Φωτογραφική βόλτα στην γιορτινή Αθήνα

Το in2life κρέμασε από τον λαιμό την φωτογραφική του μηχανή και πήρε… τους δρόμους για να αποτυπώσει την γιορτινή ατμόσφαιρα της Αθήνας – ή να διαπιστώσει αν όντως υπάρχει τέτοια. Ακολουθήστε τα βήματά μας ανάμεσα σε Άη Βασίληδες, διαδηλώσεις και παιδικά χαμόγελα.
Φωτογραφική βόλτα στην γιορτινή Αθήνα
Κείμενο-φωτογραφίες: Γιώργος Κόκουβας

Το σύνθημα του δήμου Αθηναίων για τα φετινά Χριστούγεννα είναι το λακωνικό «Η Αθήνα γιορτάζει». Γιορτάζει, όμως; Ακόμη κι αν αγνοήσουμε (αφού κουνήσαμε συγκαταβατικά και με ανακούφιση το κεφάλι) ότι φέτος σπαταλήθηκε μόλις το 10% όσων ξόδευε παλαιότερα ο Δήμος για τις τυμπανοκρουσίες των γιορτών, αυτό που αναρωτιόμαστε εύλογα είναι αν οι κάτοικοι της πόλης έχουν πραγματικά όρεξη να γιορτάσουν. Να νιώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων. Να βγουν στην «Αθήνα που γιορτάζει».

Επιχειρήσαμε μια εκτενέστατη βόλτα στις μεγαλύτερες πλατείες και τους πεζοδρόμους της πόλης ψάχνοντας την απάντηση, μέχρι που διαπιστώσαμε πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση: Ο παιδικός ενθουσιασμός συναντά την ενήλικη υποτονικότητα. Η ημέρα, κατά την οποία επικρατεί αλλόκοτη ησυχία στις πλατείες και τίποτα δεν μαρτυρά ότι είμαστε στην περίοδο των γιορτών, δίνει την σκυτάλη στην νύχτα, οπότε ανάβουν τα φώτα σε όλη την πόλη και το Σύνταγμα αποκτά ζωή.

Σίγουρα η Αθήνα δεν γιορτάζει όπως τις προηγούμενες χρονιές. Ίσως είναι –δικαίως- περισσότερο προβληματισμένη, ίσως είναι –αδικαιολόγητα- πιο παραμελημένη, αλλά κυρίως μαρτυρά ότι κάτι της έχει συμβεί στο μεταξύ, αφού στις εικόνες που αντικρίσαμε επικράτησαν οι αντιθέσεις: Διαδηλωτές πλάι στον Άη Βασίλη, άστεγοι δίπλα στους πλανόδιους μουσικούς, αδειανά παγοδρόμια και παιδιά να ψάχνουν μάταια κάποιο στολισμένο έλατο. Ακολουθήστε μας στον φωτογραφικό μας περίπατο στην πόλη και διαπιστώστε το ιδίοις όμμασι.


Η πάντα εναλλακτική πλατεία Αγίας Ειρήνης πρωτοτυπεί στολίζοντας δέντρο από πλαστικά μπουκάλια. Τα πράσινα και κόκκινα πώματα δίνουν τον εορταστικό τόνο, και το μήνυμα της ανακύκλωσης «δένει» με τις απαραίτητες δόσεις οικονομίας που προστάζει το 2012.


Η Ερμού ποτέ δεν θα σταματήσει να έχει ζωή: Μπροστά στην Καπνικαρέα θα συναντήσεις από πλανόδιους μουσικούς μέχρι παρέες που αυτοσχεδιάζουν με δύο όργανα και… σκούφους, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και χωρίς ορχήστρες, δημοτικές μπάντες και ακριβές χορωδίες, μπορούν να «μυρίσουν» Χριστούγεννα.


Μην περιμένετε φανταχτερούς φωτισμούς και διακοσμήσεις στα δέντρα και τα δημόσια κτίρια της πόλης. Το γιορτινό κλίμα θα το εντοπίσετε στα εμπορικά καταστήματα στους πεζοδρόμους της Αθήνας, τα οποία έβαλαν τα καλά τους σε μια προσπάθεια να κερδίσουν κατά τον τελευταίο μήνα του έτους το χαμένο καταναλωτικό έδαφος.


