Earth Art: Η Γη ως… τέχνη

Οι δορυφόροι μάς στέλνουν εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον… ίδιο μας τον εαυτό, και οι ειδικοί τις κάνουν ακόμη πιο εντυπωσιακές, μετατρέποντάς τις σε έργα τέχνης. Δείτε την Βαλτική σαν πίνακα του Βαν Γκογκ, τα «αφηρημένα» φιόρδ της Ισλανδίας και άλλα 8 εικαστικά στιγμιότυπα από τον πλανήτη Γη.
Earth Art: Η Γη ως… τέχνη
του Γιώργου Κόκουβα

Κινούνται ακούραστα σε τροχιά γύρω από τη Γη και καταγράφουν εικόνες, οι οποίες καταδεικνύουν την επίδραση της φύσης και του ανθρώπου στον πλανήτη μας. Μιλάμε για τους δορυφόρους, οι οποίοι μας στέλνουν αδιάκοπα φωτογραφίες του… εαυτού μας πίσω σε εμάς, και μας παρέχουν σημαντική γνώση για την επιφάνεια της Γης.

Και όχι μόνο γνώση, προσθέτει η Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, η οποία φιλοξένησε εικαστική έκθεση με τέχνη… κατευθείαν από τους φωτογραφικούς φακούς του διαστήματος. Συγκεκριμένα, η NASA έλαβε ενδιαφέρουσες εικόνες από τον δορυφόρο Landsat 7, και ειδικοί τις υπέβαλλαν σε επεξεργασία, τόνισαν χρώματα και αντιθέσεις και «έφτιαξαν» τέχνη από τη φύση, από το έδαφος στο οποίο περπατάμε. Το αποτέλεσμα, συναρπαστικό. Δείτε το στις παρακάτω φωτογραφίες.

*Ισλανδία

Η «πειραγμένη» φωτογραφία αποτελεί στιγμιότυπο από τις βόρειες ισλανδικές ακτές και η Γη αποδεικνύει ότι μπορεί να μιμηθεί τους χρωματισμούς μιας τίγρης. Το «στόμα» της είναι το βαθύ φιόρδ του μεγάλου Eyjafjorour, το οποίο περιβάλλεται από απότομες βουνοκορφές. Το παράξενο όνομα σημαίνει «μικρό φιόρδ» και οφείλεται στο μικρό νησάκι που βλέπετε να «επιπλέει» κοντά στο στόμα της τίγρης. Στην άκρη του φιόρδ βρίσκεται το λιμάνι του Akureyri, της δεύτερης πολυπληθέστερης πόλης της Ισλανδίας μετά το Ρέυκιαβικ.

*Μεξικό

Η χιονοσκέπαστη κορυφή του ηφαιστείου Colima, του πιο ενεργού στο Μεξικό, «πετάγεται» απότομα σε σχέση με το επίπεδο περιβάλλον της. Στην ουσία πρόκειται για δύο ξεχωριστά ηφαίστεια, στα οποία ο μεξικάνικος θρύλος λέει πως κατοικούσαν θεοί, καθισμένοι σε θρόνους από φωτιά και πάγο.

*Συρία

Μεταξύ της εύφορης κοιλάδας του Ευφράτη και των καλλιεργούμενων εκτάσεων των μεσογειακών ακτών, βρίσκεται η Συριακή Έρημος, η οποία καλύπτει κομμάτια της σύγχρονης Συρίας, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ. Στην καλλιτεχνική φωτογραφία, η έρημος μοιάζει αιματοκυλισμένη.

*Αυστραλία

Περιτριγυρισμένη από αμμόλοφους στην Δυτική Αυστραλία, βρίσκεται η λίμνη «Απογοήτευση». Το περίεργο όνομά της δεν οφείλεται απλώς στο ότι βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της πέμπτης ηπείρου, αλλά και σε έναν αστικό θρύλο που την ακολουθεί: Λέγεται πώς το 1897, ένας εξερευνητής ακολουθούσε χαρούμενος τις ενδείξεις για να ανακαλύψει μια μεγάλη λίμνη. Όταν τα κατάφερε, διαπίστωσε ότι αυτή η μεγάλη λίμνη διέθετε αλμυρό, μη πόσιμο νερό. Όντως απογοητευτικό – σε αντίθεση με το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, που είναι απλώς συγκλονιστικό.

