Γιατί να είμαστε αισιόδοξοι για το 2013

Όλα αυτά που περιμένουμε, όλα όσα θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε, όλες οι αισιόδοξες προβλέψεις που βγάζουν τη γλώσσα στις τρομολαγνικές ειδήσεις για νέα μέτρα και νέες κρίσεις. Γιατί κάθε χρονιά έχει και τις καλές στιγμές της.
Γιατί να είμαστε αισιόδοξοι για το 2013
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από λίγους μήνες, σας ρωτήσαμε στη fan page μας στο Facebook γιατί είστε αισιόδοξοι. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό εδώ το κείμενο που μας έκανε να χαμογελάσουμε, συνειδητοποιώντας ότι μερικές φορές δεν χρειαζόμαστε κανέναν ιδιαίτερο λόγο για να είμαστε αισιόδοξοι: αρκεί η μυρωδιά του ζεστού καφέ, ένα ωραίο τραγούδι στο repeat και το χαμόγελο κάποιου που αγαπάμε πολύ. Μερικές άλλες φορές, όμως, όπως καλή ώρα λίγες ώρες πριν ξημερώσει η νέα χρονιά και αφού έχουμε βομβαρδιστεί με απαισιόδοξες ειδήσεις για νέα μέτρα, νέους φόρους και νέες εφιαλτικές συνέπειες της κρίσης, χρειαζόμαστε έστω λίγους ιδιαίτερους λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι.

Για όλες εκείνες τις στιγμές που τα κοελικά κλισέ του τύπου «όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Αν δεν είναι καλά, δεν είναι το τέλος» δεν δουλεύουν, φτιάξαμε μια λίστα με όλα εκείνα που περιμένουμε με ανυπομονησία μέσα στο 2013.

Επιστροφές στη Μεγάλη Οθόνη

Ο Κουέντιν Ταραντίνο επιστρέφει… σε μια σκοτεινή αίθουσα δίπλα μας, σε μόλις δύο εβδομάδες από τώρα –για την ακρίβεια, στα 18 Ιανουαρίου– με το Django Unchained, ο Peter Jackson μας κρατάει όπως πάντα σε αγωνία μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, οπότε και θα δούμε το δεύτερο «Χόμπιτ», το τρίτο Hangover υπόσχεται κι άλλες τεράστιες δόσεις παροξυσμού περί τα τέλη Μαΐου, ενώ οι πιο στιλάτοι ήρωες της Pixar, ο James P. "Sulley" Sullivan και ο Mike Wazowski του Monsters Inc. αποκαλύπτουν κομμάτια από το σκοτεινό παρελθόν τους, στο prequel που θα λέγεται Monsters University.



Σημειώστε, επίσης, τον Μεγάλο Γκάτσμπι διά χειρός Μπαζ Λούρμαν, τον Ντάνιελ Ντέι Λούις να ερμηνεύει τον Λίνκολν στο ομώνυμο έργο, και τους Hugh Jackman, Helena Bonham Carter, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried και Sacha Baron Cohen να ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια ακόμα κινηματογραφική μεταφορά των Άθλιων του Ουγκώ, κι έχετε μια γεμάτη κινηματογραφική σαιζόν για να ανυπομονείτε.

Πολυαναμενόμενες συνέχειες στη μικρή οθόνη

Μπορεί ο όρος να μην αναφέρεται πια στις τηλεοράσεις μας, οι οποίες… δεν μας αφήνουν να αισιοδοξούμε ότι θα δουν πολύ καλύτερες μέρες από εκείνες του Σουλεϊμάν, αλλά η διεθνής παραγωγή αναμένεται πλούσια, πράγμα που σημαίνει ότι οι μικρές οθόνες των υπολογιστών μας δεν θα έχουν παράπονο. Οι λάτρεις του Game of Thrones σβήνουν ήδη ημέρες από το ημερολόγιο μέχρι την 31 Μαρτίου, οπότε και θα κάνει πρεμιέρα η τρίτη σαιζόν (για την οποία οι γνωρίζοντες έχουν να πουν ότι βασίζεται στο καλύτερο μέχρι στιγμής βιβλίο της σειράς, το “A Storm of Swords”) ενώ οι γυναικοπαρέες γυαλίζουν ήδη τα ποτήρια του Martini, για το prequel του Sex and the City, που θα λέγεται The Carrie Diaries.



