Crowdfunding: Οι πιο πετυχημένες καμπάνιες

Το ιντερνετικό crowdfunding αποδίδει σιγά σιγά καρπούς και δεν είναι λίγες πλέον οι καμπάνιες που κατάφεραν να συγκεντρώσουν από μερικές χιλιάδες, μέχρι μερικά… εκατομμύρια δολάρια. Ξεχωρίζουμε τις πιο πετυχημένες.
Crowdfunding: Οι πιο πετυχημένες καμπάνιες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η ιδέα πίσω από το online crowdfunding ήταν απλή και εξαιρετικά πρωτότυπη: Κάποιος ή κάποιοι έχουν μια καλή ιδέα και για να την υλοποιήσουν ζητούν χρήματα από το online κοινό, παρακάμπτοντας την συνήθη διαδικασία χρηματοδότησης και όλα τα κακώς κείμενα που την συνοδεύουν. Κάπως έτσι ξεκίνησαν δειλά δειλά το 2009 τα πρώτα crowdfunding sites, με το αμερικάνικο Kickstarter να αποτελεί τη ναυαρχίδα του είδους και να συγκεντρώνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εκατοντάδες καμπάνιες δημιουργών που αναζητούσαν – τι άλλο;- χορηγούς.

Τους βρήκαν…. και με το παραπάνω, συγκεντρώνοντας ποσά που ξεπέρασαν κατά πολύ τον στόχο που είχαν θέσει εξ’ αρχής. Δείτε τις πιο πετυχημένες καμπάνιες του Kickstarter και πάρτε ιδέες για το πώς οι… ιδέες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί να έχουν αυτό το «κάτι» που θα τις κάνει να ξεχωρίσουν.

Pebble Ε- Paper Watch
Τελικό ποσό: 10,266,845 δολάρια
Αρχικός στόχος: 100,000 δολάρια

Ναι, καλά διαβάσατε, είναι ένα ρολόι. Ένα «έξυπνο» ρολόι το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει δωρεές ύψους 3,35 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε πέντε μόλις ημέρες. Η καμπάνια «έκλεισε» στο ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, σπάζοντας κάθε ρεκόρ στο Kickstarter. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε το εν λόγω gadget να κερδίσει την αμέριστη συμπαράσταση των χρηστών; Το Pebble, εκτός από την απεικόνιση της ώρας, μπορεί να συνδεθεί με το iPhone ή το Android, έτσι ώστε ο κάτοχος να έχει πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες όπως ειδοποιήσεις, e-mails και αναπαραγωγή μουσικής, χωρίς να χρειαστεί να βγάλει τη συσκευή από τη τσέπη του. Μάλιστα, οι κάτοχοι Android θα μπορούν να διαβάσουν ακόμα και τα SMS τους. Η οθόνη του, τεχνολογίας e-paper, έχει ανάλυση 144x168 pixels, ενώ το λογισμικό του υποστηρίζει download νέων εφαρμογών μέσω Bluetooth. Εντάξει, δεν είναι ένα ακόμα ρολόι της σειράς…



OUYA Console 
Ποσό μέχρι σήμερα:
3,938,946 δολάρια
Αρχικός στόχος: 950,000 δολάρια

Μια κονσόλα με λειτουργικό σύστημα Android και τιμή πώλησης μόλις 99 δολάρια, κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να προκαλέσει… πανικό στο Kickstarter. Ο λόγος; Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη Android κονσόλα, οι εταιρείες που θα θελήσουν να «φέρουν» τα παιχνίδια τους στο OUYA θα πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον ένα μέρος τους δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα μπορεί να δοκιμάσει ένα παιχνίδι πριν το αγοράσει για να δει αν πραγματικά του αρέσει. Ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους αρκετοί developers ανεξάρτητων εταιριών, ενώ δεν είναι απίθανη η συμμετοχή και του κολοσσού που ακούει στο όνομα Electronic Arts. Η καμπάνια ολοκληρώνεται στις 8 Αυγούστου, επομένως προλαβαίνετε ακόμα να συνεισφέρετε με το ποσό των 99 δολαρίων και να αποκτήσετε πρώτοι μια κονσόλα και ένα χειριστήριο.
 



