50 λόγοι που... αγαπάμε τις αγάπες

Στο φιλοσοφικό ερώτημα «τι είναι η αγάπη;» άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας δίνουν πρακτικές απαντήσεις με όλα αυτά που τους κάνουν να αγαπούν τους συντρόφους τους λίγο παραπάνω και η ειδικός εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντική η αγάπη στην ζωή μας.
50 λόγοι που... αγαπάμε τις αγάπες
της Έλενας Μπούλια

«Η αγάπη, η κατάσταση εκείνη που μας δυσκολεύει ακόμη και στην περιγραφή της, είναι η μόνη πραγματικά αληθινή και ανεξίτηλη εμπειρία της ζωής. Είναι το αντίθετο του φόβου, η πεμπτουσία των σχέσεων, ο πυρήνας της δημιουργικότητας, η δύναμη της χάριτος. Η αγάπη είναι πηγή της ευτυχίας, η ενέργεια που ζει μέσα μας και ο συνδετικός μας κρίκος με τον κόσμο».
Ελίζαμπεθ Κύμπλερ Ρος (Ελβετο-Αμερικανίδα ψυχίατρος)

Η κουλτούρα των δυτικών κοινωνιών είναι τέτοια που μας ωθεί στο να ζητάμε πάντα περισσότερα, τόσο υλικά όσο και συναισθηματικά. Θέλουμε περισσότερα χρήματα, περισσότερα πράγματα, περισσότερους συντρόφους ή περισσότερα από τον έναν και μοναδικό σύντροφό μας με αποτέλεσμα σπάνια να είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι από το εδώ και το τώρα. Οι στιγμές που λειτουργούν σαν χαστούκια και μας ξυπνούν από τον λήθαργο των ανικανοποίητων απαιτήσεων είναι συνήθως όταν απειλούνται -ή χάνονται- τα κεκτημένα μας.

Είναι, όμως, η αγάπη «κτήμα» μας; Είναι, δηλαδή, υποχρεωμένος ο σύντροφός μας να μας αγαπά όπως θέλουμε για όσο θέλουμε ή μήπως είμαστε εμείς; «Η αγάπη είναι αυταπάρνηση, ο έρωτας εγωισμός», γράφει ο Άγγελος Τερζάκης στο βιβλίο «Δίχως Θεό», εξυμνώντας το πραγματικό μεγαλείο της πρώτης.

Τι λέει η ειδικός;

Ρωτήσαμε την συμβουλευτική ψυχολόγο κ. Γώγα Κυριακίδου γιατί είναι τόσο σημαντική η αγάπη στην ζωή μας και τι πραγματικά μας προσφέρει ο σύντροφος που μας αγαπά:

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ζωή μας; Η ανάσα μας; Η τροφή μας; Το νερό; ο Ύπνος; Η εργασία μας; Αν μπορέσουμε να δώσουμε μία απάντηση για όλα τα παραπάνω, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί είναι τόσο σημαντική η αγάπη στη ζωή μας. Είναι σημαντική γιατί είναι η τροφή της ψυχής μας. Είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον άνθρωπο και την φύση, τα άλλα δημιουργήματα της Γης και τους συνανθρώπους του. Είναι η πηγή του σεβασμού, της συνεργασίας, της συνύπαρξης, της δημιουργικότητας, της αλληλεγγύης, της συμπόνιας, της προσφοράς, της συγγνώμης, της μεταμέλειας. Είναι η κόλα που ενώνει τα πάντα. Αυτά είναι κάποια από τα οφέλη της αγάπης και είμαι βεβαία ότι αν σκεφτείτε κι εσείς, θα βρείτε άλλα τόσα, και ίσως περισσότερα, από τα δώρα της αγάπης στην ζωή. Ζωή χωρίς αγάπη είναι απλή επιβίωση.

Τι λένε άνδρες και γυναίκες για την αγάπη;

Ρωτήσαμε φίλους και γνωστούς που βρίσκονται σε σχέσεις, τι είναι αυτό που τους αρέσει στην αγάπη. Τι από αυτά που είναι και κάνει ο σύντροφός τους είναι για αυτούς περισσότερο σημαντικό, τι τους κάνει ευτυχισμένους; Συγκεντρώσαμε 50 απαντήσεις και περιμένουμε, παρακάτω, τις δικές σας:

