10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον πιο διάσημο εξωγήινο

Τι σχέση έχει ο Αϊνστάιν με τον E.T.; Πού βασίστηκε η «φάτσα» του δημοφιλούς εξωγήινου και τι συνέβη στις επεισοδιακές ακροάσεις του Σπίλμπεργκ; Ο Ε.Τ. γιορτάζει τα 30α του γενέθλια, κι εμείς του λέμε χρόνια πολλά, ανακαλύπτοντας 10 άγνωστες «εξωγήινες» αλήθειες. 
10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον πιο διάσημο εξωγήινο
Τρεις δεκαετίες πριν, δεν υπήρχαν smartphones. Δεν υπήρχε Facebook, ούτε καν SMS. Η φιγούρα λοιπόν, που δημιούργησε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και έμελλε να καθορίσει όχι μόνο τον τρόπο που φανταζόμαστε τους εξωγήινους, αλλά και ολόκληρη την ποπ κουλτούρα, αναγκάστηκε να καταφύγει σε ένα γήινο σπίτι, με ένα πολύ απλό αίτημα: «E.T. phone home». 
Ποτέ φυσικά δεν ξεχάσαμε την κινηματογραφική ιστορία του Ε.Τ. του εξωγήινου, ούτε τις συγκινητικές στιγμές της ταινίας. Σήμερα, ο πιο δημοφιλής εξωγήινος της Ιστορίας γιορτάζει τα 30 του χρόνια, γι’ αυτό και «σκαλίζουμε» λίγο παραπάνω, συγκεντρώνοντας 10 στοιχεία για τον E.T. που πιθανώς είναι άγνωστα στους περισσότερους. 

*Ο Ε.Τ. προοριζόταν για ταινία… τρόμου
Λίγα χρόνια είχαν περάσει από τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» και ο Σπίλμπεργκ επανεξέταζε την ιδέα να ασχοληθεί με την τρομακτική πλευρά των εξωγήινων. Στο αρχικό σενάριο, λοιπόν, που γράφτηκε από τον John Sayles, η ιστορία αφορούσε ένα αγρόκτημα και μια ομάδα εξωγήινων που το απειλούσε. Κατά την προετοιμασία, όμως, της ταινίας, ήρθε η επιφώτιση στον δημιουργό και εγκατέλειψε το «σκοτεινό» κλίμα του θρίλερ, επιλέγοντας να προσεγγίσει εκ νέου το project με την μορφή που όλοι γνωρίζουμε.

*Η γέννηση ενός «καλού» εξωγήινου
Από την στιγμή που ο Σπίλμπεργκ αποφάσισε να εγκαταλείψει την ιδέα του θρίλερ, όλα έδεσαν. Όπως έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης, ο πατέρας του τού έλεγε πως αν υπάρχει κάτι εκτός Γης, σίγουρα θα είναι κάτι καλό, γιατί οι προηγμένοι πολιτισμοί, θα χαρακτηρίζονται και από προηγμένα ιδανικά. Κάπως έτσι, ο Σπίλμπεργκ σχημάτισε την εικόνα ενός ευγενικού αλλά άσχημου πλάσματος, «που μόνο μια μητέρα θα μπορούσε να αγαπήσει». 

*Ο Ε.Τ. (κι όμως) απορρίφθηκε
Ακόμη κι όσοι δεν έχουν δει την ταινία (ίσως, κατά έναν ειρωνικό τρόπο μόνο οι εξωγήινοι), σίγουρα έχουν υπόψη τους τι εστί E.T. Αυτό που δεν ξέρουν είναι πως η Columbia απέρριψε την ιδέα της ταινίας, με την δικαιολογία πως «απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό», πετώντας έτσι στα σκουπίδια το project, για το οποίο μάλιστα είχε ήδη ξοδέψει ένα εκατομμύριο δολάρια. Ευτυχώς για όλους, η Universal, που τελικά επένδυσε στην ταινία, είχε άλλη άποψη.

*Τα μυστικά των ακροάσεων

Τα παιδιά, μαζί φυσικά με τον E.T., κλέβουν την παράσταση στην ταινία. Πώς, όμως, ο Σπίλμπεργκ επέλεξε την Drew Barrymore, τον Robert MacNaughton και τον Henry Thomas για να πρωταγωνιστήσουν; Ιδού τα μυστικά τους όπλα: Η 6χρονη Barrymore, πέρα από την παράδοση της οικογένειάς της στην υποκριτική, επιδεικνύει στον Σπίλμπεργκ το γεγονός ότι είναι… drummer σε ένα πανκ συγκρότημα. Ο MacNaughton ποντάρει στην επιμονή, και ανταμείβεται μετά από… οκτώ auditions. Και τέλος, ο Henry, ο πιο ντροπαλός απ’ όλους, μετά από μια αδιάφορη πρώτη ακρόαση, συγκινεί τον Σπίλμπεργκ, όχι μόνο επειδή δηλώνει μέγας φαν του “Raiders of the lost ark”, αλλά και επειδή στον αυτοσχεδιασμό του που ακολούθησε, το αγόρι έκλαψε τόσο αληθινά, που ο Σπίλμπεργκ σταμάτησε την διαδικασία και του είπε την ατάκα «OK kid, ya got the job!». 

