Ρετρό εξώφυλλα: Τα… πρώτα πρωτοσέλιδα

Rolling Stone, Time, Life, Playboy, Τρίποντο, Παρά Πέντε, Ταχυδρόμος, Εικόνες, Car & Driver, Metal Hammer. Ελληνικά και ξένα περιοδικά που αγαπήσαμε σε μια photo gallery... ντοκουμέντο με τα «παρθενικά» εξώφυλλά τους.
Ρετρό εξώφυλλα: Τα… πρώτα πρωτοσέλιδα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Τι είναι ένας κομπιούτερ;», «Αποκλειστικό! Νέα Mazda 323», «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία», «Motorhead Live in Athens ‘88», «Η ανώτερη τάξη βλέπει ‘Λάμψη’»…
Όχι, δεν σαλτάραμε (ακόμα) από τη ζέστη, απλά ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στα «παρθενικά» πρωτοσέλιδα του Computer για Όλους, του Σινεμά, του Car & Driver, του Metal Hammer, του Tv Zapping και πολλών ακόμα ελληνικών και ξένων περιοδικών.

Εξώφυλλα με ιστορία, που αντικατοπτρίζουν πλήρως την κοινωνική (και γραφιστική) κατάσταση του καιρού τους και σε κάνουν να αναπολείς. Εξώφυλλα καλτ με άρωμα 70’s, 80’s και 90’s. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα, έστω και σε ηλεκτρονική μορφή, για να μας θυμίζουν εποχές που φαντάζουν τόσο μακρινές (σχεδόν… εξωγήινες) σε σχέση με τη σημερινή. Είστε λοιπόν, έτοιμοι για ένα έντυπο… ταξίδι στον χρόνο;

Pixel (1983)

Το πρώτο τεύχος του ιστορικού περιοδικού Pixel που κυκλοφόρησε από τον Οκτώβριο του 1983 έως τον Ιούνιο του 1996. Οι «micros» που αναφέρονται στο εξώφυλλο δεν είναι άλλοι από τους υπολογιστές τις εποχής, τα προγράμματα των οποίων ο χρήστης έπρεπε να… πληκτρολογήσει για να εγκατασταθούν. Όλα τα τεύχη του περιοδικού μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Computer για όλους (1983)

Ακόμα ένας… παλιός του χώρου, ο οποίος όμως συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι σήμερα. Στο πρώτο εξώφυλλο του Computer για όλους διαβάζουμε τον εκπληκτικό τίτλο: «Τι είναι ένας κομπιούτερ;». Priceless.

Car and Driver (1989)

Αλήθεια, θυμάστε το Starlet και το Cherry;

4 Τροχοί (1970)


Το ιστορικό περιοδικό αυτοκινήτου πρωτοκυκλοφόρησε το Οκτώβριο του 1970 με εκδότη τον δημοσιογράφο Κώστα Καβαθά και περιελάμβανε παρουσιάσεις αυτοκινήτων και ανταποκρίσεις από αγώνες. Στο πρώτο εξώφυλλό του διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Τεστ: Φίατ 128», «Οδηγήσαμε μια Ρόλλς Ρόϋς Σίλβερ Σάνντοου και μια Μερσεντές 6,3».

Heavy Metal (1984)

Η αλλιώς «Η μηνιαία παγκόσμια επιθεώρηση μουσικής σκληρού ροκ ΜΕΤΑΛ» με μοναδικό (τότε) συντάκτη τον Γιάννη Κουτουβό.

Εικόνες (1955)

Το θρυλικό περιοδικό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα στις 31 Οκτωβρίου 1955, ενώ το τελευταίο του τεύχος κυκλοφόρησε στις 14 Απριλίου 1967. Τη δεκαετία του 80’ ξανακυκλοφόρησε με άλλη μορφή και άλλη αρίθμηση. Στο πρώτο τεύχος του 1955 εμφανίζεται η βασιλική οικογένεια στο Τατόι.

