Φθινοπωρινά weekends: Καρέ της φύσης

Από την Αίγινα ως τον κρυφό παράδεισο του Κορινθιακού, και από την μυθική Στυμφαλία μέχρι τον Πάρνωνα, γεμίζουμε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου και φεύγουμε για τέσσερα weekends που αποχαιρετούν επισήμως το καλοκαίρι και μας εύχονται «καλό φθινόπωρο». 
Φθινοπωρινά weekends: Καρέ της φύσης
του Γιώργου Κόκουβα

Μία από τις πιο ιδιαίτερες χάρες μιας σεπτεμβριάτικης απόδρασης είναι η γοητεία του μεταίχμιου. Δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι τέλειωσε το καλοκαίρι, αλλά ούτε και ότι πλησιάζει ο χειμώνας. Δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο λαμπύρισμα της θάλασσας, όσο ο ήλιος είναι ακόμη στα πάνω του, αλλά ούτε και στην γλυκιά μετάβαση σε εκείνη την περίοδο που αρχίζουμε να φοράμε ζακέτες και να χαιρόμαστε που ο υδράργυρος δεν «σαραντίζει». 
Σε αυτή την περίοδο, λοιπόν, που αποτελεί την χαρά των «εναλλακτικών», αλλά και όλων όσων γνωρίζουν πως οι τιμές πλέον πέφτουν κατακόρυφα, επιλέγουμε να φτιάξουμε βαλίτσες και να επισκεφθούμε μερικές από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας, σε απόσταση βολής μάλιστα από την Αττική. 

Γιορτή στην Αίγινα και αποχαιρετιστήριες βουτιές στον Κορινθιακό ή φυσιολατρικά weekends στο πιο γραφικό χωριουδάκι του Πάρνωνα και στα μυθικά ορεινά μονοπάτια της Ζήρειας; Η επιλογή είναι δική σας.

*Αίγινα για fistiki weekend

Ξεκινάμε από τα «SOS», καθώς οι τελευταίες αναλαμπές καλοκαιριού είναι η μοναδική μας ευκαιρία να πάρουμε άρωμα νησιού, για να πάρουμε δυνάμεις για τον χειμώνα που έρχεται. Η ιδανική ευκαιρία είναι δίπλα μας, στην γειτονιά του Σαρωνικού, και μάλιστα… γιορτινή. 

Η Αίγινα διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Φιστικιού, καθώς είναι η εποχή που πρωταγωνιστεί το «καμάρι» της, το διάσημο ΠΟΠ Αιγινήτικο φιστίκι. Αν λοιπόν την επισκεφθείτε από τις 20 ως τις 23 Σεπτεμβρίου, μην παραλείψετε την βόλτα από την μεγάλη έκθεση των δεκάδων φιστικοπαραγωγών στο λιμάνι, τις γαστριμαργικές λιχουδιές με βάση το φιστίκι, τις παιδικές δραστηριότητες στον Πύργο Μάρκελλου αν έχετε μαζί σας τα μικρότερα μέλη της οικογένειας και φυσικά τις δεκάδες μουσικές εκδηλώσεις σε όλο το νησί – το Σάββατο θα κορυφωθούν με μεγάλη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου και του Γιάννη Κούτρα. Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

Φυσικά, το φιστίκι είναι μόνο η αφορμή: Ο λόφος της Παληαχώρας διεκδικεί τους φθινοπωρινούς μας περιπάτους, το ψαροχώρι της Πέρδικας την ψαροφαγία πλάι στο κύμα, η πόλη τις περιπλανήσεις ανάμεσα στα όμορφα café και, όσο ο καιρός το επιτρέπει, οι παραλίες του Κλειδιού και της Μονής διεκδικούν τις τελευταίες μας βουτιές. 

Πού να φάτε: Στου Σκοτάδη, στο λιμάνι, θα δοκιμάσετε ψαρομεζέδες «όπως παλιά», ενώ στα ταβερνάκια που παρατάσσονται πάνω από το λιμανάκι της Πέρδικας θα απολαύσετε ουζάκι και φρέσκα θαλασσινά. 

Πού να μείνετε: Στο άνετο Danae Hotel στον παραλιακό δρόμο της Αίγινας κοντά στον ναό του Απόλλωνα (από 65€ ανά διανυκτέρευση). Στο όμορφο, φιλόξενο Hotel Vagia στο μικρό ομώνυμο ψαροχώρι (από 50€ ανά διανυκτέρευση). Στο φιλικό Hotel Hippocampus στην Πέρδικα, που διαθέτει μικρά αλλά φιλόξενα δωμάτια (από 44€ ανά διανυκτέρευση). 

