Το CERN πιο κοντά από ποτέ στο «σωματίδιο του Θεού»

Οι επιστήμονες του CERN που λαμβάνουν μέρος στο μεγαλύτερο πείραμα της Ιστορίας ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν νέο σωματίδιο, οι ιδιότητες του οποίου ανταποκρίνονται στα «standards» του μποζόνιου του Higgs. Λέτε να βρέθηκε τελικά το «σωματίδιο του Θεού»;
Το CERN πιο κοντά από ποτέ στο «σωματίδιο του Θεού»
Το πρωί της Τετάρτης, οι δηλώσεις των επιστημόνων του CERN σε συνέδρια στο Λονδίνο και τη Γενεύη, αποκάλυψαν τα τελευταία νέα: Ένα νέο σωματίδιο ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια των πειραμάτων, που μοιάζει με αυτό του Higgs, το οποίο αναζητούν εναγωνίως οι επιστήμονες εδώ και 45 χρόνια. 
Οι πυρετώδεις ρυθμοί με τους οποίους εργάζονται οι επιστήμονες στα εργαστήρια του CERN, καθώς το μεγαλύτερο πείραμα που επιχείρησαν ποτέ φτάνει στην κορύφωσή του, μοιάζει να έφεραν αποτελέσματα, που σύντομα θα δώσουν απάντηση στην απορία: Θα ανακαλύψουμε τελικά το μποζόνιο του Higgs, εκείνο δηλαδή το σωματίδιο που θα μας εξηγήσει πώς η ύλη αποκτά την μάζα της, και άρα, πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος μας;

Στο πρώτο εκ των πειραμάτων στον μεγάλο επιταχυντή του CERN, το CMS, οι ειδικοί δηλώνουν πως έχουν φτάσει σε ένα ασφαλές επίπεδο επιβεβαίωσης ότι υπάρχει «ανακάλυψη», ενώ αναμένονται και αποτελέσματα από το δεύτερο πείραμα, τον «Άτλαντα». 

Η ομάδα του CERN ισχυρίζεται πως παρατήρησε ένα «εξόγκωμα» στα δεδομένα τους, που αντιστοιχούσε στην ύπαρξη σωματιδίου, το οποίο ζυγίζει 125.3 GeV (γιγα-ηλεκτρο-βολτ) – περίπου 133 φορές βαρύτερο από το πρωτόνιο που βρίσκεται στον πυρήνα κάθε ατόμου. 

Οι ενδείξεις είναι αρκετά σαφείς, αλλά μένει να διαπιστωθεί αν όντως αυτό το σωματίδιο είναι το μποζόνιο του Higgs, αν και η «ταυτοποίηση» δεν αναμένεται μέσα στην ημέρα. Η παραπάνω ανακοίνωση, παρ’ όλα αυτά, συνοδεύτηκε με χειροκροτήματα ενθουσιασμού στο CERN, καθώς οι πιθανότητες να κάνουν λάθος οι μετρήσεις, αγγίζουν τη μία στις 3.500.000 – κατά τους πιο επιφυλακτικούς, έστω μία στις 2.000.000 πιθανότητες, που και πάλι ικανοποιούν τα επιστημονικά standards για να χαρακτηριστεί το εύρημα ως «ανακάλυψη».

Πηγή: BBC  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v