Οι γυναίκες λένε…

- Η αίσθηση του χιούμορ του και το γεγονός ότι βλέπει την ζωή πάντα θετικά.
- Με αγαπάει, και το νιώθω, ακόμα και όταν τσακωνόμαστε, ακόμα και όταν φταίω.
- Μοιράζεται μαζί μου τους κοινούς μας στόχους, επιθυμίες και προβληματισμούς για την κόρη μας και κάνει ό,τι μπορεί για να της παρέχει ό,τι καλύτερο.
- Καταλαβαίνει πόσο κουράζομαι καθημερινά και κάνει ό,τι μπορεί για να με βοηθήσει και κυρίως να κάνει την ζωή μου πιο εύκολη με καθημερινά ζητήματα ρουτίνας (π.χ. έχει αναλάβει την διευθέτηση όλων των λογαριασμών του σπιτιού).
- Πάντα θα ακούσει τι έχω να του πω όταν δεν είμαι καλά και πάντα θα έχει μία απάντηση ή λύση να μου δώσει.
- Ο ρόλος του δίπλα μου καλύπτει σχεδόν κάθε ρόλο άλλων ανθρώπων στην ζωή μου: Είναι ο εραστής μου, ο φίλος μου, μερικές φορές λειτουργεί σαν μπαμπάς μου και άλλες σαν παιδί μου, είναι προσωπικός μου σύμβουλος σε επαγγελματικά και οικονομικά ζητήματα. Τι άλλο να ζητήσω από έναν σύντροφο;
- Όταν ανησυχώ ότι έχω ένα πρόβλημα υγείας, πάντα με πρήζει να κάνω τις σχετικές εξετάσεις και έρχεται μαζί μου στον γιατρό.
- Είναι πολύ τρυφερός και γλυκός, αν και όχι τόσο στα λόγια, όσο στις κινήσεις του. Με αγκαλιάζει, με χαϊδεύει, με φιλάει και νιώθω ηρεμία και ασφάλεια.
- Όσο γλυκανάλατο κι αν το βρίσκω ακόμα και εγώ η ίδια, μου αρέσει που του Αγίου Βαλεντίνου μου φέρνει λουλούδια.
- Οι γονείς μου είναι, γενικά, παράξενοι άνθρωποι. Θαυμάζω το πώς καταφέρνει να τους «κουμαντάρει».
- Μπορούμε να συζητάμε
- Θέλει ο ένας να κάνει καλύτερο τον άλλον
- Βάζει ο ένας φρένο στον άλλον όταν πρέπει
- Μας αρέσει να κάνουμε δουλειές μαζί (τα ψώνια εξαιρούνται... εκτός αν μιλάμε για super market)
- Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε χώρια (κι ας τρώμε και από καμία αγκωνιά κατά τη διάρκεια του ύπνου)
- Μαγειρεύει φανταστικά
- Σημασία στην αγάπη έχει ο σεβασμός του ενός για τον άλλον… Σέβομαι τον άλλο σημαίνει αποδέχομαι τα θέλω και τις επιθυμίες του, νοιάζομαι για εκείνον και του αφήνω χώρο να αναπτύξει το κομμάτι της ζωής του, στο οποίο εγώ δεν υπάρχει λόγος εγώ να είμαι παρούσα (δικοί του φίλοι, δικά του χόμπι…)
- Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ερωτισμός, θέλω να θέλω…
- Φροντίζει τον εαυτό του, φροντίζει και εκείνος το χώρο μας και κατανοεί ο ένας την καθημερινότητα του άλλου.
- Μου αρέσει που μου κάνει εκπλήξεις. Αποδεικνύουν ότι ξέρει τι μπορεί να με κάνει χαρούμενη και το προγραμματίζει.
- Το σημαντικότερο πράγμα στην αγάπη είναι να χαίρεσαι κάνοντας τον άλλον να χαμογελάει. Είτε αυτό σημαίνει μια αγκαλιά το βράδυ, είτε ένα πολύ καλό σεξ είτε μια ζωή αφοσίωσης κι εμπιστοσύνης.
-Κατανοεί τις ανάγκες μου.
-Μου παραχωρεί προσωπικός χώρο και χρόνο
- Μου έχει εμπιστοσύνη.
- Με πιστεύει.
- Κάνει πολλές δουλειές μέσα και έξω από το σπίτι
- Κρατάει εκείνος το παιδί, ακούει όμως τις υποδείξεις μου για διάφορα σχετικά θέματα και τις εφαρμόζει.
- Έχει χιούμορ. Το κλειδί για την δύσκολή καθημερινότητα.
- Είναι συμπληρωματικός χαρακτήρας. Ό,τι εμένα μου φαίνεται αδιάφορο και περιττό αναλαμβάνει εκείνος να το καλύψει.
- Όταν είχε χρήματα μου έπαιρνε δώρα σε κάθε περίσταση- τα πάντα ανεξαρτήτως τιμής.
- Συνεχίζουμε να είμαστε μαζί μετά από τόσα χρόνια και τόσες δυσκολίες.

