Πολιτικός σουρεαλισμός στο ελληνικό internet

Hashtags, memes, παρωδίες, μουσικές εκπλήξεις και άφθονες ατάκες πλημμύρισαν το ελληνικό διαδίκτυο, από χρήστες του οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την πλούσια «σουρεαλιστική» πολιτική πραγματικότητα των τελευταίων μηνών. Απολάυστε ή… κλάψτε.
Πολιτικός σουρεαλισμός στο ελληνικό internet
του Γιώργου Κόκουβα

Οι πολιτικοί μας, εκτός από το να κάνουν μπάχαλο τα οικονομικά της χώρας, έχουν μεγάλη έφεση στις λεκτικές γκάφες, τις υπερβολικές ατάκες και τις άστοχες δηλώσεις τους. Το πολιτικό κόστος θα αποδειχθεί στις κάλπες. Μέχρι τότε, το ελληνικό internet αναλαμβάνει να τους «περιποιηθεί», πλημμυρίζοντας με απολαυστικές ατάκες, εικόνες, παρωδίες και μουσικές εκπλήξεις, αφιερωμένες όλες στον υπαρκτό σουρεαλισμό της Ελλάδας.

*#Den_diavasa_to_mnimonio_giati
Η χώρα συμφωνεί να λάβει δάνεια-μαμούθ με τις ευλογίες της τρόικας. Οι όροι της στήριξης και οι υποχρεώσεις της χώρας (ή πιο απλά όλα αυτά που πληρώνουμε σήμερα και θα πληρώνουμε για πολύ καιρό ακόμα) συντάσσονται σε ένα ωραιότατο κείμενο, το οποίο φτάνει στην Βουλή προς ψήφιση. Ομολογουμένως μια σοβαρή απόφαση, αλλά αφού οι πολιτικοί μας μελέτησαν κάθε πλευρά της συμφωνίας και είδαν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, έκαναν την καρδιά τους πέτρα (λέμε τώρα) και υπερψήφισαν το μνημόνιο.

Μήνες μετά, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη και νυν Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μας εκπλήσσει(;) δηλώνοντας δημόσια πως ψήφισε το μνημόνιο χωρίς να το διαβάσει. Όπως είπε, ήταν απασχολημένος να προστατεύει τους πολίτες. Οι χρήστες του Twitter είχαν άλλη γνώμη:

- #De_diavasa_to_mnimonio_giati ειχα δει πρωτα την ταινια.
- #De_diavasa_to_mnimonio_giati μου αρέσουν οι εκπλήξεις.
- #De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν άνοιγε το attachment.
- #De_diavasa_to_mnimonio_giati κοιτούσα την Γιαδικιάρογλου, που κοιτούσε την Πετροβασίλη.
- #De_diavasa_to_mnimonio_giati νόμιζα ότι ήταν για μεθαύριο.
- #De_diavasa_to_mnimonio_giati με πονούσε η κοιλίτσα μου.
- #De_diavasa_to_mnimonio_giati Ναυσικάαααααα.
- #De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν μας είχατε βάλει τίποτα για σήμερα.
- #De_diavasa_to_mnimonio_giati νόμιζα ότι θα πηγαίναμε εκδρομή.
- #De_diavasa_to_mnimonio_giati είκοσι προσκεκλημένους είχαμε χτες κύριε διευθυντά.

Σημείωση: Ποτέ δεν είναι αργά κύριε Χρυσοχοϊδή. Μπορείτε να διαβάσετε το μνημόνιο εδώ

*Έχω συνειδησιακό πρόβλημα
Μπορεί η Βάσω Παπανδρέου να καταλάβει και τα clubs εκτός από τα έδρανα της Βουλής; Μπορεί, με την κομματάρα (με το συμπάθιο) που έφτιαξε ο χρήστης megkolpo του YouTube και την ανέβασε προς τέρψη όλων μας. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δηλώνει πως είναι η τελευταία φορά που υπερψηφίζει νέα μέτρα για να σωθεί η χώρα και πως δεν παύει να έχει συνειδησιακό πρόβλημα. Η συνέχεια στο υπέροχο video.



*KKE generator
Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι οι ανακοινώσεις, οι δηλώσεις και οι επίσημες δημόσιες θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος διακρίνονται από την ίδια πάντα (μάλλον ξύλινη και εκτός εποχής) γλώσσα. Μάλιστα, είναι τόσο προβλέψιμη η χρήση του λεξιλογίου, που οι Έλληνες χρήστες του Internet έριξαν στο mixer τις αγαπημένες έννοιες του Κόμματος (βλέπε καπιταλισμός, ιμπεριαλισμός, μονοπώλια, λούμπεν, αλλοτρίωση, βάρβαρη πλουτοκρατία, αντιλαϊκά μέτρα) και δημιούργησαν ένα απολαυστικό πρόγραμμα, το KKE Generator. 

Πατήστε εδώ και διαβάστε την «ανακοίνωση» του ΚΚΕ. Τώρα ξαναπατήστε το link: Μια ολοκαίνουρια ανακοίνωση θα εμφανιστεί μπροστά στα μάτια σας – μην γελιέστε όμως, με τα ίδια πάντα λόγια. Αφού βαρεθείτε, ρίξτε μια ματιά και σε αυτή την ανακοίνωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό της Άιζενγκαρντ

*Mind the ΓΑΠ
Φυσικά ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από το μένος του ελληνικού διαδικτύου. Η αρχή έγινε με το YouTube, από όπου ξεχωρίσαμε το video παρωδία γνωστής διαφήμισης του ΟΠΑΠ, που κολλάει γάντι στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου.



