Μάιος 2012: Ο πλανήτης στις κάλπες

«Στις κάλτσες», όπως θα έλεγε και ο ΓΑΠ, θα τρέξουν πολλοί λαοί αυτόν τον Μάιο, για να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους καθήκοντα. Από την Ελλάδα και τη Γαλλία, μέχρι την Μέση Ανατολή και την Καραϊβική, δείτε ποιων κρατών το μέλλον διακυβεύεται(;) αυτό το μήνα.
Μάιος 2012: Ο πλανήτης στις κάλπες
Ο Ιρανός Πρόεδρος παλεύει να κερδίσει την επαναληπτική εκλογική μάχη. Η Συρία ετοιμάζει αμφιλεγόμενες κάλπες, ενώ στην Αλγερία αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα μετά την αραβική Άνοιξη. Και φυσικά, η Ευρώπη περιμένει με ανυπομονησία τις πρώτες μεγάλες ανατροπές μετά τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και τις βουλευτικές της Ελλάδας. Δείτε ποιοι λαοί, εκτός της Ελλάδας, ψηφίζουν αυτόν τον «δημοκρατικό» Μάιο και αξίζουν να τους παρακολουθήσουμε για να αντιληφθούμε τους νέους συσχετισμούς.
*Ιράν
Στις 4 Μαΐου διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών του Ιράν, που αναμένεται να αφήσουν έναν αποδυναμωμένο Αχμαντινετζάντ, καθώς ο αντίπαλός του Ayatollah Ali Khamnenei κατάφερε να συνασπίσει πολλούς υποψηφίους εναντίον του. Εν τω μεταξύ, μετά από δικαστικό σκάνδαλο ενός συμμάχου του Αχμαντινετζάντ, πολλοί υποψήφιοί του δήλωσαν ανεξάρτητοι για να αποφύγουν την «μπόρα». Ο ανταγωνισμός πάντως στην δημαγωγία και από τα δύο μέτωπα καλά κρατεί.

*Σερβία
Προεδρικές, βουλευτικές και αυτοδιοικητικές: Τρία σε ένα οι σερβικές εκλογές της 6ης Μαΐου, στα προγνωστικά των οποίων ο Πρόεδρος Tadic προηγείται ελαφρώς του αντιπάλου του Tomislav Nikolic, ηγέτη των Συντηρητικών. Τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές είναι 17, ενώ αναμένεται να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Ακόμη παραμένει άγνωστο αν το Βελιγράδι θα επιτρέψει στους Σέρβους του Κόσοβο να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

*Γαλλία
Ο Σαρκοζί αναμένεται να γίνει ο επόμενος εκ των Ευρωπαίων ηγετών που λυγίζει εξαιτίας της κρίσης και χάνει το πόστο του, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ επιδιώκει να φέρει την Γαλλία στον δρόμο του Σοσιαλισμού. Την ίδια ώρα, ο ακροδεξιός Λε Πεν παρουσιάζει υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, γι’ αυτό και ο Σαρκοζί ακόνισε την εθνικιστική του γλώσσα στα μεταναστευτικά θέματα, ώστε να του αποσπάσει ψηφοφόρους – κάτι που πολλοί αναλυτές περιγράφουν ως επικίνδυνη τακτική.

*Συρία
Το καθεστώς του Bashar Assad σχεδιάζει εκλογές για την 7η Μαΐου, σύμφωνα με δηλώσεις του ηγέτη του τον περασμένο Μάρτιο, στις οποίες επεσήμανε πως θα λάβουν χώρα οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές της χώρας. Εννέα επιπλέον κόμματα έσπευσαν να δηλώσουν το «παρών», παρά τις ακόμη περιοριστικές νομοθεσίες της χώρας για την λειτουργία των κομμάτων. Εν τω μεταξύ, 9.000 ζωές χάθηκαν τον περασμένο χρόνο σε βίαια επεισόδια, ενώ οι ακτιβιστές και η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως αυτό αποτελεί δείγμα μιας προδιαγεγραμμένης νίκης του Assad. 

*Αλγερία
Στις 10 Μαΐου, η Αλγερία ψηφίζει την Εθνοσυνέλευσή της. Οι εκλογές αποτελούν μέρος των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχωρά ο Πρόεδρος Bouteflika, βλέποντας τα καθεστώτα των γειτονικών χωρών να πέφτουν το ένα μετά το άλλο. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν περισσότερα κόμματα, νέες βουλευτικές έδρες και αυξήσεις των μισθών του δημοσίου. Μάλιστα, 44 κόμματα θα παλέψουν για 462 έδρες. Όλοι, πάντως, ελπίζουν να μην επαναληφθεί η παρωδία του 1991, κατά την οποία η κυβέρνηση ακύρωσε τις γενικές εκλογές, όταν το Μέτωπο των Ελευθερωτών Ισλαμιστών κέρδισε τον πρώτο γύρο. 

*Δομινικανή Δημοκρατία
Νέο πρόεδρο εκλέγουν και στην Δομινικανή Δημοκρατία στις 20/5, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από τους εκπατρισμένους της χώρας που ζουν στις ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του κράτους, Franklin Garcia, το 5% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν εκτός χώρας. Αντίπαλοι στην αναμέτρηση είναι ο Medina του κόμματος PLD που βρίσκεται στην εξουσία και ο πρώην Πρόεδρος Mejia του αντίπαλου κόμματος PRD. «Πολλοί πολίτες του φτωχού έθνους θα ήθελαν να δουν αλλαγές μετά τα 8 χρόνια του PLD, αλλά φοβούνται και την αστάθεια μιας ηγεσίας του Mejia», δήλωσε ο Garcia.

*Αίγυπτος
Ο Μουμπάρακ έπεσε, και οι Αιγύπτιοι έζησαν 15 αναμφισβήτητα ιστορικούς για το κράτος τους μήνες. Πλέον, ετοιμάζονται να ψηφίσουν νέο Πρόεδρο, ενώ η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε Ισλαμιστές που καταπιέστηκαν από το προηγούμενο καθεστώς και πολιτικούς που συνεργάστηκαν με τον Μουμπάρακ – οι αριστεροί έχουν λίγες πιθανότητες νίκης. Κυριότεροι υποψήφιοι για το χρίσμα είναι ο Amr Moussa, της αστικής Αραβικής Λίγκας και ο Abdel Moneim Abol Fotouh, ένας χαρισματικός Ισλαμιστής που επί Μουμπάρακ είχε φυλακιστεί, σύμφωνα με το Reuters. 

Πηγή: Time 
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v