Είμαστε φτιαγμένοι για το καλό!

Διατηρήστε την θετική διάθεση των γιορτών και υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως θα κάνετε κάθε μέρα μια οποιαδήποτε καλή πράξη. Ίσως είναι η αρχή της παραμονής του «καλού» στην ψυχολογία σας και την υπόλοιπη ζωή σας.
Είμαστε φτιαγμένοι για το καλό!
«Καλή χρονιά! Γεμάτη με χαρά αγάπη και αφθονία σε όλους τους τομείς της ζωής σου!»
Όπου και αν πας, αυτή την εποχή ακούς ευχές. Σε λίγο καιρό θα καταλαγιάσουν. Η καθημερινότητα θα μας παρασύρει και, χωρίς να το καταλάβουμε, θα κοιτάμε τα άσχημα, τα περίεργα και τα αρνητικά. Αυτό θέλεις; Ή μήπως θα ήθελες αυτή η ευφορία να σε ακολουθεί κατά την διάρκεια του χρόνου;

Μπορείς να κάνεις την διαφορά και να αισθάνεσαι απίθανα κάθε μέρα - με ένα απλό παιχνίδι. Το παιχνίδι λέγεται «Κάνε καλό». Ναι είναι απλό: Κάνε καλό!

Και εξηγώ. Συμφώνησε με τον εαυτό σου ότι κάθε μέρα θα κάνεις ένα καλό. Δηλαδή; Ό,τι νομίζεις εσύ: Μπορεί να είναι ένα χαμόγελο σε έναν περαστικό στον δρόμο. Μπορεί να είναι ένα απόγευμα σε κάποιο εθελοντικό οργανισμό (σίγουρα θα βρεις κάποιον οργανισμό που να σου ταιριάζει στο http://volunteer4greece.gr/S/v4g/). Μπορεί να είναι μια συζήτηση με την μητέρα σου χωρίς να εκνευριστείς. Μπορεί να είναι ένα μήνυμα σε κάποιον φίλο/φίλη που έχεις καιρό να δεις. Μια αγκαλιά. Μια κατάθεση σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Ένα ευχαριστώ ενώ κοιτάς μέσα στα μάτια του αποδέκτη. Προτεραιότητα σε ένα άλλο αυτοκίνητο στον δρόμο. Οτιδήποτε θεωρείς εσύ θετικό, καλό, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι κάθε μέρα να κάνεις ένα καλό.

Μόνο προσοχή: Είναι σημαντικό να μην περιμένεις αντάλλαγμα. Να μην περιμένεις ανταπόδοση - «Εγώ έκανα αυτό άρα θα πρέπει εσύ να κάνεις εκείνο». Δίωξε τις σκέψεις του τύπου «αφού σε άφησα να περάσεις, άφησέ με και εσύ», «ναι, εγώ σε αγκάλιασα, κάνε και εσύ κάτι». Ο κανόνας του παιχνιδιού λέει ότι κάνεις το καλό και μετά δεν περιμένεις κάτι. Μόνο για τις επόμενες 10 μέρες.

Τα συναισθήματα που θα νιώσεις είναι ανεπανάληπτα. Από την στιγμή που θα το κάνεις συνειδητά, θα είναι και πολύ συνειδητή η προσωπική ανταπόδοση που θα νιώσεις καθώς, όσο αγαπησιάρικο και αν ακούγεται, είμαστε φτιαγμένοι για το καλό.

Σου προτείνω να ανοίξεις το organizer σου, το ημερολόγιο, το κινητό σου ή το outlook και να προγραμματίσεις τώρα τα καλά που θα κάνεις για τις επόμενες 10 μέρες. Είναι σημαντικό να τα προγραμματίσεις γιατί αλλιώς θα ξεχαστείς. Μην σε ανησυχεί το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι ευφάνταστες οι πράξεις. Ο στόχος είναι να παίξεις το παιχνίδι.

Για extra ώθηση, σου προτείνω να δεις την ταινία «Χωρίς αντάλλαγμα» (Pay it forward), με τον Kevin Spacy, την Helen Hunt και τον απίθανο Haley Joel Osment. Ίσως θα μπορούσες να καλέσεις και φίλους να δείτε την ταινία μαζί.

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις! - (είπε ο M. Γκάντι). Ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει την διαφορά, αλήθεια σου λέω. Θέλεις να είσαι εσύ;

Be Unique!

Τζιλ Δούκα MBA,ACC, Εισηγήτρια, Life Coach, συγγραφέας
Αντιπρόεδρος http://www.uniquenessdevelopmentgroup.com/greek/  
Follow me on twitter: @Jill_Douka
H κ. Δούκα είναι εισηγήτρια στο Workshop Επικοινωνίας Πώς να επικοινωνείς αποτελεσματικά με… εσένα, εκείνον και εκείνη στις 9/2/13 για πληροφορίες δες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v