Απαγορευμένες διαφημίσεις: 10 σποτ χαμένα στην… μετάδοση

Σκοπός μιας διαφήμισης είναι σε κάθε περίπτωση η προώθηση ενός προϊόντος. Τι γίνεται όμως όταν ο τρόπος με τον οποίο το κάνει δεν είναι politically correct; Δείτε δέκα χαρακτηριστικά παραδείγματα διαφημίσεων που… κόπηκαν στην μετάδοση.
Απαγορευμένες διαφημίσεις: 10 σποτ χαμένα στην… μετάδοση
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το απαγορευμένο είναι πάντα πιο γλυκό, λένε. Οτιδήποτε έχει κατά καιρούς λογοκριθεί ή απαγορευτεί – μουσική, ταινίες, σειρές, βιβλία – έγινε μετά instant classic. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της διαφήμισης. Σποτάκια τα οποία, για ξεχωριστό λόγο το καθένα, προκάλεσαν σάλο όταν προβλήθηκαν και «κόπηκαν» αμέσως ή δεν προβλήθηκαν ποτέ έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια viral χάρη στο… εργαλείο που ονομάζεται Youtube. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο προκλητικές διαφημίσεις των τελευταίων χρόνων, τα συμπεράσματα δικά σας.

Levis: Και οι τυφλοί… βλέπουν
Μια γυναίκα αλλάζει μέσα σε δημόσιες τουαλέτες και ο τυφλός (ή μήπως όχι;) ζητιάνος που βρίσκεται εκεί φαίνεται να… βρίσκει το φως του. Η διαφήμιση έπαιξε για λίγο στην Βρετανική τηλεόραση μέχρι να απαγορευθεί για προφανείς λόγους.



Centrum: Strip poker τρίτης ηλικίας
Μια ομάδα νεαρών παίζουν strip poker σε ένα δωμάτιο, όμως τα πράγματα αλλάζουν άρδην όταν μπαίνει μέσα ο νοσοκόμος του... γηροκομείου.



Bud: Πότε δεν ξέρεις
Στο εν λόγω σποτάκι της δημοφιλούς μπύρας, το οποίο απαγορεύτηκε αφού προβλήθηκε στην αμερικάνικη διοργάνωση - τηλεοπτικό φαινόμενο Super Bowl, ένα νεαρό ζευγάρι βουτά στην πισίνα χωρίς να ξέρει όμως ποιος ή ποιοι τους παρακολουθούν.



ΧΒΟΧ 360: Όπλα στην πλατφόρμα (του τραίνου)
Θέλοντας να προωθήσει τα shoot them up παιχνίδια για την νέα της κονσόλα, η Microsoft αποφάσισε το 2005 να τα «μεταφέρει» στην καθημερινότητα, μέσα από μια αρκετά πρωτότυπη διαφήμιση. Το σποτ δεν βγήκε ποτέ στον αέρα, αφού η ίδια η Microsoft το… ανακάλεσε πριν προβληθεί.



Agent Provocateur: Η Kylie καβάλα στο άλογο
Ίσως το πιο sexy απαγορευμένο διαφημιστικό εσωρούχων της τελευταίας δεκαετίας. Η Kylie Minogue ιππεύει έναν μηχανικό ταύρο φορώντας μόνο τα απαραίτητα.



Mastercard: Ο γαλατάς «χτυπάει» αρκετές φορές
Αν και αρκετά πετυχημένο, το βασισμένο σε αυτήν εδώ την μικρού μήκους ταινία διαφημιστικό της Mastercard απαγορεύτηκε λόγω υπερβολικής βίας.



Zazoo: Ασφαλές σεξ για να… γλιτώσεις
Την ταλαιπωρία του να έχεις (κακομαθημένο) παιδί έδειξε με υπερβάλλουσα γλαφυρότητα η μάρκα προφυλακτικών Zazoo στην παρακάτω διαφήμιση, η οποία φυσικά απαγορεύτηκε λόγω ανηθικότητας.



Pepsi: Η… πραγματική χρήση της Coca Cola
Πανέξυπνη διαφήμιση, η οποία φυσικά «κόπηκε» το 2001 ύστερα από έντονα παράπονα της Coca Cola. Ένα πιτσιρίκι χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του και δύο κουτάκια Coca Cola για να φτάσει το κουμπί του μηχανήματος και να πάρει μια Pepsi. Έξυπνη παρατήρηση από χρήστη του Youtube κάτω από το βίντεο: «Η Pepsi είναι καλύτερη, αλλά η Coca Cola κάνει διπλές πωλήσεις».



Calvin Klein Jeans: Οντισιόν για… πορνό
Οι παρακάτω διαφημίσεις της γνωστής εταιρείας εσωρούχων προκάλεσαν σάλο και απαγορεύτηκαν στα 90’s αφού εμφάνιζαν νεαρά αγόρια και κορίτσια να συμμετέχουν (εν αγνοία τους) σε casting για ταινία πορνογραφικού περιεχομένου.



Umbro: «Φιλόζωη» κλωτσιά
Η συγκεκριμένη διαφήμιση της εταιρίας αθλητικών ειδών προκάλεσε την έντονη αντίδραση και των φιλοζωικών οργανώσεων ανά τον κόσμο. Αναρωτιέστε γιατί; Δείτε το βίντεο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v