Μέρος της Ποικίλης Στοάς αποκαλύπτεται στο Μοναστηράκι

Η περίφημη Ποικίλη Στοά της κλασικής Αθήνας έρχεται σιγά-σιγά στο φως, αφού ήδη έχει αποκαλυφθεί μέρος της στο Μοναστηράκι, ενώ αναμένονται οι εγκρίσεις για την συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών.
Μέρος της Ποικίλης Στοάς αποκαλύπτεται στο Μοναστηράκι
Το πράσινο φως έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με γνωμοδότησή του ώστε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να αποκαλυφθεί η περίφημη Ποικίλη Στοά του 5ου αιώνα π.Χ., που βρίσκεται στο Μοναστηράκι.

Ένα μέρος της στοάς έχει ήδη αποκαλυφθεί, ενώ η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών προτίθεται να πραγματοποιήσει περαιτέρω ανασκαφικές έρευνες με δικά της έξοδα υπέρ του ελληνικού δημοσίου, ώστε να έρθει στο φως ευρύτερο «κομμάτι» της στοάς.

Συγκεκριμένα, η Σχολή εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλοτριώσει ή να εξαγοράσει τα οικόπεδα επί των οδών Αγίου Φιλίππου και Αδριανού, όπου σήμερα υπάρχουν δύο κτίρια του 19ου αιώνα τα οποία στεγάζουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να αποκαλύψει ευρύτερο τμήμα του αρχαίου μνημείου.

Πρόκειται για την στοά που ονομάστηκε «Ποικίλη» χάρη στον πλούτο των καλλιτεχνημάτων που την κοσμούσαν – μεταξύ άλλων η ζωγραφική απεικόνιση της Μάχης του Μαραθώνα, του Πολύγνωτου, η Αμαζονομαχία, η μάχη της Οινόης, τρόπαια Λακεδαιμονίων και Σικυωνίων, καθώς και χάλκινα αγάλματα του Σόλωνα.

Την στοά έχτισε ο Πεισιάναξ, γαμπρός του Κίμωνα, γι’ αυτό και ονομάστηκε και Πεισιανάκτειος στοά. Εκεί δίδασκε και ο φιλόσοφος Ζήνωνας, από όπου και η διδασκαλία του ονομάστηκε στωική.

Το οικόπεδο που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Φιλίππου υπολογίζεται πως στέκεται ακριβώς πάνω από το μέσο της Στοάς, κρύβοντας ένα μακρύ τμήμα του πίσω τοίχου και κίονες, ενώ το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Αγίου Φιλίππου και Αδριανού καλύπτει την περιοχή μπροστά από την Στοά και τον Ηριδανό ποταμό.

ΠηγήIn.gr – ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v