Έλληνες μαθητές κατασκεύασαν… δορυφόρο

Τον δεύτερο καλύτερο δορυφόρο της Ευρώπης κατασκεύασαν οι μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, οι οποίοι βραβεύτηκαν για τον “Icaromenippus 3D” στον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία.
Έλληνες μαθητές κατασκεύασαν… δορυφόρο
Πόσο εύκολο θα μαντεύατε ότι είναι, για τους μαθητές ενός λυκείου, να κατασκευάσουν έναν δορυφόρο και να τον θέσουν σε τροχιά γύρω από τη Γη; Αδύνατο, είπατε; Για τους μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, που κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Διαστημικής CanSat, δεν ήταν καθόλου αδύνατο.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων σχολικών ομάδων από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης ήταν η μόνη αποστολή που εκπροσωπούσε την Ελλάδα. Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό κατέκτησε η ομάδα της Σκωτίας, ενώ τρίτοι ήρθαν οι Πορτογάλοι.

Ο δορυφόρος «Icaromenippus 3D», που δημιούργησαν οι Έλληνες μαθητές, κατάφερε να βρεθεί ένα χιλιόμετρο πάνω από το έδαφος της Γης και να απεικονίσει τρισδιάστατα τις λήψεις που έλαβε. Το «ταξίδι» του «Icaromenippus 3D» πραγματοποιήθηκε στην χιονισμένη περιοχή Άντεα, στο βορειότερο κομμάτι της Νορβηγίας, στον Αρκτικό κύκλο. Ο δορυφόρος είναι ο τρίτος που κατασκευάζει το συγκεκριμένο σχολείο –εξ ου και το 3D στο όνομά του, που έχει διττή σημασία, αφού δεν αναφέρεται μόνο στις τρισδιάστατες φωτογραφίες που τραβά ο Ικαρομέννιπος αλλά και στο “third”.

«Ήταν μια φοβερή εμπειρία!» δήλωσε ενθουσιασμένος στον Αδέσμευτο Τύπο ο μαθητής Ηλίας Ψυρούκης, υπεύθυνος για την τρισδιάστατη απεικόνιση και την ανάπτυξη λογισμικού. «Δύο ημέρες δεν κοιμηθήκαμε καθόλου, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Είμαστε συνέχεια μέσα στα χιόνια, σε ένα πολύ ωραίο τοπίο, καταφέραμε να κολυμπήσουμε κιόλας στα παγωμένα νερά. Νομίζω πως όσα είδαμε και ζήσαμε δεν τα έχει δει κανένας άλλος και νιώθουμε πολύ τυχεροί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ψυρούκης.

Επικεφαλής της ομάδας του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, που συνόδευσαν την αποστολή των δέκα μαθητών, είναι ο καθηγητής Γιώργος Κοντέλλης και ο διευθυντής του σχολείου Μιχάλης Καπιωτάς. Ο δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος συνεχάρη τους μαθητές και τους καθηγητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης για την επιτυχία τους. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του δημάρχου Λέσβου, ο δήμος στάθηκε αρωγός στο εγχείρημα, χρηματοδοτώντας με το ποσό των 3.500 ευρώ την αποστολή του σχολείου στη Νορβηγία.

Η.Κ.
Πηγή: Αδέσμευτος Τύπος
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v