Ο πρώτος που θα…: Ιδέες για αληθινούς πρωτοπόρους

Τι θα θέλατε να κατορθώσετε πρώτοι στον κόσμο; Συγκεντρώνουμε «άπιαστα όνειρα» αλλά και πρωτότυπες ιδέες για πρωτοπόρους και σας καλούμε να κάνουμε όλοι μαζί το #o_protos_pou_tha , trending topic στο Twitter. 
Ο πρώτος που θα…: Ιδέες για αληθινούς πρωτοπόρους
του Γιώργου Κόκουβα

«Impossible is nothing». Το σύνθημα που αποτέλεσε διαφημιστικό λάβαρο αθλητικού κολοσσού δεν έλεγε ψέματα. Όσα όρια και να βάλει η ανθρωπότητα στα πιθανά επιτεύγματά της, δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να πει με σιγουριά ότι κάτι είναι ακατόρθωτο.
Σκεφτείτε να υπήρχε κάποιος τον Μεσαίωνα που να υποστήριζε ότι ο άνθρωπος θα πατήσει στο φεγγάρι. Ακόμη κι αν υπήρχε, σίγουρα μερικές ώρες μετά, οι στάχτες του σε κάποια πυρά θα αποδείκνυαν πόσο κοντόφθαλμη είναι η ανθρωπότητα. Σκεφτείτε επίσης κάποιον να ανακοινώνει κάπου στο 1800 ότι θέλει να φτιάξει μια ταμπλέτα με οθόνη, που να συνδέεται μέσω ασύρματων δικτύων, να κατεβάζει κινούμενες ταινίες και να φιλοξενεί μαραθωνίους Angry Birds όπου κι αν είσαι. Νομίζουμε πως το κάναμε σαφές. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι θα ανακαλυφθεί η φωτογραφία, ο κινηματογράφος, τα μικροτσίπ, οι επεξεργαστές, τα PC, τα tablets και το αστραπιαίο internet. 

Μπορεί η ψηλότερη κορυφή του Έβερεστ να έχει πατηθεί από ανθρώπινο πόδι εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά ευτυχώς για όσους φιλοδοξούν να κάνουν κάτι πραγματικά πρωτοπόρο πάνω σε αυτόν τον πλανήτη (ή και σε κάποιον άλλο), υπάρχουν δεκάδες πράγματα που ακόμα δεν έχουν κατορθωθεί. Εμείς ρίχνουμε τις πρώτες ιδέες για κατορθώματα που ψάχνουν μνηστήρες, είτε για να αλλάξουν την ανθρωπότητα, είτε για να γραφτούν με χρυσά γράμματα στα αξιοπερίεργα του 21ου αιώνα, και σας παρουσιάζουμε τους τρόπους να τα καταφέρετε. Ποιος θα είναι λοιπόν…:

…Ο πρώτος που θα ανακαλύψει το εμβόλιο κατά του AIDS ή την θεραπεία για τον καρκίνο

Ο μεν θα διδάσκεται στα μελλοντικά σχολεία ως εκείνος που αφαίρεσε ένα τεράστιο βάρος από τις πλάτες του τρίτου κόσμου και θα τελειώσει μια και καλή τις συνωμοσιολογίες περί μιας τεχνητής ασθένειας που κατασκευάστηκε σε ιμπεριαλιστικά εργαστήρια για να ελέγχει τον πληθυσμό της Γης. Ο δε θα αποκτήσει μια θέση στο μουσείο Νόμπελ στην Στοκχόλμη αλλά και στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων που περιμένουν εδώ και δεκαετίες μια θεραπεία, ένα επιστημονικό επίτευγμα, ένα θαύμα. 

…Ο πρώτος που θα πατήσει σε άλλον πλανήτη

Τι; Πατήσαμε στο φεγγάρι; Πφφ… τι να φτουρήσουν λίγα σεληνο-βήματα, και μάλιστα εξαιρετικά αμφιλεγόμενης αυθεντικότητας; (Πού ήσουν Stanley Kubrick το βράδυ του Ιουλίου του ’69;) Το μεγάλο στοίχημα είναι να πατήσουμε στον Πλούτωνα. Ο Άρης, η Αφροδίτη, ο Ερμής… κοντινά ημίμετρα. Θέλουμε να δούμε αν θα καταφέρουμε τελικά να βγάλουμε αναμνηστική φωτογραφία με τα άγρια τοπία του Δία, να παίξουμε πετροπόλεμο στο δαχτυλίδι του Κρόνου, να φτάσουμε στο τελευταίο άκρο του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα. Άλλωστε, η ταξιδιωτική στήλη του in2life είναι σχεδόν υπερπλήρης – καιρός να βάλουμε στο πρόγραμμα νέους (εξωπραγματικά εξωτικούς) προορισμούς. 

…Ο πρώτος που θα συναντήσει στ’ αλήθεια έναν εξωγήινο

Και όχι από αυτούς που απλώς έριξαν μια λάμψη στον ουρανό και εξαφανίστηκαν αυτοστιγμεί. Χρειαζόμαστε τον άνθρωπο εκείνο που θα συναντήσει τον εξωγήινο, θα βγει αναμνηστική φωτογραφία μαζί του, θα μας τον συστήσει και θα αποδείξει ότι όντως υπάρχει νοημοσύνη εκτός Γης. Όχι τίποτε άλλο, αλλά θα καταργήσει κι όλα τα κλισέ του πράσινου πλάσματος με τις κεραίες και τα πλοκάμια. Εξωγήινοι είναι, όχι Θεσσαλονικείς που έπεσαν κατά λάθος στα λύματα του Θερμαϊκού.

