Οι πιο παράξενοι νόμοι του κόσμου

Πού είναι παράνομο να τρώει κανείς σοκολάτα; Σε ποια περιοχή απαγορεύεται να βάψουμε το γκαζόν κόκκινο; Πού δεν επιτρέπεται να… πεθάνεις; Όταν ο νομοθέτης έχει «κέφια» προκύπτουν νόμοι για γέλια –ή για κλάματα- που ισχύουν μέχρι και σήμερα.
Οι πιο παράξενοι νόμοι του κόσμου
του Γιώργου Κόκουβα

Απίστευτο κι όμως… παράνομο! Αυτό μας ήρθε να αναφωνήσουμε όταν αντικρίσαμε πως είναι παράνομο να… μεθύσεις ένα ψάρι. Ή να γελάσεις μετά τις 10 το βράδυ. Ή να γεννήσεις αβγό τα ξημερώματα. Όχι στην χώρα μας –εδώ έχουμε άλλους λόγους να γελάμε με την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας μας- αλλά σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπου ισχύουν ακόμη οι παρακάτω νόμοι. Ένας θεός ξέρει ποιον σκοπό εξυπηρετούσαν όταν συντάχθηκαν εκατοντάδες χρόνια πριν, αλλά κανείς δεν φρόντισε να τους καταργήσει, κι έτσι, τυπικά τουλάχιστον, υπάρχει η πιθανότητα να σας φορέσουν χειροπέδες αν βρεθείτε εκεί που δεν πρέπει και κάνετε κάτι που «δεν πρέπει».

Όταν το γράμμα του νόμου είναι… ανορθόγραφο!
Ξεκινάμε από την «Γη των ευκαιριών», τις ΗΠΑ, οι οποίες μετά την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας φρόντισαν να την γιορτάσουν, εμπλουτίζοντας τη νομοθεσία κάθε πολιτείας με τους εξής άκρως λογικούς κανονισμούς:

*Στο Ohio είναι παράνομο να μεθύσετε ένα ψάρι. Όσο κι αν σας παρακαλάει το χρυσόψαρό σας για μια γουλιά τεκίλα.
*Στο Μισούρι, αν ένας άνδρας θέλει να ξυριστεί, απαιτείται ειδική άδεια.
*Στο Kentucky από την άλλη, είσαι «εγκληματίας» αν βάψεις το γκαζόν σου κόκκινο. Όλα τα άλλα χρώματα επιτρέπονται. Επιπλέον, όλοι οι κάτοικοι της ίδιας πολιτείας είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μπάνιο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο –και να ξυριστούν χωρίς άδεια παρακαλώ!
*Στην Βιρτζίνια, οι κότες επιτρέπεται να κάνουν αβγά από τις 8.00 ως τις 16.00. Αν είναι 7.55, η κότα πρέπει να κρατηθεί.
*Στην πολιτεία της Ιντιάνα, οι πειραματισμοί με τα παιχνίδια δεν εγκρίνονται: Είναι παράνομο να ντύσεις την Barbie με τα ρούχα του Κεν.
* Στην Πενσυλβάνια απαγορεύεται να δέσεις ένα δολάριο από σπάγκο και να το τραβήξεις όταν κάποιος πάει να το πιάσει. Ένα τέτοιο απάνθρωπο φαινόμενο-μάστιγα έπρεπε να εξαλειφθεί.
*Στην Φλόριντα, οι ανύπαντρες γυναίκες δεν επιτρέπεται να επιδοθούν στον αλεξιπτωτισμό τις Κυριακές. Θέλεις ελεύθερη πτώση για το weekend; Βάλε πρώτα την κουλούρα. Στην ίδια πολιτεία, επίσης, είναι παράνομο να κάνεις σεξ με έναν σκαντζόχοιρο(!) – ειδική εξαίρεση για φακίρηδες δεν είναι γνωστό αν είναι δυνατή.
*Στην Φιλαδέλφεια, μην τολμήσετε να βάλετε πρέτσελ στην τσάντα σας. Όπως είναι φυσικό, απαγορεύεται.
*Στο Βερμόντ, όποια γυναίκα επιθυμεί να βάλει τεχνητή οδοντοστοιχία, οφείλει να έχει γραπτή άδεια από τον σύζυγό της.
*Στο Denver του Κολοράντο, αυτό που κάνετε αυτή την στιγμή είναι παράνομο. Όταν αποκαλύφθηκαν οι γελοίοι ξεχασμένοι νόμοι της πολιτείας, δημιουργήθηκε τέτοιο σκάνδαλο και τέτοια επιδημία χαχανητού, που λίστες σαν κι αυτή εδώ έγιναν παράνομες.
*Στην Μινεσότα απαγορεύεται να απλώσετε ανδρικά και γυναικεία εσώρουχα για να στεγνώσουν μαζί στο ίδιο σχοινί, στην Ατλάντα να δέσετε μία καμηλοπάρδαλη σε έναν τηλεφωνικό στύλο και στην Αλαμπάμα να παίξετε ντόμινο τις Κυριακές.