*Στον παράδεισο της Στυμφαλίας

Στην ορεινή Κορινθία, εκεί που ο μύθος θέλει τον Ηρακλή να σκοτώνει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, σήμερα ο ήρωας είναι η φύση. Η μεγαλύτερη υδάτινη λεκάνη της Πελοποννήσου φέρνει στον ρόλο του πρωταγωνιστή το νερό, ενώ τριγύρω, οι ορεινοί όγκοι απλώνονται με όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, που αυτή την περίοδο ετοιμάζεται να… χρυσίσει. 

Η Ζήρεια, από τα αγαπημένα μας ορεινά "καταφύγια" της περιοχήςείναι σπαρμένη με πανέμορφα δάση και γραφικά χωριουδάκια. Ανακηρύξτε βάση σας το όμορφο, χωρίς τουριστικά «φτιασίδια», χωριό του Κεφαλαρίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και ενδείκνυται για χωριάτικη χαλάρωση, ελληνικό καφέ κάτω από τον πλάτανο και βόλτες ανάμεσα στα σπιτάκια με τις κατακόκκινες κεραμοσκεπές. Από εκεί, μπορείτε να επισκεφθείτε το «κεφαλοχώρι» Κάλλιανοι ή τον «μικρούλη» Ασπρόκαμπο, που ξεχειλίζει από το άρωμα των αμπελώνων οι οποίοι περιβάλλουν το χωριό και βλέπει πανοραμικά την κοιλάδα, από τα μεσαιωνικά φρούρια του λόφου του. 

Φυσικά, ο δρόμος έχει τελικό προορισμό την μυθική λίμνη της Στυμφαλίας, όπου έχει ανεγερθεί ένα μουσείο, που αποτελεί από μόνο του λόγο για εξόρμηση στην ορεινή Κορινθία. Το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας εντυπωσιάζει αφενός με την εκπληκτική αρχιτεκτονική, που το τοποθετεί με ευφυή τρόπο στο φυσικό περιβάλλον, και αφετέρου με την θεματική του: Στο επίκεντρο του Μουσείου βρίσκεται η αλληλεπίδραση ανθρώπου και νερού σε αυτό τον ευλογημένο τόπο. Η είσοδος στοιχίζει 3€ - μάθετε περισσότερα εδώ

Πού θα φάτε: Στο Πατρικό, στους Καλλιάνους, για σπιτικό φαγητό στο μαγειρείο του ομώνυμου ξενώνα. Στο διάσημο Κουτούκι του Στάικου στην αρχαία Φενεό, για παραδοσιακούς μεζέδες και ντόπιες λιχουδιές, από αγριογούρουνο και ζαρκάδι, μέχρι παστιτσάδα και κόκορα κρασάτο – με το περίφημο κρασί της περιοχής – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Πού θα μείνετε: Στον ρομαντικό ξενώνα Κεφαλάρι, στο ομώνυμο χωριό, στα όμορφα δωμάτια του πέτρινου αυτού ιστορικού αρχοντικού (από 50€ ανά διανυκτέρευση).  Σε ένα από τα πολυτελή, ανεξάρτητα διαμερίσματα του ξενώνα Πλειάδες που συνδυάζει άνεση και παράδοση, στους Καλλιάνους (από 60€ ανά διανυκτέρευση).  

*Στην αγκαλιά του Πάρνωνα

Βρίσκεστε στην καρδιά ενός ελατοδάσους, και η πινακίδα μπροστά σας γράφει προς Τσίντζινα. Είστε στο σωστό δρόμο – ο οποίος παρεμπιπτόντως ανήκει στο οδικό δίκτυο Κορίνθου-Σπάρτης. Έχοντας προσπεράσει πολλά χωριουδάκια, στον ίδιο δρόμο, σταματάτε μπροστά στο εξής τοπίο: Μια «αρμαθιά» κεραμοσκεπές ξεπροβάλλουν μέσα από την πυκνή βλάστηση του Πάρνωνα και στο πίσω μέρος, το βουνό στέκεται επιβλητικό και απότομο. Έχετε φτάσει στον προορισμό σας.

Τα Τσίντζινα μπορεί να στερούνται το «hype» χωριών-σταρ, αλλά κερδίζουν σε γοητεία και χαλάρωση. Οι κέδροι, τα έλατα, και οι εννιά πεζοπορικές διαδρομές τις οποίες πλαισιώνουν εγγυώνται επιστροφή στη φύση, ενώ τα στριφογυριστά δρομάκια και τα γραφικά καλντερίμια του χωριού θα φιλοξενήσουν το μεσημεριανό σας ραχάτι, τις βόλτες και τις στάσεις για καφεδάκι και ντόπιες γεύσεις. 

