Στέγη 2012-13: Η νέα (σαιζόν) είναι ωραία

Πιο ώριμη και περισσότερα υποσχόμενη από ποτέ, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ξεκινά δυναμικά την τρίτη σαιζόν της και μας υπόσχεται έναν χειμώνα γεμάτο μουσική, θέατρο, χορό, λέξεις και σκέψεις.
Στέγη 2012-13: Η νέα (σαιζόν) είναι ωραία
Την νέα, περισσότερο υποσχόμενη από ποτέ, σαιζόν της εγκαινίασε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση χθες με μια μεγάλη, πανηγυρική συνέντευξη τύπου. Μετακλήσεις σπουδαίων ονομάτων, πολλοί εκ των οποίων καταφτάνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, βήμα σε νέους καλλιτέχνες που έχουν πολλά να πουν, μικρά και μεγαλύτερα φεστιβάλ και ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε ηλικία, από 5 έως 65+, πολλές Λέξεις και πολλές Σκέψεις (οι κύκλοι ανοιχτών συζητήσεων και διαλέξεων που έχουν γίνει πια θεσμός στη Στέγη) συναποτελούν το φετινό πρόγραμμα.

Εκατόν ογδόντα δύο συνολικά σελίδες αριθμεί το πρόγραμμα της τρίτης, και όπως όλα δείχνουν ωριμότερης, σαιζόν της Στέγης. Εκατόν ογδόντα δύο σελίδες γεμάτες τέχνη και πολιτισμό, γεμάτες θέατρο και χορό, γεμάτες μουσική και ανοιχτές δράσεις για όλους.

«Μετά από 21 πυκνούς μήνες, αισθανόμαστε ότι τα πρώτα, σημαντικά βήματα για να κερδηθεί το στοίχημα έχουν γίνει» σημειώνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, στο εισαγωγικό σημείωμα του φετινού προγράμματος. «Μας το λένε εύγλωττα οι αριθμοί των παραστάσεων και των θεατών, μας το λέει όμως και η συνολική αίσθηση από την αλληλεπίδραση με ένα εξαιρετικά ώριμο, απαιτητικό, συχνά ενθουσιώδες, ενίοτε κριτικό και σίγουρα ευάριθμο κοινό».

Η σαιζόν της Στέγης με μια ματιά

Τσουνάμι πρωτιών στο θέατρο και στο χορό μας επιφυλάσσει, μεταξύ άλλων, το εντυπωσιακό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασσείου για το 2012-13, γεγονός που την τοποθετεί στο κέντρο του κέντρου των πολιτιστικών δράσεων της χώρας κατά τη νέα σεζόν.

Εποχές κρίσης, εποχές σκληρής ύφεσης αλλά η εύρωστη Στέγη τούς γυρνάει την πλάτη προκλητικότατα, με έναν πλουραλιστικό πολυεθνικό προγραμματισμό πρώτης γραμμής που φέρνει στη βαλλόμενη τρεκλίζουσα Ελλάδα τη διεθνή θεατρική , χορευτική, εικαστική και μουσική πρωτοπορία. Συγχρόνως, φιλοξενεί από τα γυμνά του Χέλμουτ Νιούτον και τα περίφημα video portraits του Ρόμπερτ Γουίλσον μέχρι δυο πραγματικά σπάνια αφιερώματα:στον Γκλεν Γκουλντ και στον Τζον Κέιτζ.

Για πρώτη φορά καταφθάνει με ένα multimedia θεατρικό όνειρο στην Αθήνα ο κορυφαίος Νοτιοαφρικανός εικαστικός και σκηνοθέτης Ουίλλιαμ Κέντριτζ, για πρωτη φορά θα έλθει όμως στη χώρα κι ο διεθνώς αναγνωρισμένος ακτιβιστής και «εξίσου σημαντικός με την Πίνα Μπάους και τον Μέρς Κάνινγχαμ» χορογράφος Λένι Πονιφάσιο. Πρωτιά κι ο
τρομερός Ντέκλαν Ντόνελαν που καταφθάνει με την θρυλική βρετανική ομάδα Cheek by Jowl και ενα προκλητικό rock remix για την κοινωνική σήψη.

Πολιτικό το περιεχόμενο των περισσότερων μετακληθέντων παραστάσεων, και με μια παράσταση μανιφέστο κατά του καπιταλισμού μας επισκέπτεται για πρώτη φορά κι ο διάδοχος του Πίτερ Μπρουκ, ο Γάλλος δραματουργός και σκηνοθέτης Ζοέλ Πομερά, ενώ με την ομάδα Rootless θα βρεθεί στα μέρη μας κι ο συνεργάτης της PJ Harvey, Τζον Πάρις, επιφυλλάσσοντάς μας ένα ασυγκράτητο «ξέσπασμα οργής και ποίησης». Πολιτική σε γενναίες δόσεις υπόσχεται και η δουλειά του ραγδαία ανερχόμενου Φαουστίν Λινυεκουλά από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Στα ατού του δυνατού προγραμματισμού και το πλέον βιωματικό έργο του κορυφαίου βρετανού χορευτή και χορογράφου Ακραμ Καν. Κοντά σε αυτά, το εφηβικό αλλα και το νεανικό θέατρο θα ξαναέχουν την τιμητική τους στη Στέγη, η οποία για ακόμη μια χρονιά
δίνει ελέυθερο βήμα στο σημαντικότερο και εν πολλοίς πιο πολιτικοποιημένο εναλλακτικό κομμάτι της σύγχρονης σκηνής μας (ομάδες Κανιγκούντα, Blitz, Ανέστης Αζάς, Κατερίνα Ευαγγελάτου κ.ά.).

Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, για να κατεβάσετε το πολυσέλιδο πρόγραμμα της νέας σαιζόν της Στέγης.

Καλή μας σαιζόν!

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη - Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v