Υπάρχει η εμπιστοσύνη… με την πρώτη ματιά;

Γιατί κάποιοι κερδίζουν την εμπιστοσύνη μας με την πρώτη ματιά; Η επιστήμη αποκαλύπτει πως αυτοί είναι συνήθως οι άνθρωποι με καστανά μάτια και στρογγυλά πρόσωπα, και εξηγούν γιατί οι γαλανομάτηδες δεν μας… γεμίζουν το μάτι.
Υπάρχει η εμπιστοσύνη… με την πρώτη ματιά;
Πολλά συμβαίνουν «με την πρώτη ματιά»: Ερωτευόμαστε, αντιπαθούμε, γοητευόμαστε. Με άλλα λόγια, λέει η επιστήμη, πραγματοποιούμε γρήγορες, ασυναίσθητες αξιολογήσεις για τους ανθρώπους, βασιζόμενοι στα εμφανισιακά τους χαρακτηριστικά – επομένως, εμπιστευόμαστε ή όχι τους ανθρώπους με τα κριτήρια που ορίζει… το μάτι μας. «Αν δείχνεις έμπιστος, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν μαζί σου, να σου δώσουν πληροφορίες, να σου προσφέρουν την ευκαιρία να γίνεις το ταίρι τους», σημειώνει o Karel Kleisner, επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου της Πράγας, που μελέτησε ακριβώς αυτή την «συνήθειά» μας να… εμπιστευόμαστε με την πρώτη ματιά.

Η ερευνητική ομάδα φωτογράφισε τα πρόσωπα σαράντα ανδρών και σαράντα γυναικών και ζήτησε από 238 φοιτητές να αξιολογήσουν αυτά τα πρόσωπα σε σχέση με το κατά πόσο τους φαίνονται αξιόπιστοι. Η προβολή των φωτογραφιών έγινε με δύο τρόπους: Την πρώτη φορά τα πρόσωπα είχαν το κανονικό χρώμα ματιών τους, ενώ την δεύτερη τα γαλάζια μετατράπηκαν σε μπλε και αντιστρόφως.

Στον πρώτο «γύρο» του πειράματος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα καστανά μάτια αξιολογήθηκαν ως πιο άξια εμπιστοσύνης από τα γαλάζια, ανεξάρτητα από το φύλο του προσώπου στο οποίο ανήκαν. Ωστόσο, στην περίπτωση των ανδρικών προσώπων, σημαντικό ρόλο παίζει και το σχήμα του προσώπου: Οι άνδρες με πιο στρογγυλά πρόσωπα, με μεγαλύτερο στόμα και πιο φαρδύ πιγούνι κρίνονται πιο αξιόπιστοι σε σχέση με αυτούς που διαθέτουν μακρόστενο πρόσωπο, ανεξαρτήτως χρώματος ματιών. Δεν παρατηρήθηκε το ίδιο στην περίπτωση των γυναικείων προσώπων.

Αν συνυπολογίσετε ότι οι άνθρωποι με καστανά μάτια έχουν συνήθως και πιο στρογγυλά πρόσωπα (καθώς και τα υπόλοιπα «αξιόπιστα» χαρακτηριστικά), ενώ οι… γαλανομάτηδες τείνουν να έχουν πιο μακρόστενα, πιο μικρά, και με περισσότερες γωνίες πρόσωπα. «Το πιο μακρύ πιγούνι των γαλανομάτηδων τους κάνει να μοιάζουν λιγότερο… baby-faced. Παρατηρήθηκε ότι σχετικά με την ειλικρίνεια, μεγαλύτερο σκορ έχουν αυτοί με τα “μωρουδίστικα” πρόσωπα», σημείωσαν οι ερευνητές, ενώ επεσήμαναν πως αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι εκπροσωπούν μία βιο-κοινωνική προσαρμογή που έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια μεταξύ των ανθρώπων.

Πηγή: Time Healthland
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v