Double Fine Adventure 
Τελικό ποσό
: 3,336,371δολάρια
Αρχικός στόχος: 400,000 δολάρια

Το point and click adventure της εταιρείας Double Fine, η οποία μη μπορώντας να λάβει χρηματοδότηση από κάποια εταιρεία στράφηκε στο Kickstarter, κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα σε μία μόλις μέρα… ένα εκατομμύριο δολάρια. Η καμπάνια εν τέλει «έκλεισε» με περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια! Το ποσό είναι αναμφίβολα αστρονομικό, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως αρχικός στόχος του δημιουργού του Tim Schafer (Monkey Island, Grim Fandango) ήταν να συγκεντρώσει 400 χιλιάδες δολάρια. Όλα τα επιπλέον χρήματα θα διατεθούν σύμφωνα με τον Schafer στη κυκλοφορία του παιχνιδιού με voice overs στα αγγλικά και υπότιτλους στα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά και τα Γερμανικά.



Wasteland 2 
Τελικό ποσό:
2,933,252 δολάρια
Αρχικός στόχος: 900,000 δολάρια

Φαίνεται πως το crowdfunding… «ταιριάζει» περισσότερο στα video games. Μετά το adventure της Double Fine, το Wasteland 2 της inXile κατάφερε να συγκεντρώσει το τριπλάσιο ποσό από αυτό στο οποίο αρχικά στόχευε. Μάλιστα, αν υπολογιστούν και οι δωρεές ύψους 107 χιλιάδων δολαρίων μέσω PayPal, το συνολικό ποσό ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, λόγω του μεγάλου ποσού, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει και σε Mac και Linux. Το πρώτο Wasteland είχε θέσει τις βάσεις για την δημιουργία και επιτυχία της γνωστής σειράς Fallout, ενώ είχε ψηφιστεί ένα από τα 25 καλύτερα PC Games όλων των εποχών. Θα είναι άραγε το (crowdfunded) sequel αντάξιο των προσδοκιών; Ο χρόνος θα δείξει.



Order of the Stick 
Τρέχουσες χορηγίες
: 1,254,120 δολάρια
Αρχικός στόχος: 57,750 δολάρια

Όταν ο κομίστας Ριτς Μπάρλιου αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή του κοινού για να εκδώσει σε βιβλίο τη σειρά κόμικς του με τίτλο «Order of the Stick», σίγουρα δε φανταζόταν ότι το ποσό που θα συγκέντρωνε θα ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια. Η σειρά «Order of the Stick» δημοσιεύεται στο Internet από το 2003, ενώ ο Μπάρλιου ξεκίνησε το 2005 να εκδίδει κάποιες ιστορίες πληρώνοντας ο ίδιος τα έξοδα, τα οποία όμως από ένα σημείο και μετά ήταν δυσβάσταχτα. «Είμαι ακόμα σοκαρισμένος. Ήμουν τραγικά ανέτοιμος γι’αυτό. Δεν περίμενα ότι θα πλησιάζαμε καν σε αυτήν την ανταπόκριση», είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ogre
Τελικό ποσό: 923,680 δολάρια
Αρχικός στόχος: 20,000 δολάρια

Η προσπάθεια του Στηβ Τζάκσον να επανακυκλοφορήσει ένα παιχνίδι που ο ίδιος δημιούργησε και κυκλοφόρησε το 1977 στέφθηκε με (απρόσμενη) επιτυχία. Το επιτραπέζιο Ogre κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 900 χιλιάδες δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες του δημιουργού. Το παιχνίδι ξεκίνησε αρχικά για δύο παίκτες, όμως η επιτυχία της καμπάνιας οδήγησε τον δημιουργό του στο να προσθέσει χάρτες και επιπλέον παίκτες, ενισχύοντας έτσι το gameplay. Στο Ogre ο κάθε παίκτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δυνάμεις πεζικού και τεθωρακισμένων ή ένα OGRE (τέρας) και στόχος του είναι να υπερασπιστεί την περιοχή του από τις επιθέσεις των στρατευμάτων του αντιπάλου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v