Ευρώπη: «Στοπ» σε προκλητικές αφίσες και νεοναζί τιτιβίσματα

Το λογαριασμό ομάδας νεοναζί μπλόκαρε την Πέμπτη η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Twitter με εντολή του Βερολίνου. Παράλληλα, ένα μουσείο στην Βιέννη αναγκάστηκε να καλύψει τα... επίμαχα σε αφίσα γυμνών ποδοσφαιριστών, έπειτα από έντονες αντιδράσεις του κόσμου.
Ευρώπη: «Στοπ» σε προκλητικές αφίσες και νεοναζί τιτιβίσματα
Δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις απαγόρευσης έκφρασης παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ώρες στο Βερολίνο και την Βιέννη, ξεσηκώνοντας και εκεί θόρυβο αντίστοιχο με τι δικό μας φιλί της ΝΕΤ και τους τραμπουκισμούς της ΧΑ στο θέατρο Χυτήριο. Έτσι, το Βερολίνο «μπλόκαρε» σήμερα λογαριασμό νεοναζί οργάνωσης στο Twitter, ενώ το Μουσείο Leopold της Βιέννης αναγκάστηκε να καλύψει τα... επίμαχα σημεία σε αφίσα γυμνών ποδοσφαιριστών η οποία διαφημίζει την έκθεση «Naked Men».

Όσον αφορά τον λογαριασμό τον οποίο διατηρούσε η ακροδεξιά οργάνωση «Besseres Hannover», οι γερμανικές αρχές έδωσαν εντολή να μην είναι ορατός εντός της γερμανικής επικράτειας. Η οργάνωση κατηγορείται για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους και επιθέσεις κατά μεταναστών, ενώ τον περασμένο μήνα η συγκεκριμένη ομάδα τέθηκε εκτός νόμου ύστερα από την αποστολή απειλητικού μηνύματος σε μια τουρκικής καταγωγής Υπουργό της περιφερειακής κυβέρνησης της Κάτω Σαξονίας.

Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης επιχειρήσει να επισκεφτεί τη σελίδα της νεοναζιστικής ομάδας στο Twitter από τη Γερμανία θα συναντήσει το μήνυμα “Tweet withheld. This Tweet from @hannoverticket has been withheld in: Germany”, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο το περιεχόμενο της προβάλλεται κανονικά. Αξίζει να αναφερθεί πως τέτοιου είδους «λογοκρισία» γίνεται για πρώτη φορά στην χώρα.

Στην Βιέννη θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι διαφημιστικές αφίσες για την έκθεση «Naked Men», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Leopold από την Παρασκευή και οι οποίες απεικονίζουν τρεις ποδοσφαιριστές να φορούν μόνο τις κάλτσες και τα παπούτσια τους. Οι υπεύθυνοι του μουσείου αναγκάστηκαν να καλύψουν τα επίμαχα σημεία των ποδοσφαιριστών μετά τη γενική κατακραυγή από τους κατοίκους.


Η έκθεση «Naked Men» θα φιλοξενείται στο Μουσείο Leopold της Βιέννης από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 28 Ιανουαρίου και θα παρουσιάζει γυμνούς άνδρες από το 1800 μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση θα γίνει σε έργα από την αρχαία Αίγυπτο, την ελληνική αγγειοπλαστική και σε έργα από την Αναγέννηση.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v