Η δήλωση του ΓΑΠ στην ΔΕΘ περί «ενός εργαζομένου ανά οικογένεια» έδωσε άφθονη τροφή για να συνεχιστούν ακάθεκτα τα σχόλια στο Twitter και το Facebook. Υπό το hashtag #enas_ergazomenos, ξεχώρισαν οι παρακάτω ατάκες που κυκλοφόρησαν online:

- Γνωρίζω οικογένεια με 2 εργαζόμενους. Πού κάνω καταγγελία;
- Ενας εργαζόμενος ανά οικογένεια, ένα βιβλίο ανά τάξη, ένας γιατρός ανά όροφο, ένα νερό ανά Βαγγελιώ.
- Μπορεί ένας δημοσιογράφος να ρωτήσει, αν σ' ένα ζεύγος δουλεύουν και οι 2, θα πρέπει να χωρίσουν ή ο ένας να παραιτηθεί;
- Ηταν ένας Αγγλος, ένας Γάλλος κι #enas_ergazomenos.
- Ανταλλάσσω εργαζόμενο αδερφό με άνεργη μέχρι 22 ετών. Απαιτείται φωτογραφία ολόσωμη με μπικίνι.
- Πόσοι ημιαπασχολούμενοι μας κάνουν έναν εργαζόμενο;
- Θα αναλάβουν κι οι πολιτικοί κάποι βάρος λέει. "Μόνο ένα αυθαίρετο ανά υπουργό".
- Να εφαρμοστεί το #enas_ergazomenos και να γυρίσει ο Καραμανλής στην πολιτική. Για να σταματήσει η Νατάσα να χειρουργεί.
- Δεν θα βρεθεί ένας Χριστιανός να προσλάβει την Άντα;;
- 3 πρωθυπουργοί σε μια οικογένεια δεν είναι άδικο;

Λίγο πριν αναχωρήσει κακήν κακώς από το Μαξίμου, ο ΓΑΠ βρέθηκε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Κάννες, όπου ξεστόμισε την περίφημη απόφασή του περί δημοψηφίσματος του ελληνικού λαού (που ποτέ φυσικά δεν πραγματοποιήθηκε). Νέος χείμαρρος σχολίων ακολούθησε υπό το hashtag #ideesGiaDimopsifisma:

- Ο ΓΑΠ θα πάει Κάννες και θα γυρίσει με χρυσό φοίνικα. Για νόμισμα.
- Με πάγο ή σκέτο;#ideesGiaDimopsifisma
- Μελβούρνη ή Σίδνεϋ #ideesGiaDimopsifisma
- γιαούρτι σοφτ ή το άλλο με την πέτσα #ideesGiaDimopsifisma
- σουβλάκι ή καλαμάκι #ideesGiaDimopsifisma
- Να ζει κανείς ή να μην ζει;

*Benny εσύ rockstar
Δεν έχει μόνο η Βάσω Παπανδρέου βλέψεις για μουσική καριέρα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος τα βράδια φορά μια περούκα και τριγυρνά στα rock bars με την μπάντα του και σείει την σκηνή. Ή τουλάχιστον αυτό μας άρεσε να πιστεύουμε την ημέρα που κυκλοφόρησε μέσω των ελληνικών social media το παρακάτω video. Η ομοιότητα του υπουργού Οικονομικών με τον τραγουδιστή των Grim Reaper είναι εκπληκτική – φυσικά οι εμφανίσεις τους στην Ελλάδα ήταν sold out μετά από αυτό.



*Memes
Ο ΓΑΠ αναφωνεί «λεφτά υπάρχουν», ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως επικρατέστερος για επόμενος Πρωθυπουργός, ο Παπαδήμος αναλαμβάνει τελικά τη θέση μετά από πολυήμερη διαπραγμάτευση, ο Κίμων Κουλούρης περνά με κόκκινο, ο Άδωνις γίνεται υφυπουργός και οι Έλληνες γραφίστες –και μη- βρήκαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν την δημιουργικότητά τους. Δείτε μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα πατώντας εδώ για να μεταφερθείτε στο photo gallery του δημοσιεύματος.

*Benetton

Πριν δύο περίπου μήνες η Benetton ταράζει και πάλι τα νερά με την νέα της καμπάνια, η οποία τιτλοφορείται UNHATE και περιλαμβάνει αφίσες στις οποίες οι πιο ισχυροί άνθρωποι του πλανήτη φιλιούνται παθιασμένα. Ο Σαρκοζί με την Μέρκελ, ο Πάπας με έναν Ιμάμη, ο Ομπάμα με τον Τσάβες ζουν τον έρωτά τους στις διαφημίσεις της εταιρίας και οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να αφήσουν μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη: Πιο πάνω βλέπετε τις φωτομονταρισμένες εικόνες του φιλιού Λοβέρδου-Παπανδρέου, αλλά και την «σύμπλευση» της Αριστεράς, με το φιλί Παπαρήγα-Τσίπρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v