Νέος ηγέτης για την Αίγυπτο μετά το πραξικόπημα

Προσωρινός ηγέτης της Αιγύπτου ανέλαβε ο ανώτατος δικαστής της χώρας, μετά τις διαδηλώσεις και την ανατροπή του Μόρσι από την εξουσία. Μάθετε τις εξελίξεις.
Νέος ηγέτης για την Αίγυπτο μετά το πραξικόπημα
Ο ανώτατος δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου, Adly Mahmud Mansour, ανακηρύχθηκε προσωρινός ηγέτης του κράτους, μία ημέρα μετά την καθαίρεση του προέδρου Mohammed Morsi και το στρατιωτικό πραξικόπημα που τον έθεσε υπό περιορισμό.

Ο κ. Mansour δήλωσε πως νέες εκλογές είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις για την πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Εν τω μεταξύ, ο μέχρι χθες πρόεδρος της χώρας, που αποτέλεσε τον πρώτο ελεύθερα εκλεγμένο ηγέτη της Αιγύπτου, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς ο στρατός υποστηρίζει πως «απέτυχε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του λαού».

Οι εξελίξεις είναι απότοκο πολυήμερων ταραχών και διαδηλώσεων στους δρόμους της Αιγύπτου από τον απλό λαό και μέλη της αντιπολίτευσης, εναντίον του Morsi και της παράταξής του, «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Ωστόσο, ο νέος, προσωρινός ηγέτης της χώρας εμφανίζεται ενωτικός, τείνοντας χείρα φιλίας προς τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Την ίδια ψυχραιμία ζήτησε και ο Μόρσι να δείξουν οι οπαδοί της δικής του παράταξης για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Την ίδια στιγμή, όμως, η νέα κυβέρνηση προχωρούσε σε συλλήψεις ισλαμιστών πολιτικών παρά τις προεδρικές διακηρύξεις για ενότητα.

Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, από την άλλη, υποστηρίζει πως αυτό που συνέβη δεν ήταν πραξικόπημα, αλλά «απαραίτητη ενέργεια των ενόπλων δυνάμεων για την προστασία της δημοκρατίας». Ο προσωρινός ηγέτης δήλωσε πως με τις διαδηλώσεις ο αιγυπτιακός λαός διόρθωσε την πορεία της λαμπρής επανάστασης.

Από την αρχή των διαδηλώσεων και ως σήμερα, έχουν καταμετρηθεί πενήντα νεκροί και πολλοί τραυματίες. Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν εξομάλυνση των ταραχών, ενώ μέχρι την διενέργεια εκλογών αναμένεται να αναλάβει την διακυβέρνηση επιτελείο τεχνοκρατών, με πιθανότερο πρωθυπουργό τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, σημαντικό στέλεχος της έως χθες αντιπολίτευσης και πρώην επικεφαλής του ΙΑΕΑ, που διενεργούσε τους ελέγχους για την ύπαρξη όπλων στο Ιράκ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v