Τα περίπτερα της Αθήνας γιορτάζουν τα 100+1 τους χρόνια!

Έναν αιώνα κι έναν χρόνο αδιάκοπης παρουσίας στους δρόμους συμπληρώνουν τα ελληνικά περίπτερα, και το γιορτάζουν με εκδηλώσεις και ρετρό εκπλήξεις στις πλατείες της Αθήνας, που θα μας θυμίσουν κάτι από την παλιά, καλή αθηναϊκή γειτονιά.
Τα περίπτερα της Αθήνας γιορτάζουν τα 100+1 τους χρόνια!
Πώς φτάσαμε από τα ξύλινα κιόσκια όπου «γεμίζωνται στυλό διαρκείας» και πωλούνταν περιοδικά όπως το «Εργόχειρο» και «ο Ήλιος» μέχρι τα σημερινά υπερσύγχρονα περίπτερα με τις κάμερες ασφαλείας που δέχονται πιστωτικές κάρτες; Έναν αιώνα και έναν χρόνο από την εμφάνιση του πρώτου περίπτερου στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, πολλά έχουν αλλάξει στην εμφάνιση και στο εμπόρευμα των περιπτέρων, αλλά ένα πράγμα έχει μείνει ίδιο: Η αίσθηση πως ό,τι κι αν χρειαστούμε, από τσιγάρα μέχρι γαριδάκια και από ποτά μέχρι υπεύθυνες δηλώσεις, θα τις βρούμε κάπου κοντά μας, σε ένα από τα δεκάδες περίπτερα που διαθέτει κάθε ελληνική γειτονιά.

Αυτή την αδιάκοπη παρουσία και εξυπηρέτηση του ελληνικού κοινού γιορτάζει η εταιρία δικτύου μικρών σημείων λιανικής kiosky’s, για λογαριασμό όλων των περιπτέρων της Αθήνας, και σφραγίζει έναν αιώνα και κάτι Ιστορίας με εκδηλώσεις που θα μας θυμίσουν κάτι από παλιά Ελλάδα.

Ξεκινά, λοιπόν, μια σειρά από ανοικτές εκδηλώσεις σε κεντρικές πλατείες σε Δήμους της Αθήνας. Το πρώτο από αυτά τα events θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Συντάγματος, την Πέμπτη 5 Ιουλίου από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. «Πρωταγωνιστής» θα είναι ένα ρετρό περίπτερο της δεκαετίας του 1950, «ντυμένο» με ανάλογα προϊόντα εποχής.



Αριστερά και δεξιά του περιπτέρου θα υπάρχουν ανθρώπινες φιγούρες εποχής, σε φυσικό μέγεθος χωρίς πρόσωπο, όπου θα μπορεί, όποιος θέλει, να φωτογραφηθεί σαν μια από αυτές τις φιγούρες απλά τοποθετώντας το δικό του πρόσωπο και να παίρνει επιτόπου, δώρο, την ασπρόμαυρη φωτογραφία που θα έχει βγάλει. Παράλληλα ξυλοπόδαροι θα μοιράζουν μπαλόνια στους μικρούς διερχόμενους Αθηναίους ενώ ένας εφημεριδοπώλης «εποχής» θα τρέχει ανάμεσα στο πλήθος και θα διαλαλεί τα γεγονότα της ημέρας. Guest star, η μπάντα του Δήμου Αθηναίων, που θα πλαισιώσει την εκδήλωση με ανάλογο ρεπερτόριο.

*Ένα λεύκωμα, ένας αιώνας, κι ένας χρόνος



Εκτός από τις παραπάνω εκδηλώσεις, το δίκτυο της kiosky’s φρόντισε να συγκεντρώσει σπάνιο ιστορικό αλλά και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό, με πρωταγωνιστές τα περίπτερα, τους περιπτερούχους αλλά και τους πελάτες τους.

Το λεύκωμα που δημιουργήθηκε χωρίζεται σε 4 βασικές χρονικές περιόδους-σταθμούς τόσο για την εξέλιξη των περιπτέρων όσο και για την ελληνική κοινωνία γενικότερα. (Από το 1911-1960, 1960-1980, 1980-2000 και 2000 έως σήμερα), ενώ ο κ. Γιάννης Πλακόπουλος, Υπεύθυνος Υποστήριξης μελών του δικτύου kiosky’s και έμπειρος περιπτερούχος, στον επίλογο του λευκώματος, αναφέρει χαρακτηριστικά:



«Προσπαθήσαμε μέσα σε 80 σελίδες να ακολουθήσουμε και ν’ αποτυπώσουμε μια πορεία κι εξέλιξη 101 χρόνων, ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κι εξελισσόμενου κλάδου, δεν ήταν εύκολο…
Από τα χύμα και με δελτίο τσιγάρα, σήμερα έχουμε πάνω από 370 διαφορετικά brands καπνοβιομηχανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των καπνών για στρίψιμο και πλήθος άλλων αξεσουάρ για το κάπνισμα.



Από τα ψυγεία πάγου με τις γκαζόζες, σήμερα βρίσκονται στα περίπτερα σύγχρονα ψυγεία με κάθε είδος αναψυκτικών, ισοτονικών ποτών, φυσικών και παστεριωμένων χυμών, παγωτών και γαλακτοκομικών προϊόντων.



Από τα ελάχιστα μπισκότα και σοκολάτες της πρώτης περιόδου, σήμερα στα περίπτερα μπορεί να βρει κανείς κάθε είδους σνακ ή ζαχαρώδη.



Από το τηλέφωνο για το κοινό, σήμερα τα περίπτερα διαθέτουν μηχανάκια διάθεσης άυλου χρόνου και πλήθος άλλων τηλεφωνικών προϊόντων, όπως τηλεκάρτες και κάρτες προ-πληρωμής τηλεφωνικού χρόνου.



...Ο δικός μας άνθρωπος που είναι κοντά στο σπίτι μας ή στις καθημερινές μας διαδρομές, που μας περιμένει ανοικτός μέχρι αργά και τις Κυριακές, ο άνθρωπος που είτε ξέρει είτε όχι τ’ όνομά μας, τα τσιγάρα που καπνίζουμε, την εφημερίδα που διαβάζουμε ή τη μάρκα σοκολάτας που προτιμάμε είναι συχνά η πρώτη καλημέρα μας ή και η τελευταία φιλική μας καληνύχτα».

*Στην υπόλοιπη Αθήνα

Οι εκδηλώσεις δεν σταματούν στο Σύνταγμα: Αρκετές ακόμη πλατείες θα φιλοξενήσουν το ρετρό περίπτερο και την εορταστική διάθεση του αιωνόβιου πλέον κλάδου. Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ:

Πέμπτη 5 Ιουλίου Δήμος Αθηναίων Πλ. Συντάγματος 10:00 – 18:00
Σάββατο 7 Ιουλίου Δήμος Γλυφάδας Πλ. Εσπερίδων 10:00 – 20:00
Σάββατο 14 Ιούλιου Δήμος Ηλιούπολης Πλ. Φλέμινγκ 10:00 – 20:00
Σάββατο 21 Ιουλίου Δήμος Αργυρούπολης Πλ. Βάρναλη 10:00 – 20:00
Σάββατο 28 Ιουλίου Δήμος Κηφισιάς Κεντρική Πλατεία 10:00 – 20:00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v