Οι ομορφιές του Πάρνωνα δεν σταματούν εδώ: Αν έχετε όρεξη για οδήγηση ανάμεσα σε καστανιές, πηγές και γραφικά χωριά, γεμίστε το ντεπόζιτο και συμβουλευτείτε το αφιέρωμα του in2life για τις βουνίσιες εξορμήσεις στον Πάρνωνα. 

Πού να φάτε: Στην ταβέρνα της Μαντώς και στην ταβέρνα του Πανούλη, για αυθεντικές λακωνικές γεύσεις που… λένε πολλά (χωρίς να κοστίζουν και πολλά) και στο εστιατόριο του ξενώνα Πρυτανείο για γεύσεις από όλη την Ελλάδα (και στις δύο περιπτώσεις, περί τα 15-20€ κατ’ άτομο). 

Πού να μείνετε: Στον ξενώνα Πρυτανείο, που θα σας φιλοξενήσει στα «σχολικά» του δωμάτια, τα οποία παίρνουν το όνομά τους από αίθουσες διδασκαλίας, αλλά υπόσχονται πολύ πιο ευχάριστη διαμονή από το… σχολείο σας (από 55€ ανά διανυκτέρευση). 

*Η κρυφή όαση του Κορινθιακού

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο κορινθιακός κόλπος διαθέτει ένα καταπράσινο νησάκι, το μοναδικό κατοικήσιμο της περιοχής – σε αυτούς τους λίγους περιλαμβάνεται και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, που λάτρευε αυτό το νησάκι. Τα Τριζόνια βρίσκονται απέναντι από τα Χάνια, τα οποία θα βρείτε στον δρόμο προς Ναύπακτο, περί τις 3 ώρες από την Αθήνα. Από εκεί, ο παράδεισος απέχει δέκα λεπτά με το καΐκι. 

Με απροσδόκητα έντονη βλάστηση και μια παραλιακή περαντζάδα που γοητεύει τους λάτρεις των ήρεμων αποδράσεων, το σκηνικό των Τριζονιών συγκινεί όλους τους επισκέπτες του, αλλά κυρίως τα ζευγάρια: Ο ρομαντισμός και η αίσθηση απομόνωσης εγγυώνται ένα σαββατοκύριακο-έκπληξη. 

Καλοδιατηρημένα σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πανέμορφη παραλία για τις τελευταίες βουτιές των πιο τολμηρών και λιγότερα από δυόμισι τετραγωνικά χιλιόμετρα για να τα εξερευνήσετε όλα σας περιμένουν μόλις αράξετε στον κολπίσκο του νησιού. Όλα εκτός από το αυτοκίνητό σας: Αυτό θα το αφήσετε πίσω, στα Χάνια, καθώς τα Τριζόνια λατρεύουν την ησυχία και δεν επιτρέπουν στους επισκέπτες τους να την ταράξουν. Απολαύστε την κι εσείς, με χαλαρωτικές βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια ή στον λόφο της Αγίας Παρασκευής.  

Τα Τριζόνια, παρ’ ότι νησί, δεν αποτελούν κλασικό καλοκαιρινό προορισμό, αφού βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αφορμές αποδράσεων όπως η Ναύπακτος, η Ορεινή Ναυπακτία, το Γαλαξίδι και οι Δελφοί, γι’ αυτό και προτιμούνται κατά τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες.

Πού να φάτε: Στο Porto Trizonia, για τα νόστιμα μαγειρευτά της ρουμελιώτισσας μαγείρισσας, και στην ψαροταβέρνα του Θάνου, για γευστικά θαλασσινά και σπιτικά γλυκά του κουταλιού για το γλυκό κλείσιμο – οι τιμές σε όλο το νησί είναι εξαιρετικές. 

Πού να μείνετε: Στα παραδοσιακά δωμάτια του Hotel Drymna, με τις όμορφες σοφίτες (από 30€ ανά διανυκτέρευση). Στο τριών αστέρων Trizonia Beach Hotel, πλάι στη θάλασσα, που προσφέρεται όχι μόνο να σας φιλοξενήσει στα άνετα δωμάτια και τις μεζονέτες του, αλλά και να οργανώσει τις εξορμήσεις σας στους γύρω προορισμούς – για τιμές ανά τύπο δωματίου επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του ξενοδοχείου εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v