Προεκλογικά συνθήματα 2012: Θα σας εξαφανίσομεν

Θα τα ακούσετε μέχρι να ζητήσετε γονατιστοί έλεος τις ημέρες που έρχονται. Μέχρι τότε, συγκεντρώνουμε τα προεκλογικά συνθήματα των ελληνικών κομμάτων και τα αποκωδικοποιούμε για να ξέρουμε τι… προσπαθούν να μας πουν.
Προεκλογικά συνθήματα 2012: Θα σας εξαφανίσομεν
του Γιώργου Κόκουβα

Η πιο δυσβάσταχτη θέση εργασίας αυτού του μήνα είναι χωρίς αμφιβολία αυτή των υπευθύνων της καμπάνιας κάθε κόμματος. Όχι μόνο γιατί η επικοινωνιολογία είναι δύσκολη επιστήμη, αλλά επειδή το «προϊόν» που καλούνται να επικοινωνήσουν δεν θέλει κανείς όχι μόνο να το «αγοράσει», αλλά ούτε να το βλέπει στα μάτια του. 
Μπείτε για λίγο στη θέση τους και φανταστείτε τους μπροστά σε ένα κομμάτι χαρτί, ή σε μια φωτογραφία του Βενιζέλου ή το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας, να πασχίζουν να βρουν ένα πειστικό και ταιριαστό σύνθημα, ώστε οι αφίσες και τα προεκλογικά φυλλάδια να μην καταλήξουν βίαια σχισμένα σε χιλιάδες μικρά κομματάκια στα σκουπίδια. Από την άλλη, φανταστείτε και αυτούς που αναλαμβάνουν τις καμπάνιες μικρότερων παρατάξεων, που επιδιώκουν να τραβήξουν την προσοχή του ψηφοφόρου και να διαφοροποιηθούν από τα κόμματα εξουσίας και οι δικοί τους υποψήφιοι να μην γίνουν βορά της ακατανίκητης επιθυμίας του καθένα να βάψει μαύρο ένα δόντι ή να προσθέσει μουστάκι και αυτιά γαϊδάρου σε έναν άγνωστο στη φωτογραφία. Πώς θα καταφέρουν να πρωτοτυπήσουν; 

Η ψαριά των φετινών προεκλογικών συνθημάτων παρατίθεται παρακάτω, για να κρίνετε εσείς οι ίδιοι αν τελικά πρωτοτυπούν και αν σας πείθουν να (τους) ψηφίσετε. Κι όπως θα ‘λεγε και ο Γιωργάκης, αν δεν αποφάσιζε να ανοίξει σχολή πολιτικών, …«Πάμε»!

Η πρωτοτυπία στην εξουσία

«Οι Έλληνες αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε» είναι το κεντρικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στις φετινές εκλογές, σε μια προσπάθεια να δείξει αποφασιστικό και στιβαρό, όπως ο νέος πρόεδρος του, χωρίς βέβαια να παραλείπει το αγαπημένο «θα» των πολιτικών λόγων. Έτσι, έχουμε και λέμε «Έλληνες»=ΠΑΣΟΚ, «αγωνιζόμαστε» γιατί μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ στην εξουσία ώστε να έχει μια τέτοια ευκαιρία και «θα πετύχουμε» γιατί τα άστρα είναι ευνοϊκά και η Σελήνη στον Κριό. Και κάπως έτσι θα καταλήξουμε στην «Αυτοδύναμη Ελλάδα», όπως προστάζουν ο «υπότιτλος» του λογότυπου και οι ευσεβείς πόθοι του Βαγγέλη για πρώτη θέση στις κάλτσες (sic).
Αν το σύνθημα έλεγε την αλήθεια: «Οι Έλληνες αγωνίζεστε. Δεν θα σας πετύχουμε;»

Στην Νέα Δημοκρατία πάλι, σκέφτηκαν να γίνουν ποιητικοί, όσο ποιητικό ήταν και το μνημόνιο που ψήφισαν. Έτσι, είπαν να μην βγουν στον στίβο με μια απλή αερολογία, αλλά με μια ποιητική αερολογία σε σαμαραϊκό δεκαπεντασύλλαβο: «Τέλος στη Ντροπή. Τροπή κι Ανατροπή_» υποκινεί ο ποιητής στον πρώτο στίχο, ενώ για το κλείσιμο βλέπει ένα αστέρι να πέφτει και κάνει μια ευχή: «Η Οργή να γίνει Ορμή_» Η κάτω παύλα δεν είναι τυπογραφικό λάθος, αλλά η προσπάθεια της Συγγρού να πιάσει εκτός από τους φιλότεχνους, και τους νέους, που θα δουν το συμβολάκι και θα νιώσουν σαν στον τοίχο τους στο Facebook. Γενικός τίτλος της ποιητικής συλλογής της Νέας (Ολοκαίνουριας) Δημοκρατίας είναι με κεφαλαία γράμματα «Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ_». Τελεία και (κάτω) παύλα.
Αν το σύνθημα έλεγε την αλήθεια: «ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΟΟΟΟΟΟΟΣ_»

