Pulitzer 2012: Οι βραβεύσεις και οι εκπλήξεις της χρονιάς

Τα φετινά βραβεία Pulitzer για την δημοσιογραφία, τα γράμματα και τις τέχνες ανακοινώθηκαν και έδωσαν τη σφραγίδα της αξιοπιστίας στην νέα εποχή της ενημέρωσης, αυτή που συχνάζει στο διαδίκτυο. Δείτε αναλυτικά τα βραβεία αλλά και τις εκπλήξεις της χρονιάς.
Pulitzer 2012: Οι βραβεύσεις και οι εκπλήξεις της χρονιάς
Δύο βραβεία σε Μέσα που ποντάρουν στην διαδικτυακή ενημέρωση, ένα βραβείο για μια συγκλονιστική φωτογραφία και κανένα βραβείο για τους συγγραφείς που περίμεναν εναγωνίως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τον απολογισμό των φετινών βραβείων Pulitzer, ενός αμερικανικού θεσμού που εδώ και 95 χρόνια βραβεύει τους καλύτερους των γραμμάτων, των τεχνών και της δημοσιογραφίας. Τι από τα παραπάνω όμως θεωρήθηκε έκπληξη και ποιοι ακριβώς βραβεύθηκαν για τα επιτεύγματά τους στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών; 
Ας αρχίσουμε από την ένδειξη ότι η αποδοχή της εγκυρότητας συναντήθηκε επιτέλους με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, η Huffington Post, που εκδίδεται και ως έντυπη εφημερίδα αλλά ποντάρει κυρίως στην ιστοσελίδα της, είναι ευρέως γνωστή για την ανασκόπηση της ειδησεογραφίας και τα ελαφρώς lifestyle φωτογραφικά της αφιερώματα, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να κερδίσει το πρώτο της Pulitzer, στην κατηγορία «National Reporting» για την σειρά άρθρων «Beyond the Battlefield», τα οποία ακολουθούν την επανένταξη βετεράνων στην κοινωνία μετά από μια δεκαετία πολέμου. 

Άλλη μια ένδειξη για την μετάβαση της δημοσιογραφίας από το μελάνι στα pixels ήταν το βραβείο που δόθηκε στην ιστοσελίδα πολιτικής ειδησεογραφίας Politico και η νίκη της αφορά την κατηγορία «Editorial Cartooning» και την δουλειά του σκιτσογράφου Ματ Γουέρκερ, ο οποίος σατίρισε κυρίως την διαμάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. 

Δύο δημοσιογράφοι των New York Times απέσπασαν τα βραβεία στις κατηγορίες «Explanatory Reporting» (David Kocieniewski για την δουλειά του πάνω στις αλλαγές στην φορολογία) και «International Reporting» (Jeffrey Gettleman για το ρεπορτάζ του στην Ανατολική Αφρική και την μάστιγα του λιμού και των εχθροπραξιών στην περιοχή), ενώ η εφημερίδα Philadelphia Inquirer έλαβε το βραβείο στην κατηγορία «Public Service» για την έρευνά της σχετικά με την ενδοσχολική βία. 

Η συγκλονιστική φωτογραφία που βλέπετε πιο πάνω κέρδισε το βραβείο φωτογραφίας στην κατηγορία «Breaking News Photography» και απεικονίζει ένα 12χρονο κοριτσάκι στην Καμπούλ που κλαίει τρομοκρατημένο μετά από μια επίθεση αυτοκτονίας που έσπειρε τριγύρω της νεκρούς και αιμόφυρτους τραυματίες. Το «κλικ» ανήκει στον Massoud Hossaini για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.  Στην κατηγορία «Feature Photography», νικητής αναδείχθηκε ο Craig F Walker της The Denver Post για το photo story του που ακολούθησε έναν άνθρωπο που κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και πλέον παλεύει με το μετατραυματικό άγχος του – δείτε την δουλειά του φωτογράφου εδώ.

Η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς ήταν η απουσία νικητή στην κατηγορία Fiction που αναδεικνύει κάθε χρονιά το κορυφαίο βιβλίο-μυθιστόρημα. Η επιτροπή δεν έβγαλε νικητή και η απογοήτευση ήταν μεγάλη για τους εκδοτικούς οίκους που περίμεναν την ανακοίνωση του νικητή για να κολλήσουν στα αντίστοιχα βιβλία την ένδειξη «Pulitzer Prize Winner». 

Δείτε την πλήρη λίστα των φετινών νικητών εδώ.

Πηγή: Guardian
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v