ΗΠΑ: Βρέθηκε το ημερολόγιο στενού φίλου του Χίτλερ
Το χαμένο ημερολόγιο του Αλφρεντ Ρόζενμπεργκ, στενού συνεργάτη του Αδόλφου Χίτλερ, ανακαλύφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τετρακόσιες σελίδες από το χαμένο επί σειρά δεκαετιών ημερολόγιο του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, εντοπίστηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Ρόζενμπεργκ υπήρξε φίλος και σύμβουλος επί εξωτερικών θεμάτων του Χίτλερ, ενώ έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εκτελέστηκε το 1946 δι’ απαγχονισμού μετά την Δίκη της Νυρεμβέργης, όμως το ημερολόγιό του εξαφανίστηκε την ίδια χρονιά, με τις αρχές να κάνουν λόγο για λαθραία εισαγωγή του στις ΗΠΑ από τον εισαγγελέα Ρόμπερτ Κέμπνερ. Μετά τον θάνατο του Κέμπνερ το 1993, ξεκίνησε μια πολυετής σειρά δικαστικών διαμαχών για τα έγγραφά του μεταξύ των παιδιών του, την πρώην γραμματέα του και το Μουσείου του Ολοκαυτώματος.
Τα παιδιά του συμφώνησαν να παραδοθεί το ημερολόγιο στο Μουσείο, όμως το 1999 όταν οι αρχές επισκέφθηκαν το σπίτι του για να το παραλάβουν διαπιστώθηκε ότι έλειπαν χιλιάδες σελίδες από αυτό. Το FBI ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό τους και κατάφερε να εντοπίσει περίπου 150 χιλιάδες εξ’ αυτών, στο σπίτι της γραμματέας του Ρόζενμπεργκ η οποία τότε ζούσε στο σπίτι του ακαδημαϊκού Χέρμπερτ Ρίτσαρντσον, όμως αρκετές από τις σελίδες εξακολουθούσαν να είναι άφαντες.
Στις αρχές του 2013, το Μουσείο σε συνεργασία με πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επιχείρησαν να εντοπίσουν τις σελίδες που έλειπαν. Τελικά, το ημερολόγιο βρέθηκε στο σπίτι του Ρίτσαρντσον ο οποίος πλέον κατοικεί κοντά στο Μπάφαλο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Μουσείου Ολοκαυτώματος, "Τα τεκμήρια είναι μεγάλης σημασίας για τη μελέτη της ναζιστικής εποχής, περιλαμβανομένης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος. Μία πρώτη ταχεία ανάλυση του περιεχομένου καταδεικνύει ότι το υλικό ρίχνει νέο φως σ' έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων που συνδέονται με την πολιτική του Τρίτου Ράιχ."
Μεταξύ άλλων, το ημερολόγιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις διαφωνίες και τις εντάσεις στα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής διοίκησης, ιδίως για την κρίση που προκλήθηκε από την πτήση του Ρούντολφ Ες στη Βρετανία το 1941, αλλά και από την κλοπή έργων τέχνης ανά την Ευρώπη.