκη, τα στοιχεία απάλλαξαν τον κατηγορούμενο από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, αλλά κατηγορήθηκε για φόνο εξ αμελείας. Δεδομένου ότι η ποινή για φόνο εξ αμελείας φτάνει τα έξι χρόνια, τα οποία είχε ήδη εκτίσει και με το παραπάνω ο Σουλιώτης χάρη στην πρότερη «λανθασμένη» ετυμηγορία, αποδέχτηκε την κατηγορία, λέγοντας πως θα έπρεπε το σπίτι να πληροί τις προϋποθέσεις πυροπροστασίας, για να ξεφύγει από την ταλαιπωρία νέων εφέσεων. Έτσι, τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

«Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα», δήλωσε ο Αλέκος Σουλιώτης, γιος του κατηγορούμενου. «Δεν θέλουμε κανείς να αμφισβητήσει την αθωότητά του, αλλά θέλαμε να βγει από την φυλακή όσο πιο σύντομα γινόταν», είπε, προσθέτοντας πως ανησυχούσε ότι ο 72χρονος πατέρας του θα έχανε τη ζωή του στη φυλακή.

ΠηγήABC News10 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v