*Μια κινηματογραφική πρωτοτυπία
Όσοι ξέρουν κάτι παραπάνω για την τέχνη του σινεμά, γνωρίζουν ότι τα γυρίσματα ποτέ δεν ακολουθούν την χρονική σειρά των σκηνών – π.χ. σε αρκετές περιπτώσεις γυρίζεται πρώτο το τέλος. Στην περίπτωση του E.T. όμως, δεν έγινε έτσι: Ο Σπίλμπεργκ, για να βοηθήσει τους ανήλικους πρωταγωνιστές τους να «προσανατολιστούν» χρονικά, φρόντισε ώστε το σενάριο να γυρίζεται σελίδα προς σελίδα με τη σειρά – η μεταμόρφωση του σπιτιού της οικογένειας άλλωστε, βόλευε αυτή την τακτική. 

*Η δημιουργία μιας διάσημης φιγούρας

Ο Σπίλμπεργκ στέκεται μπροστά σε ένα λευκό χαρτί. Πώς θα μοιάζει ο εξωγήινός του; Οι πρώτες του σκέψεις είναι πως θέλει έναν εξωγήινο που να μη μοιάζει με την εικόνα που είχε η ανθρωπότητα γι’ αυτούς ως τότε – ήθελε κάτι πιο «γήινο». Κατά την διάρκεια του σχεδιασμού, οι συνεργάτες του λένε πως είχε επηρεαστεί πολύ από τα φωτογραφικά πορτρέτα του Αϊνστάιν, του Sandburg και του Hemmingway! Η τελική μορφή ήταν έτοιμη, και έμενε να προστεθεί η φωνή: Λίγο η φωνή της ηθοποιού Debra Winger, λίγο οι ήχοι ζώων όπως ρακούν και αλόγων, το ηχητικό προφίλ του E.T. ήταν επίσης σχεδόν έτοιμο. Το ολοκλήρωσε η εκφορά μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που κάπνιζε δύο πακέτα τσιγάρων την ημέρα. 

*Πώς… κινήθηκε ο E.T.;
Στην ταινία εμφανίζονται… πολλοί E.T. Στα γενικά πλάνα, εμφανίζεται το πλήρες «κοστούμι» του εξωγήινου, το οποίο το φορούσαν δύο νάνοι, ή σε συγκεκριμένες σκηνές, ένα αθλητικό αγόρι 12 ατών, που είχε γεννηθεί χωρίς πόδια. Στις υπόλοιπες σκηνές, που ο θεατής μπορεί να «ξεγελαστεί», γινόταν χρήση είτε γραφικών, είτε μαριονέτας, την οποία χειρίζονταν εννιά άνθρωποι. 

*Ο John Ford και ο Ε.Τ.
Ο Σπίλμπεργκ δηλώνει μεγάλος φαν του «μαέστρου» του σινεμά, John Ford. Φρόντισε λοιπόν, να «κλείσει το μάτι» στον μεγάλο σκηνοθέτη, βάζοντας τον Ε.Τ. να παρακολουθεί στην τηλεόραση μια σκηνή φιλιού: Δεν ήταν άλλη από αυτή της ταινίας «The Quiet Man» του Ford.

*Επίσκεψη από τον… Πόλεμο των Άστρων
Είναι γνωστό πως ο Σπίλμπεργκ είναι στενός φίλος με τον δημιουργό του Star Wars, George Lucas. Αυτή τη φιλία (και μαζί, την κινηματογραφοφιλία) θέλησε να τιμήσει ο πρώτος, τοποθετώντας επιδέξια την φιγούρα του Yoda στην σκηνή των παιδικών μεταμφιέσεων κατά την περίοδο του Halloween.

*Το χειρότερο video game όλων των εποχών
Η ταινία του Ε.Τ. αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία, αλλά δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους κριτικούς ανά τον κόσμο. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με το videogame του δημοφιλούς εξωγήινου που ακολούθησε. Στην βιασύνη να εκμεταλλευτεί την επιτυχία της ταινίας, η αντίστοιχη εταιρία έφτιαξε το videogame σε πέντε μόλις εβδομάδες. Κι ενώ στην αρχή όλοι οι πιτσιρικάδες έσπευσαν να το αποκτήσουν, οι κριτικές που έλαβε το παιχνίδι ήταν καταδικαστικές, και η επιτυχία ξεφούσκωσε απότομα: Όχι μόνο οι πωλήσεις δεν έφτασαν τον αναμενόμενο στόχο, αλλά οι κριτικοί μίλησαν για το «χειρότερο video game όλων των εποχών», καθώς και για την πιθανή αιτία της «πτώσης» του θρυλικού Atari 2600 τις χρονιές που ακολούθησαν.  

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v