Γυναίκα (1950)

Το εβδομαδιαίο περιοδικό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την 1η Φεβρουαρίου του 1950 με τη θεματολογία του να περιλαμβάνει ευρεία γκάμα τομέων όπως μόδα, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, νοικοκυριό, αλλά και υγεία. Σήμερα κυκλοφορεί ως ένθετο της Καθημερινής.

Ήχος (1973)

Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Ήχος και Εικόνα (τότε ήταν μόνο… Ήχος) ενημερωνόμαστε για το πώς θα διαλέξουμε ηχεία και… Πικ Απ! Το περιοδικό κυκλοφόρησε πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1973 και ήταν ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη που επικεντρώθηκαν σε θέματα μουσικής και ήχου υψηλής ποιότητας.

Playboy (1985)

Η ελληνική έκδοση του δημοφιλούς αμερικάνικου περιοδικού κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα περίπτερα τον Απρίλιο του 1985 με συνέντευξη από την Τζόαν Κόλλινς και τον… Νίκο Γκάλη. «Playmate του μηνός» όπως διαβάζουμε, ήταν η σεξοβόμβα της εποχής Μαριάν Γκραβάτ.

Ταχυδρόμος (1954)

Εκδόθηκε για πρώτη φορά το στις 17 Απριλίου του 1954 και έμοιαζε οπτικά περισσότερο με εφημερίδα, κάτι που μπορούσε κανείς να διαβάσει και στη λεζάντα του: «Εβδομαδιαία πολιτική, οικονομική, φιλολογική, εγκυκλοπαιδική εφημερίς». Η έκδοσή του ανεστάλη μετά από τέσσερεις δεκαετίες το 1993, αλλά από τον Μάρτιο του 2000 κυκλοφορεί ως ένθετο περιοδικό με τα «Νέα».

Μανίνα (1972)

Το θρυλικό teen περιοδικό εμφανίστηκε στα μέσα του 1972 και απευθυνόταν σε κορίτσια ηλικίας 8 με 15 ετών. Αρχικά περιελάμβανε πολλές εικονογραφημένες ιστορίες από ξένους εκδοτικούς οίκους, ενώ με τη πάροδο του χρόνου προστέθηκαν στην ύλη του διάφορα ένθετα αφιερώματα αλλά και πολλές προσφορές.

Ευτέρπη (1847)

Ναι, καλά διαβάσατε: 1847. Πρόκειται για το πρώτο γυναικείο περιοδικό, το οποίο κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου του 1847 και για οκτώ ακόμα χρόνια. Στο περιεχόμενό του κυριαρχούσαν μεταφρασμένα μυθιστορήματα, διηγήματα, περιγραφές τόπων, ταξιδιών, εξερευνήσεων μακρινών χωρών, βιογραφίες διάσημων ανθρώπων, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις από την φυσική, αστρονομία, αρχαιολογία και άλλες επιστήμες. Ολόκληρο το αρχείο των τευχών του θα βρείτε εδώ.

Ακόμα περισσότερα ρετρό πρωτοσέλιδα στη Photo Gallery του άρθρου.

Πηγές φωτογραφιών
: Retromaniax, RetrovisionsCreta Classic Club, My Comics.

Εξίσου καλτ και ρετρό είναι φυσικά και τα πρώτα εξώφυλλα ξένων περιοδικών, τα οποία δεν θυμίζουν σε τίποτα τη σημερινή τους μορφή, αλλά σε κάθε περίπτωση παρουσιάζουν χαρακτήρα… ντοκουμέντου. Blast from the past!

To National Geographic το 1888


Η Vogue το 1892


Το ΤΙΜΕ το 1923 με τον πολιτικό Joseph Gurney Cannon


Η Marilyn στο πρώτο εξώφυλλο του Playboy το Δεκέμβριο του 1953


Το Sports Illustrated το 1954


Το πρώτο εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone θυμίζει περισσότερο… εφημερίδα


Η ανδρική βίβλος Esquire το 1933


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v