…Ο πρώτος που θα ταξιδέψει στον χρόνο

Και θα μας πει ποιος σκότωσε τον Κένεντι. Ή πού βρισκόταν η Χαμένη Ατλαντίδα πριν κατακερματιστεί. Ή αν ο Περικλής ήταν όντως κακάσχημος και αν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει το 2150. Ή απλώς θα τον στέλναμε στα ‘80s, να τους εξηγήσει πώς ντύνονται οι φυσιολογικοί άνθρωποι και να χαχανίσει μπροστά τους, δείχνοντάς με το δάχτυλο τις αστραφτερές τους βάτες. Α, και να μείνει εκεί, για να γελάει κάθε φορά που οι πολιτικοί υπερηφανεύονται για το τρένο της ανάπτυξης και την ευημερία του μιλένιουμ.  

…Η πρώτη Ελληνίδα που θα εκλεγεί πρωθυπουργός

Η αλήθεια είναι πως λίγο γυναικείο ένστικτο χρειάζεται στην χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής. Και λίγο χρώμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά τι ζητάμε από ένα κράτος όπου οι γυναίκες πολιτικοί είναι απλώς το αποτέλεσμα της συνταγματικής υποχρέωσης να υπάρχουν θηλυκά ονόματα στα ψηφοδέλτια; Τα γκρι ταγέρ δεν κάνουν τον παπά.  

…Ο πρώτος που θα οδηγήσει ιπτάμενο αυτοκίνητο

Και δεν εννοούμε κάποιο πειραματικό μεγαθήριο κάπου στις ερήμους των ΗΠΑ. Θέλουμε να δούμε τον πρώτο οδηγό σε αστικό περιβάλλον. Να πετάει πάνω απ’ την Κυψέλη χωρίς να ανησυχεί για τα φανάρια, να βρίσκει πάρκινγκ στην ταράτσα της δουλειάς του και να χαιρετάει με χάρη τον τροχονόμο της Κηφισίας, όσο οι «παλιομοδίτες» των συμβατικών ΙΧ περιμένουν στο σαδιστικό φανάρι του Φάρου Ψυχικού.

Και οι πιο… «ελαφριές» ελπίδες για εναλλακτικά (ή απλώς καμένα) κατορθώματα

Με άλλα λόγια, θα κερδίσουν μια θέση στην καρδιά μας οι εξής:

…Ο πρώτος που θα φάει κουραμπιέ χωρίς να σκονιστεί. (Αν είσαι ηλεκτρική σκούπα, αγνόησέ το).
…Ο πρώτος που θα κάνει τον γύρω του κόσμου με χταπόδια. (Με τα πόδια έχει ήδη γίνει).
…Ο πρώτος που θα πιει φραπέ χωρίς καλαμάκι. (Και δεν εννοούμε κοτομπέικον).
…Ο πρώτος που θα δει το βουνό να πηγαίνει στον Μωάμεθ. (Άντε, γιατί και τα σχήματα λόγου έχουν ένα όριο). 
…Ο πρώτος που θα μπει σε λεωφορείο του ΟΑΣΑ με σιδερωμένο πουκάμισο και δεν θα βγει σαν ξαναχρησιμοποιημένο αλουμινόχαρτο.
…Ο πρώτος που θα φτερνιστεί χωρίς να κλείσει τα μάτια του. (Και χωρίς να τυχαίνει να είναι ο πισινός μας στο λεωφορείο του ΟΑΣΑ που λέγαμε). 
…Ο πρώτος που θα καταφέρει να κάνει την Αλέκα Παπαρήγα να συμφωνήσει μαζί του.
…Ο πρώτος που θα μπει σε δημόσια υπηρεσία και δεν θα του έρθει η επιθυμία να αποκεφαλίσει τους εργαζόμενους, να καρφώσει τα κεφάλια τους σε πασσάλους και να χορεύει γύρω τους Μακαρένα με τους υπόλοιπους της ουράς.
…Ο πρώτος που θα ποινικοποιήσει τις φράσεις «λεφτά υπάρχουν», «τώρα με την κρίση», καθώς και όλα τα λογοπαίγνια που εμπνέονται από αυτές. 
…Ο πρώτος που θα φορολογήσει την Εκκλησία. (Και ταυτόχρονα θα μειώσει το έλλειμμα της χώρας κατά 50% τουλάχιστον). 
…Ο πρώτος που θα ταξιδέψει με το μετρό της Θεσσαλονίκης. (Συμπληρώστε με όσα «χα» θέλετε). 
…Ο πρώτος που θα ανακαλύψει την πραλίνα που αντί για λιπαρά έχει βιταμίνες, και αντί για θερμίδες έχει λιποδιαλύτες. (Και να μας φέρει ένα πεντάκιλο παγωτό να ξεκινήσουμε διατροφή). 
…Ο πρώτος που θα πάει στην πραγματικά τελευταία συναυλία των Πυξ Λαξ. (Και να του αρέσει). 
…Ο πρώτος που θα βρει τι είχε ο Γιάννης. Και τι είχαμε κι εμείς πάντα. 
…Ο πρώτος που θα κερδίσει έναν υπερσύγχρονο υπολογιστή επειδή προώθησε ένα γελοίο email.
…Ο πρώτος που όταν πατάει το «Ask me later» στις ενημερώσεις του υπολογιστή του, το εννοεί πραγματικά. (Εμείς πάντως το πατάμε και εννοούμε "ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ, ΑΣΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ").

Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τις δικές σας ιδέες για πρωτοπόρους, σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος. Ελάτε να κάνουμε το hashtag #o_protos_pou_tha , trending topic στο Twitter. Ακολουθήστε μας εδώ http://twitter.com/#!/in2life_gr και μοιραστείτε εκεί τις ιδέες σας!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v