DIY: 5 δεξιότητες για όλους

Διακατέχεστε από σύνδρομο… άρνησης σε οτιδήποτε περιλαμβάνει τον όρο “do it yourself” και είστε πεπεισμένοι πως όσο και αν προσπαθήσετε τα χέρια σας δεν «πιάνουν»; Σας καλούμε να αναθεωρήσετε άμεσα και σας προτείνουμε πέντε DIY δεξιότητες πολύ πιο εύκολες απ’ όσο νομίζατε.
DIY: 5 δεξιότητες για όλους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Αν είναι να κάνεις κάτι σωστά, κάν’ το μόνος σου», λένε. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες ή την κατάλληλη τεχνογνωσία για να το κάνεις ή αν απλά δεν «πιάνουν» τα χέρια σου; Τα παρατάς και πληρώνεις κάποιον επαγγελματία για να βγάλει το φίδι από την τρύπα; Όχι πάντα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις, αρκεί φυσικά να έχεις την κατάλληλη καθοδήγηση. Ακολουθούν πέντε χρήσιμες και εύκολες DIY δεξιότητες για όλους.

1. O «άρχοντας» του Photoshop
 
Ωραία, πείτε ότι ήδη γνωρίζετε πώς να τραβάτε καλές φωτογραφίες  , αλλά θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα. Τι εννοούμε; «Πειραγμένες» φωτογραφίες, ψηφιακό… αδυνάτισμα, αφαίρεση ατόμων από φωτογραφίες, ρετουσάρισμα, εντυπωσιακά εφέ σε εικόνες που ούτε καν είχατε φανταστεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν ενδιαφέρουσες. Καλά το καταλάβατε, Photoshop! Οι βασικές του λειτουργίες έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και τίποτα δεν σας αποτρέπει από το να τις δοκιμάσετε στις φωτογραφίες σας. Δείτε τον αναλυτικό οδηγό εδώ.
 
Αποστηθίσατε τα πάντα, τα δοκιμάσατε και είστε έτοιμοι να ανέβετε επίπεδο στο δημοφιλές photo editing πρόγραμμα; Κανένα απολύτως πρόβλημα. Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό λογότυπο, να «μπείτε» σε φαντασμαγορικό σκηνικό, να διορθώσετε τα χρώματα like a boss και πολλά κρυφά shortcuts του προγράμματος εδώ

2. Σε φόρμα(τ) για το καλοκαίρι

Ο υπολογιστής σας κολλάει αδικαιολόγητα και μπλε οθόνες εμφανίζονται από το πουθενά με «κινέζικα». Ναι, ήρθε η ώρα να κάνετε format αλλά όχι, δεν υπάρχει λόγος να δώσετε τα λεφτά σας σε κάποιο κατάστημα μιας και οι step by step οδηγοί είναι χιλιάδες και (το κυριότερο) δωρεάν. Εδώ για παράδειγμα θα βρείτε οδηγίες για format σε Windows 7 και Windows XP και εδώ (XP) (Windows 7) τις ίδιες οδηγίες σε βίντεο. Περισσότερα tips και οδηγίες για format θα βρείτε σε παλαιότερο άρθρο

3. O chef του σπιτιού

Αν ακόμα τρώτε γάλα με corn flakes για πρωινό και έχετε κάνει το delivery μέρος της καθημερινότητάς σας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να μάθετε ορισμένα βασικά πράγματα γύρω από τη μαγειρική στο σπίτι. Πρώτον, δεν χρειάζεται να είστε σεφ για να μαγειρέψετε νόστιμα. Δεύτερον, συμφέρει οικονομικά. Τρίτον, η μαγειρική κατ' οίκον είναι πολύ πιο υγιεινή. Ψηθήκατε; Ξεκινήστε "χαλαρά" με απλές καθημερινές συνταγές όπως αυτές ή αυτές, συνεχίστε με λίγο πιο «σύνθετες» και αν το μηνιαίο σας budget δεν είναι στα… καλύτερά του, δοκιμάστε συνταγές για δύο που δεν ξεπερνούν τα δέκα ευρώ.

4. Μόνος στο σπίτι

Το βάψιμο, η διακόσμηση, ακόμα και οι ανακαίνιση του σπιτιού σας μπορούν να μετατραπούν σε εύκολη υπόθεση, αρκεί να γνωρίζετε τα βασικά και το κυριότερο να έχετε όρεξη να τα εφαρμόσετε. Εδώ θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να βάψετε μόνοι σας το σπίτι σας, εδώ τι χρώμα να το βάψετε, εδώ είκοσι βήματα προς την τέλεια διακόσμηση και εδώ online καταστήματα για low budget ανανέωση. Θέλετε να το ανακαινίσετε; Δείτε εδώ χρήσιμες συμβουλές για αρχιτεκτονική… χειρός και εδώ νέες χρήσεις (διακοσμητικές και μη) για τα παλιά σας αντικείμενα

5. Είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η πιο σημαντική «DIY» ικανότητα που πρέπει να έχει κάποιος είναι να ξέρει τι πρέπει να κάνει σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης (χτυπάμε ξύλο). Αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσετε σε τέτοιες περιπτώσεις θα βρείτε εδώ, ενώ όλη τη διαδικασία της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης βήμα προς βήμα από τον εκπαιδευτή ναυαγοσωστικής κ. κ. Θεολόγο Τερζιάδη μπορείτε να δείτε στο αναλυτικό βίντεο εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v