Οι άνδρες λένε…

- Την θαυμάζω που ενώ ξέρω πόσο εξαντλημένη είναι μετά από μία ολόκληρη εβδομάδα στην δουλειά και στο σπίτι με τα παιδιά μας, έχει την διάθεση, Παρασκευή βράδυ, να ασχοληθεί με τον εαυτό της και να γίνει όμορφη και ερωτική για να βγούμε για ποτό.
- Μου ετοιμάζει κάθε μέρα το σνακ για την δουλειά και συχνά «χώνει» μέσα στο αλουμινόχαρτο μικρά χαρτάκια με μηνύματα αγάπης.
- Όταν έχει αγώνα στην τηλεόραση παίρνει την κόρη μας στο δωμάτιο και παίζει μαζί της μέχρι να τελειώσει ο αγώνας, χωρίς να γκρινιάζει.
- Έχει πάντα, ή σχεδόν πάντα, διάθεση για σεξ και αφιερώνει χρόνο για να με ικανοποιήσει, από κάθε άποψη.
- Μαγειρεύει καταπληκτικά και φροντίζει πάντα να ετοιμάζει φαγητά και γλυκά που μου αρέσουν, για να με ευχαριστήσει.
- Με κάθε ευκαιρία με χαϊδεύει, ειδικά στα μαλλιά που ξέρει ότι μου αρέσει, ή μου κάνει μασάζ.
- Είναι κάτι σαν προσωπική μου γραμματέας: Μου θυμίζει ποιοι φίλοι μου έχουν γιορτή ή γενέθλια και ότι έχω να τηλεφωνήσω στη μάνα μου μέρες.
- Σηκώνεται πάντα εκείνη το βράδυ όταν κλαίει το μωρό.
- Με εμπιστεύεται και με αφήνει να παίρνω τις σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την οικογένειά μας.
- Όταν, μία φορά στο τόσο, κανονίσω να βγω με φίλους ή να έρθουν εκείνοι από το σπίτι, ποτέ δεν παραπονιέται. Απλά κανονίζει να κάνει και εκείνη κάτι αντίστοιχο. Αυτό με χαλαρώνει πάρα πολύ.
- Σε ένα συρτάρι, στο δωμάτιο, έχει κάτι τρελά εσώρουχα, με τρύπες και κορδόνια και ιστορίες τέτοιες που όποτε φορά με τρελαίνουν.
- Με πρήζει να προσέχω την υγεία μου, να τρώω σωστά, να πηγαίνω γυμναστήριο… και μου αρέσει.
- Yπάρχει κάποιος που με σκέφτεται κάθε μέρα όλη μέρα.
- Κάθε φορά που κοιτάζω το κινητό, έχω ένα μήνυμα που με κάνει να χαμογελάω.
- Υπάρχει κάποιος να μοιράζομαι τις σιωπές.
- Έχω την αίσθηση πως όσο κι αν κουραστώ στη δουλειά, με περιμένει κάτι πολύ ευχάριστο μετά από αυτή για να εξισορροπηθεί η κατάσταση (και τα νεύρα).
- Στην αγάπη μετράει πολύ -μα πάρα πολύ- να μην έχεις καθόλου (όταν λέω καθόλου εννοώ καθόλου) γκρίνια. Θέλει η σύντροφός σου κάτι να γίνει; Στο λέει ευθέως. Είναι κάτι που δεν της αρέσει; Πάλι στο λέει ευθέως. Όχι γκρίνια!
- Ξέρει πώς πίνω τον καφέ, πότε χρειάζομαι χώρο, ποιο σινεμά είναι το αγαπημένο μου, πότε πρέπει να ανεχτεί το ροχαλητό μου, ότι συμπαθεί τους φίλους μου, ότι βλέπουμε μαζί σειρές μέχρι να μας πάρει ο ύπνος στον καναπέ…
- Όσο μεγαλώνεις αλλάζουν αυτά που έχουν σημασία στην αγάπη. Για εμένα πια έχει σημασία να είναι τα πράγματα ήρεμα και απλά. Να συμφωνούμε, να κάνουμε όμορφα πράγματα μαζί και να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v