Προσθέστε ένα φημολογούμενο επικό φινάλε για το Breaking Bad, την πολυσυζητημένη επιστροφή του Arrested Development, και μία ολοκαίνουρια, πολλά υποσχόμενη σειρά με τίτλο The Following και πρωταγωνιστή τον Kevin Bacon, κι έχουμε κάθε λόγο να ανυπομονούμε για την νέα τηλεοπτική σαιζόν… στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Μια Αθήνα… όλο τέχνη

Η εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν, Ωρελιά Τιερέ, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το ονειρικό θέαμα Murmures des Murs, στο Μέγαρο Μουσικής τον Φεβρουάριο. Η Στέγη υποδέχεται τον «πολύ» Ενκί Μπιλάλ και τα φουτουριστικά κόμιξ του, επίσης τον Φεβρουάριο. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ανεβάζει την καινούρια της παράσταση στη Στέγη, και ο Joel Pommerat έρχεται κι αυτός για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην κεντρική σκηνή της, τον Μάρτιο. Η dance σκηνή πανηγυρίζει την άφιξη του… Ιμπιζαίου Carl Cox, τον Απρίλιο στην Ιερά Οδό. Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί το «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ευγένιου Ο’Νηλ στην υπέροχη κεντρική σκηνή του Εθνικού, ενώ ο Κωνσταντίνος Ρήγος μεταμορφώνει σε μιούζικαλ τα θρυλικά Κόκκινα Φανάρια, για τη σκηνή του Rex. Οι Depeche Mode επιστρέφουν τον Μάιο στη Μαλακάσα, και ο Roger Waters αποδεικνύει έμπρακτα ότι… δεν μας ξεχνάει ποτέ, τον Ιούλιο στο ΟΑΚΑ. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή.



(Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα δημοσιεύαμε ανεπιβεβαίωτες φήμες, αλλά πάνω στον ενθουσιασμό και την περιρρέουσα αισιοδοξία των ημερών, δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε: οι –ανεπιβεβαίωτες, το ξανατονίζουμε– φήμες οργιάζουν για ένα μεγάλο αθηναϊκό live του Bruce Springsteen, κάποια στιγμή τον Μάιο. Λέτε;)

Ένα πεντάγραμμο… όλο πλούτο

Ο Nick Cave επιστρέφει στην αγκαλιά των Bad Seeds, μετά το «εναλλακτικό» του project Grinderman, και ηχογραφεί μαζί τους νέο άλμπουμ, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Φεβρουάριο. Από τα στούντιο εξήλθαν επίσης σχετικά πρόσφατα και οι Arcade Fire, Knife, The Flaming Lips, και οι «δικοί μας» Κόρε.Ύδρο, Γιάννης Αγγελάκας και Παύλος Παυλίδης, ενώ τα remastered versions όλων των άλμπουμ των Led Zeppelin είναι σχεδόν έτοιμα να κατακλύσουν τα ράφια και τις καρδιές των μουσικόφιλων. Κατά τα λοιπά, ο αγαπημένος κύριος Morrissey γράφει την πιο-ενδιαφέρουσα-αυτοβιογραφία-στην-ιστορία-των-αυτοβιογραφιών-καλλιτεχνών. Κι αυτή αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός της χρονιάς.



Επίδαυρος reloaded

Μπορεί οι φήμες για το μέλλον του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου να είναι όλο και σκοτεινότερες (έτσι, όμως, δεν ήταν και πέρυσι;), υπάρχει όμως και η θετική πλευρά τους: Εκείνη που μιλά για τον Διονύση Σαββόπουλο να ασχολείται με τον Πλούτο του Αριστοφάνη, και τον Τζίμη Πανούση να εμπλέκεται άμεσα στην διανομή –στον πρωταγωνιστικό, κατά πάσα πιθανότητα, ρόλο. Μας έκαναν να χαμογελάσουμε και μόνο στη σκέψη, οπότε χαλάλι τους αν δε βγουν αληθινές.

Θα βλέπουμε… περισσότερα αστέρια

Αν όχι απαραίτητα στον αθηναϊκό ουρανό –που δεν αναμένεται καθαρότερος με όλη αυτήν την αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες– σίγουρα στους τρισδιάστατους χάρτες που θα φτιάξει για εμάς το Project Gaia της European Space Agency (του ευρωπαϊκού αντίστοιχου της NASA). Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άστρα (ήτοι περίπου το 1% του Milky Way) πρόκειται να χαρτογραφήσει, σε μια περίοδο πέντε ετών, το φιλόδοξο project που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2013. Διαβάστε περισσότερα γι’ αυτό, εδώ.