Στρίψτε αριστερά

Το ΚΚΕ, πιστό στο πολυμήχανο εργαλείο KKE Generator που βάζει στο μίξερ τις αγαπημένες εκφράσεις του Καρλ και της Αλέκας και μας προσφέρει σφηνάκια κομμουνιστικού ντελίριου, δεν άντεξε και δήλωσε λακωνικότατα: «Κυρίαρχος και ελεύθερος είναι ο λαός ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει», δίνοντας μια γροθιά στο στομάχι των επικοινωνιολόγων και παραδίδοντας μαθήματα στις διαφημιστικές που μάταια πασχίζουν να πουλήσουν ένα προϊόν με μονολεκτικές μπούρδες. Στα υπόλοιπα hits της χρονιάς συγκαταλέγονται οι πρώτες(;) μεταδόσεις: «Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για να νικήσει ο λαός» και «Ψήφισε ΚΚΕ, Στείλε Πανευρωπαϊκό μήνυμα»
Αν το σύνθημα έλεγε την αλήθεια: «Στείλε πανευρωπαϊκό μήνυμα ενάντια στη μήτρα που γεννά τα λαϊκά προβλήματα, είναι αντίπαλος των εργαζομένων στα αντιλαϊκά σχέδια της αστικής τάξης και προωθεί την βία των μονοπωλίων που θα αντιμετωπισθεί και θα ηττηθεί από ένα παλλαϊκό ενωτικό κοινωνικοπολιτικό μαζικό, πλειοψηφικό ρεύμα που θα τα σαρώσει. Α, και κάτι για τον καπιταλισμό, αλλά μισό να ανοίξω το iPad».


Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, βασικό ρόλο στην καμπάνια παίζει η έκφραση «Ή εμείς ή αυτοί», που θα μπορούσε να είναι τίτλος του νέου CD single των «Κόκκινων Χαλιών» ή η καταληκτική, δις επαναλαμβανόμενη ατάκα σε επεισόδιο του Ρετιρέ, όπου η γιαγιά Σοφία και η ανιψιά Ειρήνη ξεσπαθώνουν στον φαρμακοτρίφτη ενάντια στην Ξινή και την κόρη της. Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στα σίγουρα με τα συνθήματα «Αποφάσισαν χωρίς εμάς. Προχωράμε χωρίς αυτούς» και «Ανατροπή στην Ελλάδα – Μήνυμα στην Ευρώπη» (είναι ιδέα μου ή το κόνσεπτ είναι ίδιο με του KKE;).
Αν το σύνθημα έλεγε την αλήθεια: «Δεν έχουμε Λιάνα Κανέλλη, αλλά ο αρχηγός μας είναι πιτσιρικάς»!

Η Δημοκρατική Αριστερά ακολουθεί ασφαλή κοινότοπα μονοπάτια με τα συνθήματα «Η δύναμη που μπορεί», «Η υπεύθυνη ψήφος» και «Είμαστε έτοιμοι», «…για να αλλάξει η χώρα», αλλά χάνει από το ατυχές μοντάζ του δεκάλεπτου προεκλογικού spot με τον Γιάννη Μπέζο σε ρόλο παρουσιαστή.

Τέλος, η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης αναφωνούν στο προεκλογικό υλικό της Κοινωνικής Συμφωνίας: «Σας ακούμε, προχωράμε μαζί», σαν να επρόκειτο για δύο παιδάκια που με το ζόρι φτάνουν την υπόλοιπη παρέα και δικαιολογούνται πειραγμένα με την παραπάνω φράση. 

