«Υπόγειος ωκεανός» σε δορυφόρο του Κρόνου;

Νέες ισχυρές ενδείξεις ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια δορυφόρου του Κρόνου «Τιτάνα» υπάρχει ένας μεγάλος υγρός ωκεανός, μεγαλύτερος από όλους μαζί τους ωκεανούς της Γης, εντόπισε το διαστημόπλοιο «Κασίνι» της NASΑ.
«Υπόγειος ωκεανός» σε δορυφόρο του Κρόνου;
Ένας από τους δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα με τους δορυφόρους πλανητών (Ευρώπη του Δία και Εγκέλαδος του Κρόνου), οι οποίοι βάσει ενδείξεων της NASA φιλοξενούν υπόγειους ωκεανούς. Και οι τρεις δορυφόροι, από τη στιγμή που φαίνεται να έχουν νερό, πληρούν μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ζωής.

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη υπόγειων νερών στον Τιτάνα συλλέχτηκαν έπειτα από έξι περάσματα του διαστημόπλοιου «Κασίνι» στον δορυφόρο, το οποίο έφτασε στο σύστημα του Κρόνου το 2004. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο ωκεανός του Τιτάνα βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνειά του και σε αντίθεση με αντίστοιχους ωκεανούς σε άλλους δορυφόρους που αποτελούνται κυρίως από μεθάνιο και εθάνιο, στον Τιτάνα υπάρχει πιθανότατα νερό ανακατεμένο με αμμωνία.

Το διαστημόπλοιο μελέτησε επίσης και τη παραμόρφωση που υφίσταται ο δορυφόρος από τη μεγάλη βαρύτητα του μητρικού πλανήτη του, του Κρόνου. Ο Τιτάνας γίνεται λιγότερο σφαιρικός και μοιάζει περισσότερο με μπάλα του ράγκμπι, όσο πλησιάζει στον Κρόνο.

Ο Τιτάνας, που χρειάζεται μόνο 16 ημέρες για κάνει μία περιφορά γύρω από τον πλανήτη του, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ουράνιο σώμα, που εξάπτει την περιέργεια των επιστημόνων, καθώς, μεταξύ άλλων, διαθέτει επιφανειακές λίμνες υγρών υδρογονανθράκων, πυκνή ατμόσφαιρα με πολύ μεθάνιο και ένα «υδρολογικό» κύκλο, στον οποίο το αέριο μεθάνιο εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα και επιστρέφει ως βροχή γεμίζοντας τις λίμνες.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v