*Mali

Προχωρά μέσα στην εντελώς ξηρή γη του Mali στην Δυτική Αφρική, και κινείται προς τον Βορρά μέσα από μια πανάρχαια «θάλασσα» από άμμο. Πρόκειται για τον ποταμό Νίγηρα, που κυλά προς την Σαχάρα, όπου γίνεται πιο στενός. Στο σημείο όπου συναντά τον ποταμό Bani, σχηματίζεται ένα εντυπωσιακό (ακόμη και χωρίς το Photoshop) δέλτα με στενές γαλάζιες λωρίδες, φιδογυριστά ρυάκια και μικρά νησάκια.

*Ολλανδία

Βρισκόμαστε στην νότια ακτή της Ολλανδίας, όπου τα ποτάμια δημιουργούν ένα τεράστιο δέλτα με νησάκια και υδάτινους δρόμους μεταξύ των ακτών. Μετά την άγρια επέλαση των ανοιξιάτικων παλιρροιών το 1953, οι Ολλανδοί φρόντισαν να χτίσουν ένα περίτεχνο σύστημα καναλιών, γεφυρών και φραγμάτων για να απωθήσουν την Βόρεια Θάλασσα – και να οδηγήσουν στην δημιουργία αυτής της εξίσου περίτεχνης φωτογραφίας.

*Βολιβία

Ο δορυφόρος περνά πάνω από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, τα οποία κάποτε αποτελούσαν ένα τεράστιο πράσινο «χαλί» υγιούς δασικής έκτασης. Σήμερα, η λεκάνη του Αμαζονίου στην Βολιβία αλλάζει ραγδαία – προς το χειρότερο, καθώς μεγάλο μέρος των δασών χάνεται. Χάρη στην αντίθεση των χρωμάτων της φωτογραφίας, είναι ολοφάνερα τα «άγονα» κενά που δημιούργησαν αφενός οι υλοτόμοι και αφετέρου οι κτηνοτρόφοι που διάνοιξαν βοσκοτόπια για τα κοπάδια τους. Όπου βλέπετε έντονο κόκκινο, τα πράγματα είναι ακόμη καλά για τα δέντρα. Όπου δεν βλέπετε κόκκινο, μπορείτε να υποθέσετε τι συμβαίνει.

*Κάνσας

Πιο «ποπ» από τις υπόλοιπες αφηρημένες δημιουργίες του δορυφόρου, αυτή η εικόνα από το Garden City της πολιτείας του Κάνσας τονίζει τα περιστρεφόμενα αρδευτικά συστήματα, που σχηματίζουν τα κυκλικά στίγματα της φωτογραφίας. Οι έντονα κόκκινες κουκίδες αντιστοιχούν στην υγιή βλάστηση, ενώ οι ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμες κουκίδες στις σοδειές που ήδη έχουν συγκομιστεί.

*Βραχώδη Όρη

Πιθανότατα δεν μπορείτε να μαντέψετε τι είναι αυτή η κόκκινη λωρίδα που περνά μέσα από τα Βραχώδη Όρη και την Βραχώδη Κοιλάδα του Καναδά. Δεν πρόκειται για ποτάμι ή για αυτοκινητόδρομο. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται καν για κάτι πάνω στην επιφάνεια της γης. Αυτό το εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα οφείλεται στα παιχνίδια του φωτός και των σύννεφων πάνω από τα Καναδικά Βραχώδη όρη: Όταν ο ήλιος βρίσκεται ακόμη χαμηλά και τα σύννεφα σε ικανό όγκο ώστε να ανακλάσουν το φως, παράγεται αυτή η εικόνα, που εντοπίζεται κάπου ανάμεσα στον Καναδά, την Μοντάνα και το Γιούκον.

*Βαλτική

Όταν η Γη συναντά την έμπνευση του Βαν Γκογκ, η Βαλτική στέλνει αυτή την εικόνα στον δορυφόρο. Η συγκέντρωση του πρασινωπού φυτοπλαγκτόν στα σκοτεινά νερά γύρω από τα σουηδικά νησάκια ευθύνεται για τις αποχρώσεις που βλέπετε, ενώ το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο έντονο, καθώς ο δορυφόρος πέρασε σε περίοδο «έκρηξης» του πλαγκτόν, όταν υπήρχαν δηλαδή δυνατά, βαθιά ρεύματα, τα οποία έφεραν προς την επιφάνεια θρεπτικά στοιχεία που προκάλεσαν άνθηση της υδάτινης χλωρίδας. Και εγένετο η «Έναστρη νύχτα» του Βαν Γκογκ.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v