Στρίψτε δεξιά


Η Δημοκρατική Συμμαχία τα λέει έξω από τα δόντια: «Φταίει το κράτος, όχι εσύ. Άλλαξέ το», και η Ντόρα φθονεί τον ρόλο του Σπύρου Σούλη, μιλώντας για το κράτος σα να πρόκειται για κακοφορμισμένο δίπατο στο Μενίδι που πρέπει να του βρει ασορτί κουρτινόξυλα. 
Αν το σύνθημα έλεγε την αλήθεια: «Αν δεν με ψηφίσεις, όλα στον μπαμπά μου»

Ο ΛΑΟΣ από την άλλη, εμπνέεται από τις σαββατιάτικες ιατρικές εκπομπές του MEGA και τις δευτεριάτικες του Θέμου, και υιοθετεί το σύνθημα «ΟΛΑ για την Ελλάδα!». 
Αν το σύνθημα έλεγε την αλήθεια: «Μας παρέσυραν, αλήθεια σας λέμε, μάρτυς μας ο Έλλην Θεός»

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου βρήκαν το στήριγμά τους σε ένα πιασάρικο είναι η αλήθεια τρίπτυχο, που δηλώνει «Είμαστε πολλοί. Είμαστε ανεξάρτητοι. Είμαστε Έλληνες (και Είμαστε ψηλοί. Είμαστε ξανθοί. Είμαστε Ταύροι με ωροσκόπο Παρθένο. Και μας προστατεύει η Αγία Παρθένος)».
Αν το σύνθημα έλεγε την αλήθεια: «Με διέγραψαν; Τώρα θα τους δείξω εγώ».

Τα outsiders κερδίζουν την παρτίδα

Προσπερνούμε τα εν πολλοίς κοινότυπα συνθήματα των υπόλοιπων κομμάτων που κατεβαίνουν στις εκλογές του 2012 (και είναι 36 ζωή να ‘χουν), και επικεντρωνόμαστε σε μερικά outsiders που ωστόσο δεν τους λείπει η φαντασία.

Όπως η παράταξη «Φίλοι του ανθρώπου» για παράδειγμα, που ως προέκταση του ονόματός τους έχουν τοποθετήσει το «Εχθροί του μαλάκα» (ένα πολιτικό αίθριο για όσους δεν θέλουν πολιτική στέγη) και φιλοξενούν στην ιστοσελίδα τους πολλά quotes-συνθήματα που κάνουν την διαφορά. Παραθέτουμε τα καλύτερα με τα οποία πολιτεύονται:

«Δώστε μας την ψήφο σας γιατί υπάρχουν τρόποι, τζιβάνες να εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη»
«Πάνες και πολιτικούς πρέπει ν’ αλλάζουμε συχνά»
«Αράζω, άρα ζω»
«Δεν ξέρουμε τίποτα, και θέλουμε να το μεταδώσουμε σε αυτούς που τα ξέρουν όλα»
«Όπου ακούς πολλούς προστάτες, θα ‘χει και πολλές πουτάνες»

Την ίδια ώρα, η «Δημιουργία, Ξανά» δηλώνει «άσπρο μαύρο, άσπρο μαύρο, μαύρο άσπρο, μαύρο άσπρο, τώρα η πολιτική αποκτά χρώμα», τσιγκλώντας τον Φοίβο να γράψει ένα ραπ τσιφτετέλι πάνω στους παραπάνω στίχους, ενώ στην συνέχεια, σκαρφίζονται επικά λογοπαίγνια για να ξεσηκώσουν τον λαό: «Δεν υπάρχουν από μηχανής θεοί. Την λύση θα τη δώσουμε εμείς, οι μέχρι χθες αμήχανοι» και «Βάζουμε “ειδικό τέλος” στις κομματικές συμμορίες της μεταπολίτευσης»

Η παράταξη «Κοινωνία» των συνεχιστών του Καποδίστρια(!) έχει την λύση για την σύγχρονη Ελλάδα και την δηλώνει: «Ψῆφος ἀποτελεσματική, ψῆφος συνείδησης». Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την παράταξη ΠΑΝΚΙ (Παναθηναϊκό Κίνημα) με σήμα το τριφύλλι και σύνθημα «ΠΑΝΚΙ since 2012», το κόμμα «Τυραννοκτόνοι» ενός (και μόνο) ανεξάρτητου υποψηφίου, που δεν έχει σύνθημα αλλά θα μπορούσε να είναι «Είμαι Ένας. Είμαι οι Τυραννοκτόνοι», και το κόμμα «Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.) (Μ. Τζαλαζίδης)» που φυσικά δεν χρειάζεται καν σύνθημα, καθώς με το ζόρι χωρά το όνομα στην αφίσα, που κάτι μας λέει πως ποτέ δεν θα τυπωθεί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v