Το χαμένο χρηματικό έδαφος θέλουν να καλύψουν από την άλλη οι περισσότεροι καταναλωτές, γι’ αυτό ο Άη Βασίλης βάζει τα καλά του και – όπως πάντα- υπόσχεται 8.000.000€ στον τρίδυμο λαχνό των γιορτών.


Στην πάντα όμορφη στοά Σπυρομήλιου, το σκηνικό θυμίζει περασμένα μεγαλεία: Κινηματογραφικοί ήρωες και χριστουγεννιάτικα ξωτικά ίπτανται πάνω από τα κεφάλια μας, ενώ η ορχήστρα των εγχόρδων με αψεγάδιαστα κοστούμια γεμίζει την στοά με τον ήχο του βιολιού και του κοντραμπάσου.


Είναι ίσως η μοναδική περίοδος που ο πληθυσμός των παιδιών ξεπερνά αυτόν των ενηλίκων στους δρόμους: Τα πιτσιρίκια κάθε ηλικίας… καβαλάνε στην κυριολεξία τους γονείς τους και ξεχύνονται στα «hot spots» της πόλης με σκουφάκια και κόκκινα μπαλόνια.


Την ίδια ώρα που τα παιδιά κυνηγούν τον Άη Βασίλη και τον Gummy Bear, κάποιοι άλλοι κυνηγούν την στήριξη μπροστά στις απειλές που γέννησε η προηγούμενη χρονιά. Στο Σύνταγμα εμφανίζεται μια μεγάλη πορεία κατά του φασισμού και συνεχίζει τον δρόμο της ειρηνικά προς την Φιλελλήνων - δυστυχώς, ο Άη Βασίλης φέτος τους φύλαγε για δώρο, τα αποτελέσματα των εκλογών.


Στους πεζόδρομους του Μοναστηριακίου συναντήσαμε την διακριτικότερη και πιο όμορφη διακόσμηση της πόλης: Πέρα από τα γαλάζια φωτάκια που κρέμονται ανά λίγα μέτρα πάνω από τους δρόμους, στο πλακόστρωτο έχουν τοποθετηθεί φαναράκια με κεριά που φωτίζουν ατμοσφαιρικά όλη την διαδρομή.


Άλλωστε το κομμένο budget των γιορτών δεν άφησε πολλά περιθώρια στον δημοτικό στολισμό: Μόνο φως – που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει να φωτίσει… όλο το ηλιακό σύστημα.


Χριστούγεννα χωρίς bazaar δεν νοούνται, και στην Τεχνόπολη εντοπίσαμε άλλη μια απόδειξη ότι οι Αθηναίοι «διψούν» για καλές αγορές. Αυτό που βλέπετε είναι η ουρά αναμονής για την είσοδο σε bazaar βιβλίων – η αναμονή διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, αλλά κανείς δεν εγκατέλειπε την πρωτοφανή ανθρώπινη λωρίδα.


Λίγο πιο δίπλα, είχε στηθεί μια τεράστια «χιονόμπαλα», όπου μπορούσαν να μπαίνουν λίγα παιδιά κάθε φορά και να παίζουν (έστω και τεχνητό) χιονοπόλεμο. Σε πρώτο πλάνο, ένα παιδί με κινητικά προβλήματα κάθεται στο αναπηρικό αμαξίδιό του και προφανώς εύχεται να μπορούσε να παίξει μαζί τους, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν σταματά να χαμογελά και να μας αποδεικνύει ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες των Χριστουγέννων.


…Είναι αυτοί που με την αθωότητά τους γνωρίζουν καλά την αλήθεια πίσω από το κλισέ ρητό: Σημασία δεν έχει το να πέφτεις, αλλά το να μάθεις να σηκώνεσαι. Ακόμη κι αν αυτό πρέπει να βρει εφαρμογή σε ένα παγοδρόμιο στο κέντρο της πόλης. 


Όσο για το σημαντικότερο μάθημα που μας δίδαξαν τα παιδιά σε αυτή τη βόλτα:

Κι όμως, μπορείς να πετάξεις.



Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την γιορτινή Αθήνα στο PhotoGallery του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v