10 + 1 πλεονεκτήματα του DIY

Ανατριχίαζετε και μόνο στην ιδέα πως θα πρέπει να φτιάξετε κάτι μόνος σας; Η λέξη «χειροτεχνία» σας τρομάζει; Το Do it Yourself σας συμφέρει από κάθε άποψη. Δεν μας πιστεύετε; Επιστρατεύουμε έντεκα λόγους για να σας αλλάξουμε γνώμη.
10 + 1 πλεονεκτήματα του DIY
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί να μην χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να φτιάξει κάποιος το καζανάκι, να αλλάξει μια λάμπα, να φτιάξει το δικό του μποστάνι με λαχανικά, να διακοσμήσει ένα δωμάτιο του σπιτιού ή να μεταμορφώσει παλιά αντικείμενα σε νέα και χρηστικά, όμως για τον περισσότερο κόσμο η τέχνη του Do it Yourself είναι παντελώς άγνωστη (ενίοτε και κατακριτέα). «Γιατί να θυσιάσω τον ελεύθερό μου χρόνο αφού  μπορώ να πληρώσω κάποιον να μου το κάνει;», αναρωτιέται ο περισσότερος κόσμος και όχι άδικα.
Οι περισσότεροι επαναπαυόμαστε στην ευκολία του «πληρώνω» ακόμα και για τις πιο απλές ασχολίες με αποτέλεσμα το μηνιαίο budget να ξεφεύγει. Δεν είναι όμως μόνο οικονομικοί οι λόγοι που το Do it Yourself (μας) συμφέρει. Ηθική ικανοποίηση, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, κοινωνικοποίηση και διασκέδαση, είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που αποκομίζουμε κάνοντας πράγματα μόνοι μας.  Δείτε τα υπόλοιπα στη λίστα που ακολουθεί.

1. Κοστίζει λιγότερο. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές:  αν έχετε μάθει πώς μπορείτε να επισκευάσετε ή να δημιουργήσετε πράγματα μόνοι σας, τα επιπλέον έξοδα περιορίζονται σημαντικά. Και δεν είναι μόνο το κόστος εργασίας. Όταν φτιάχνεις κάτι μόνος σου, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία κάνουν ένα προϊόν ακριβό και να κάνεις καλύτερη διαχείριση των χρημάτων σου.    
 
2. Είναι διασκεδαστικό. Οτιδήποτε νέο (και εποικοδομητικό) μαθαίνει κάποιος, συνήθως είναι διασκεδαστικό και τον «γεμίζει» ψυχολογικά. Έτσι και οι do it yourself κατασκευές μπορούν να σας προσφέρουν στιγμές ψυχικής ανάτασης, πόσο μάλλον όταν γίνονται με παρέα. 

3. Είναι… κοινωνικό. Αν το πάρετε πατριωτικά και αρχίσετε να ασχολείστε περισσότερο με τον τομέα του DIY συμμετέχοντας σε αντίστοιχα forum ή εργαστήρια θα δείτε πως θα κάνετε νέες γνωριμίες και θα έρθετε σε επαφή με άτομα τα οποία μοιράζονται το ίδιο χόμπι με εσάς και (γιατί όχι) να κάνετε νέους φίλους/ες. 

4.  Μάθε τέχνη και… πιάστην. Αν… πιάνουν τα χέρια σας, οι οποιεσδήποτε κατασκευές σας μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή έξτρα εισοδήματος εν καιρώ κρίσης. Δεν λέμε ότι θα γίνετε εν μία νυκτί εκατομμυριούχοι, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ατόμων οι οποίοι έκαναν το χόμπι τους δεύτερη δουλειά και βγήκαν κερδισμένοι. Από μικρές χειροτεχνίες όπως κοσμήματα και αξεσουάρ μέχρι ρούχα ή  έπιπλα, δείτε που έχετε κλίση και εκμεταλλευτείτε το αναλόγως.

5. Ου γαρ… Οι κάθε λογής DIY κατασκευές μπορούν να αποτελέσουν ιδανική απασχόληση για τα ενίοτε βαρετά συντάξιμα χρόνια. Πέρα από το έξτρα εισόδημα που αναφέρουμε πιο πάνω,  οι κατασκευές θα «γεμίσουν» δημιουργικά τον (άπειρο) ελεύθερο χρόνο σας και θα σας απαλλάξουν από τον… εχθρό που λέγεται πλήξη.

Επίσης…

* Αποκτάτε νέες ικανότητες τις οποίες μπορείτε να επαναλάβετε στο μέλλον πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αν χρειαστεί.
* Γνωρίζετε περισσότερα για την ποιότητα και τις προδιαγραφές των υλικών που χρησιμοποιήσατε στο project σας.
* Εξασφαλίζετε ότι αυτό που κατασκευάσατε θα είναι λειτουργικό και θα αντέξει, αφού το κατασκευάσατε με περισσότερο μεράκι από κάποιον ο οποίος θα πληρωνόταν για να το κάνει.
* Φέρνετε πιο εύκολα τις δημιουργίες σας στα μέτρα σας (κυριολεκτικά και μεταφορικά), επιλέγοντας εσείς το χρώμα, το μέγεθος, τα υλικά κτλ.
* Εκτιμάτε περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα, αφού γνωρίζετε την προσπάθεια και τον χρόνο που αφιερώσατε για αυτό συγκριτικά με το αν βάζατε κάποιον άλλο να το φτιάξει για εσάς.
* Αποκτάτε περισσότερη αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας πως μπορείτε να φέρετε εις πέρας οποιαδήποτε «αποστολή» μόνοι σας, χωρίς να εξαρτάστε πάντα από άλλους  και νιώθετε ικανοί γιατί ξέρετε πως μπορείτε να το επαναλάβετε με οποιαδήποτε αφορμή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v