Το Βατικανό απειλείται με… φορολογία

Η κρίση και τα ελλείμματα της οικονομίας οδήγησαν την ιταλική κυβέρνηση στην απόφαση να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές του Βατικανού, το οποίο κινδυνεύει πλέον να πληρώνει 600 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ετησίως. Να ευχηθούμε και στα δικά μας;
Το Βατικανό απειλείται με… φορολογία
Μετά από πολλά σκάνδαλα στις τάξεις της Καθολικής Εκκλησίας, όπως φήμες για παιδόφιλους ιερείς και συνομωσίες για την δολοφονία του Πάπα, το Βατικανό πλέον αντιμετωπίζει κι άλλον έναν κίνδυνο, αυτήν την φορά οικονομικό. Η ιταλική κυβέρνηση, νιώθοντας την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξάνεται για μείωση των ελλειμμάτων της ιταλικής οικονομίας, ανακοίνωσε πως εξετάζεται η άρση του αφορολόγητου για τις ιδιοκτησίες του Βατικανού.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε δώσει φοροαπαλλαγές από το 2005 σε κάθε ιδιοκτησία της Καθολικής Εκκλήσίας, ανεξαρτήτως χρήσης της, με αποτέλεσμα το Βατικανό να γλιτώνει κάθε χρόνο από 600 εκατομμύρια ευρώ μέχρι και 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική κρίση της χώρας αλλά και μια πρόταση της ριζοσπαστικής ιταλικής παράταξης συνοδευμένης με επιτυχή καμπάνια-petition στο Facebook αύξησε την πίεση ώστε να επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές. Έτσι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Αλμούνια, εκδήλωσε την πρόθεσή του να φορολογήσει το Βατικανό.

Η Καθολική Εκκλησία διαθέτει 100.000 ιδιόκτητα κτίρια, στα οποία περιλαμβάνονται σχολεία, εκκλησιαστικά ιδρύματα και νοσοκομεία. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν πλήρωνε φόρο για κανένα από αυτά, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για κτίρια με εμπορικό σκοπό ή όχι. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, οι φορολογικές υπηρεσίες πρόκειται να ελέγξουν ποια κτίρια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για θρησκευτικούς σκοπούς και ποια όχι, και να τα φορολογήσει αναλόγως.

Η Καθολική Εκκλησία από την πλευρά της, που αντιμετωπίζει την πιθανότητα να πληρώνει πλέον ετησίως 600 εκατομμύρια σε φόρους, δηλώνει πως στην πραγματικότητα μέχρι σήμερα οι φοροαπαλλαγές αφορούσαν μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πηγές μέσα από το Βατικανό κάνουν λόγο για «κατάρρευση» στις τάξεις του. Σε κάθε περίπτωση, επίσης, δεν μπορούμε παρά να συγκρίνουμε τις ιταλικές εξελίξεις με την ελληνικά φορολογική πραγματικότητα, στην οποία η Εκκλησία παραμένει ανέγγιχτη.

Πηγή: Independent.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v