Ευρώπη εκτός νόμου
*Στην Αγγλία, δεν μπορείτε να πεθάνετε στα κτίρια της Βουλής. Ακόμη κι αν σας έρθει η ακατανίκητη επιθυμία, πρέπει να… ζήσετε, αλλιώς θα είστε ένας νεκρός που σπάει τον νόμο.
*Στην ίδια χώρα, μία έγκυος γυναίκα μπορεί να… κάνει την ανάγκη της οπουδήποτε, ακόμη και στο κράνος ενός αστυνομικού, αν το επιθυμεί.
*Επίσης, αν είστε κάτοικος της Γηραιάς Αλβιόνας, δεν μπορείτε να κρεμάσετε το κρεβάτι σας από το παράθυρο, να φάτε κρεατόπιτες ανήμερα των Χριστουγέννων, να οδηγείτε ταξί αν δεν είστε εφοδιασμένοι με ένα δεμάτι άχυρα ή αν μεταφέρετε κουνέλια, σκυλιά και πτώματα, να καλέσετε αντίστοιχα ένα ταξί αν έχετε πανούκλα, να σκοτώσετε έναν Σκωτσέζο εκτός κι αν κουβαλάει τόξο και βέλη, να κολλήσετε ένα γραμματόσημο με την βασίλισσα ανάποδα και να περάσετε με τα βόδια σας από τους δρόμους του Λονδίνου. Αν και είμαστε σίγουροι ότι τα είχατε φανταστεί.
*Επιμένουμε αγγλικά, όπου στην περίπτωση που βρείτε μια νεκρή φάλαινα, πρέπει να ξέρετε πως σύμφωνα με τον νόμο, το κεφάλι ανήκει στον Βασιλιά, και η ουρά της στην Βασίλισσα. Μην τυχόν και κρατήσετε αυτά τα πολυπόθητα μέλη για τον εαυτό σας…
*Στην Γαλλία, απαγορεύεται να ονομάσετε το γουρούνι σας Ναπολέων. Μάλλον ο νομοθέτης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
*Στην Ιρλανδία, το φύσημα στις λάμπες του δρόμου είναι παράνομο. Μπορεί να σας φαίνεται παράλογο, αλλά σκεφτείτε ότι ο νόμος επιβλήθηκε όταν ακόμη οι λάμπες βρίσκονταν στην τεχνολογία της… φλόγας.
*Στην Ελβετία, είναι παράνομο για έναν άνδρα να «ανακουφιστεί» όρθιος μετά τις 10μ.μ., ενώ στην Πορτογαλία απαγορεύεται να κάνετε το «ψιλό» σας στην θάλασσα (να ένας χρήσιμος νόμος).
*Στην Ιταλία, όποιος θεωρείται παχύσαρκος δεν πρέπει να φοράει ρούχα από πολυεστέρα.
*Στην Σουηδία είναι παράνομο να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μιας ιερόδουλης. Ωστόσο, οι ιερόδουλες στην Σουηδία είναι νόμιμες.

Παρανομίες στον υπόλοιπο κόσμο
Μην ανησυχείτε, ο δυτικός κόσμος δεν έχει το μονοπώλιο στον νομοθετικό παραλογισμό. Διαβάστε μερικούς από τους κανονισμούς που διέπουν τις υπόλοιπες κοινωνίες του κόσμου και χαρείτε που οι παραπάνω ήταν απλώς… αστείοι.

*Στην Ινδονησία, ο αυνανισμός τιμωρείται με αποκεφαλισμό. Τόσο απλά.
*Στο Μπαχρέιν, οι άνδρες γυναικολόγοι μπορούν να εξετάσουν μια γυναίκα μόνο μέσα από καθρέφτη.
*Αν βρεθείτε στην Σιγκαπούρη, φροντίστε να μην μασάτε τσίχλα, καθώς είναι παράνομο.
*Στο Ισραήλ, όποιος σκαλίζει την μύτη του την Κυριακή, κινδυνεύει να συλληφθεί.
*Στον Λίβανο, η σεξουαλική επαφή ενός άνδρα με ένα αρσενικό ζώο τιμωρείται με θάνατο. Η σεξουαλική επαφή με ένα θηλυκό ζώο είναι απλώς νόμιμη.
*Στην Βικτώρια της Αυστραλίας, αν σας καεί μια λάμπα, μπορεί να την αλλάξει μόνο πτυχιούχος ηλεκτρολόγος –δεν πρόκειται για παραλλαγή του γνωστού ανέκδοτου με τις λάμπες.
*Στους νήσους Σαμόα, οι γυναίκες παίρνουν την εκδίκησή τους στο όνομα των θηλυκών όλου του πλανήτη: Ένας άνδρας απαγορεύεται από τον νόμο να ξεχάσει τα γενέθλια της συζύγου του.
*Στο Τορόντο του Καναδά, οι οδηγοί λεωφορείων είναι εκτός νόμου αν οδηγούν αφού έχουν φάει σκόρδο. Ίσως το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για τους επιβάτες των λεωφορείων στην χώρα μας.
*Στο Hong Kong, αν μία γυναίκα πιάσει τον σύζυγό της να την απατά, μπορεί να τον σκοτώσει. Μόνη προϋπόθεση είναι να το κάνει με τα χέρια της και χωρίς κανένα άλλο φονικό αντικείμενο. Δεν ισχύει το ίδιο και για την ερωμένη: Αυτήν μπορεί να την σκοτώσει με όποιο σαδιστικό τρόπο επιθυμεί.
*Στο Μαλάουι, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορευθεί διά νόμου ο δημόσιος «αερισμός» για να γίνει καλύτερη η ατμόσφαιρα στους δρόμους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v