Η ελληνική κρίση με το μάτι του ξένου κομίστα

Η Ελλάδα έχει γίνει αγαπημένο θέμα των σκιτσογράφων ανά την υφήλιο, που σπεύδουν να αποτυπώσουν με το πενάκι τους την ελληνική κρίση, πότε με καυστικότητα και πότε με χιούμορ και συμπάθεια. Δείτε τα πιο χαρακτηριστικά σκίτσα. 
Η ελληνική κρίση με το μάτι του ξένου κομίστα
του Γιώργου Φλώκα

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση, τα σκληρά μέτρα λιτότητας και οι ημι-αποφάσεις των ευρωπαίων που δεν λένε να κλείσουν το κεφάλαιο «χρέος», έχουν φέρει τη χώρα μας εδώ και καιρό στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Συχνά – πυκνά, η Ελλάδα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων και περιοδικών ανά τον κόσμο. 
Τα προβλήματα της χώρας έχουν αποτελέσει αγαπημένο θέμα και των σκιτσογράφων στον ξένο τύπο, ενώ η γεωγραφία των σκίτσων αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τη διάθεση της κοινής γνώμης σε κάθε χώρα για τους Έλληνες. Έτσι, τα σκίτσα στις περισσότερες εφημερίδες της βόρειας Ευρώπης είναι χαρακτηριστικά για την αυστηρότητά τους απέναντι στη χώρα και την εγχώρια πολιτική ηγεσία.  

Από την άλλη, τα σκίτσα στα αμερικανικά μέσα βρίσκουν εύφορο έδαφος για να εξαπολύσουν τις αιχμές τους στην αναβλητικότητα και την ανυπαρξία αλληλεγγύης στην Ευρώπη (Εμείς στο Αμέρικα την κάναμε καλύτερα τη δουλειά με τις Ηνωμένες Πολιτείες). 

Τη συμπάθειά τους προς τους δοκιμαζόμενους Έλληνες φανερώνουν και τα σκίτσα στις εφημερίδες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. 

Πάμε να τα δούμε και τα υπόλοιπα:

Ολλανδία
Τα στερεότυπα του γλεντζέ Έλληνα αλλά και μιας «πεθαμένης» οικονομίας που επιχειρείται να αναστηθεί με «ασπιρίνες», αναπαράγει ο Tom Janssen, που σκιτσάρει στην καθημερινή εφημερίδα Trouw. 


Πιο «καλλιτεχνικά» τα σχέδια του Hajo de Reijger, που σκιτσάρει για πολλές ολλανδικές εφημερίδες, σφάζουν με το «γάντι»τον Γ. Παπανδρέου. 

Σλοβακία 

Ο τεμπέλης Έλληνας που σπρώχνεται με το καροτσάκι από την ΕΕ και η Ελλάδα σαν μια δίνη στην οποία χάνονται εκατομμύρια ευρώ, φιγουράρει στα σκίτσα του Martin Sutovec, που εμφανίζονται στη SME Daily, τη δεύτερη μεγαλύτερη εφημερίδα της Σλοβακίας, αποτυπώνοντας εύγλωττα την εικόνα που έχουν οι Σλοβάκοι για τη βοήθεια στην Ελλάδα. 


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Danglar, που συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά της χώρας. 

Ισπανία
 
Πιο φιλικά προς την Ελλάδα και καυστικά για τις μεθόδους της Ε.Ε. είναι τα σκίτσα στην Ισπανία, ίσως γιατί ο Ισπανός νοιώθει πιο κοντά στον Έλληνα τόσο λόγω Μεσογείου όσο και λόγω του ότι είναι επίσης σε δύσκολη οικονομική θέση, όντας μία από τις χώρες των P.I.G.S. Χαρακτηριστικό το σκίτσο του Κap, βασικού σκιτσογράφου στη La Vanguardia, κορυφαίας ημερήσιας εφημερίδας της Καταλονίας. 

Σουηδία 

Την θεωρία της Ευρώπης που αγωνιά για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αναδεικνύουν για τις κορυφαίες εφημερίδες της χώρας οι επιφανείς σκιτσογράφοι Olle Johansson και Riber Hansson. 

Αυστρία 

Τη «σκληρή γραμμή» απέναντι στην Ελλάδα υιοθετεί και ο αυστριακός Petar Pismestrovic, ο οποίος σκιτσάρει για την Kleine Zeitung. Στο ένα σκίτσο δε, δείχνει τον Λ. Παπαδήμο να τρέχει πιο αργά και από τα σαλιγκάρια… 



Βουλγαρία

Το «ειδύλλιο» Μέρκελ – Σαρκοζί θύμισε Τιτανικό στον Christo Komarnitski, σκιτσογράφο της καθημερινής Sega. 


Σε άλλο καρέ, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παρομοιάζεται με διώξιμο του Διογένη από το πιθάρι του. 

Γαλλία 

Τουλάχιστον συμπάθεια προς τον ταλαιπωρημένο Έλληνα που αλέθεται στην κιμαδομηχανή-ΕΕ, «βγάζει» το σκίτσο του Γάλλου Frederick Deligne στην καθημερινή Pelerin. 

ΗΑΕ

Σκίτσα εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας που αναγνωρίζουν ως θύματα Έλληνες, Πορτογάλους, Ισπανούς και Ιταλούς, από τον Paresh Nath στην The Khaleej Times στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

ΗΠΑ

«Γραμμή» που αποτυπώνει την ελληνική τραγωδία από την αθλητική Buffalo News, τον Daryl Cagle του MSNBC και τον David Fitzsimmons στην Arizona Star. Από την άλλη, σάτιρα στο ελληνικό παράλογο επιλέγει η Herald Tribune (Patrick Chappatte) και η Salt Lake Tribune (Pat Bagley). 

Οι υπόλοιποι

Τύπισσα αγοράζει την Ελλάδα στο e-bay έναντι 33 δολαρίων (Paul Zanetti, Αυστραλία) ενώ την τιμητική τους στον Τύπο της Ασίας έχουν τα μέτρα λιτότητας και η ευρωπαϊκή «μέγγενη» στη χώρα, χωρίς ωστόσο να υιοθετούνται υπερβολές. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v