Ο τουρισμός θα μας σώσει

…Ή, αν δεν μας σώσει, τουλάχιστον θα δώσει μια γερή ώθηση στην καταταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι αισιόδοξες αναλύσεις, τα στατιστικά του 2013, που μιλούν για ένα εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες, οι εξαγγελίες του Ελ. Βενιζέλος ότι θα μειωθούν οι φόροι του αεροδρομίου, και τα μεγαλόπνοα σχέδια –με συγκρατημένο, όμως, budget του Υπουργείου Τουρισμού.

Το μετρό της Αθήνας θα πάει μακριά

Και μην προλάβετε να γκρινιάξετε ότι «θα έπρεπε να το είχε κάνει χρόνια πριν». Άλλα παιδάκια στη Θεσσαλονίκη περιμένουν χρόνια για να δουν τον πρώτο σταθμό, κι εσείς έχετε κανα-δυο καινούριους για να ασχολείστε κάθε χρόνο. Η επέκταση των τεσσάρων σταθμών προς το Ελληνικό το καλοκαίρι αναμένεται να αποσυμφορήσει τη Βουλιαγμένης –και να εισάγει τα μαγιό και τις τσάντες παραλίας στους συρμούς– ενώ εκείνες προς Χαϊδάρι και Περιστέρι καταφτάνουν το φθινόπωρο.

Το Re-Think θα… ξανασχεδιάσει την Αθήνα

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο ανακοινώνονται τα τελικά αποτελέσματα, οι προτάσεις περνάνε από την ιδέα στη μακέτα –κι οι μακέτες με τη σειρά τους παίρνουν σάρκα και οστά, αρχικά στους τοίχους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, που θα φιλοξενήσει την μεγάλη έκθεση, και εν συνεχεία, με λίγη τύχη, στην καθημερινότητά μας –η οποία κάποτε θα εκτυλίσσεται σε μια πόλη που αρχικά υπήρξε μόνο στα όνειρα των σχεδιαστών οι οποίοι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ολοκληρώνουν τις μακέτες τους. Πάρτε μια πρώτη γεύση από αυτές τις ιδέες εδώ.

Κι εμείς θα ξανασχεδιάσουμε το in2life.gr

Κλείνουμε επτά χρόνια… μεγάλου έρωτα μαζί σας, και θέλουμε να το γιορτάσουμε. Μην μας πιέζετε, δεν θα πούμε περισσότερα. Μόνο ότι ανυπομονούμε για την νέα, ανανεωμένη και πιο φρέσκια έκδοση του in2life.gr, που έρχεται φέτος στις οθόνες σας.

Θα είμαστε (ακόμα πιο) αλληλέγγυοι. Και θα είμαστε καλύτεροι.

Αν τέσσερα χρόνια πριν μας έλεγε κάποιος ότι η Αθήνα θα αποκτούσε εν μία νυκτί τόσα πολλά δίκτυα αλληλεγγύης, και ότι τόσο πολλοί άνθρωποι θα έβρισκαν τόσο πολλούς τρόπους να συναλλάσσονται, να διασκεδάζουν και εν τέλει να επιβιώνουν, ανταλλάσσοντας… τα πάντα, από «φασούλια» μέχρι υπηρεσίες, το πιθανότερο είναι πως δεν θα τον πιστεύαμε. Κι όμως, μια ματιά στα δύο διαφορετικά δημοσιεύματα του in2life το 2011 και το 2012 για τα κοινωνικά δίκτυα αποδεικνύει ότι αυτά πολλαπλασιάστηκαν με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Η πρόβλεψη ότι το 2013 θα συνεχίσουν να το κάνουν είναι μάλλον οφθαλμοφανής. Από τη μία, σαφώς θα προτιμούσαμε να μην υπήρχε τόση πολλή ανάγκη, για να μην είναι τόσο πολλά –από την άλλη, όμως, δεν θα είχαμε διαπιστώσει ποτέ πως, στην ανάγκη, μπορούμε να γίνουμε καλοί άνθρωποι. Κι αυτό δε μας παρηγορεί απλά. Μας κάνει να αισιοδοξούμε.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v