Νόμοι του Μέρφι: Αν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει

Μόλις πλύνεις το αυτοκίνητό σου πιάνει λασποβροχή, η διπλανή λωρίδα κυκλοφορίας κινείται γρηγορότερα και όταν κουβαλάς σακούλες με το δεξί χέρι τα κλειδιά του σπιτιού είναι στη δεξιά τσέπη και δεν μπορείς να τα βγάλεις με το αριστερό. Οι βασικοί Νόμοι του Μέρφι και η εφαρμογή τους στην καθημερινότητά μας.
Νόμοι του Μέρφι: Αν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Προσοχή:
Το κείμενο που ακολουθεί είναι φορτωμένο γκαντεμιά. Προτού το διαβάσετε, απομακρύνετε οποιοδήποτε ρόφημα σε ακτίνα ενός μέτρου από το πληκτρολόγιο, βεβαιωθείτε ότι το pc σας είναι εντός εγγύησης, αφαιρέστε οποιοδήποτε καλώδιο είναι μπλεγμένο στα πόδια σας και αποθηκεύστε οτιδήποτε κάνετε αυτή τη στιγμή. Εμείς σας προειδοποιήσαμε.

Λένε πως αυτός που έχει πλήρη επίγνωση του τι μπορεί να πάει στραβά έχει κατανοήσει εις βάθος τον κόσμο, το νόημα της ζωής και όλα τα συναφή. Η αλήθεια είναι πως οι καρποί της ερευνητικής προσπάθειας του Έντουαρντ Μέρφι, αλλά και των μεταγενέστερών του, μας βοήθησαν αρκετά στο να κατανοήσουμε την γκαντεμιά που εισβάλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην καθημερινότητά μας.

Ο βασικός Νόμος του Μέρφυ «Αν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει», γεννήθηκε σύμφωνα με μαρτυρίες στην αεροπορική βάση Edwards των ΗΠΑ το 1949. Όλα ξεκίνησαν όταν ο μηχανικός αεροσκαφών Έντουαρντ Μέρφι ανακάλυψε, πως για τις δεκάδες αποτυχημένες προσπάθειες λειτουργίας ενός μηχανήματος, έφταιγε ένα καλώδιο το οποίο δεν είχε συνδεθεί σωστά. Αφού ανακάλυψε ότι ένας βοηθός του το είχε τοποθετήσει λάθος και τον «στόλισε» κατάλληλα είπε στους υπόλοιπους την εξής ατάκα απ’ όπου ξεκίνησαν όλα: «Αν υπάρχει ένας τρόπος για να κάνεις κάτι λάθος, εκείνος θα τον βρει».

Ο project manager της βάσης σημείωσε τον συγκεκριμένο νόμο σε μια λίστα με αντίστοιχους νόμους, ονομάζοντάς τον «Νόμο του Μέρφι». Λίγες ημέρες αργότερα ένας γιατρός της βάσης, ο John Paul Stapp σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ανέφερε πως τα επίπεδα ασφαλείας ήταν πολύ υψηλά χάρη στην πίστη στον νόμο του Μέρφι και την αναγκαιότητα να προσπαθούν να τον αποφύγουν.

Το θέμα πήρε απροσδόκητα μεγάλες διαστάσεις, άγνωστο το γιατί, και πέρασε σε άρθρα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής. Ο Νόμος του Μέρφι είχε πλέον καθιερωθεί, ενώ με την πάροδο των χρόνων πολλοί έβαλαν το λιθαράκι τους προσφέροντας δεκάδες παραλλαγές του βασικού αυτού νόμου. Για την τύχη του Μέρφι οι απόψεις διίστανται. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη φήμη, σκοτώθηκε σε ένα περίεργο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Έχοντας ξεμείνει από βενζίνη και περπατώντας προς το κοντινότερο βενζινάδικο, ο Μέρφι χτυπήθηκε από έναν Άγγλο τουρίστα που είχε περάσει στο αντίθετο ρέυμα!

Οι βασικοί Νόμοι του Μέρφι και των συνεχιστών του

* Βασικός νόμος: Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει
* Συνακόλουθο του βασικού νόμου: Αν όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, τότε σίγουρα παρέβλεψες κάτι
* Το δόγμα του Μέρφι: Η καταστροφή των πραγμάτων είναι ευθέως ανάλογη της αξίας τους
* Κβαντική θεώρηση του Νόμου του Μέρφι: Τα πάντα πάνε στραβά ταυτόχρονα
* Ο δεύτερος νόμος του Chilsom: Όταν τα πράγματα πάνε καλά, τότε κάτι θα πάει στραβά.
Συνακόλουθα: 1. Όταν τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, θα γίνουν
2. Κάθε φορά που τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα, κάπου έχεις κάνει λάθος
* Ο Νόμος της Επιλεκτικής Βαρύτητας: Ένα αντικείμενο θα πέσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά
Tο Θεώρημα του Bell (γνωστό και ως Τροποποιημένη Αρχή του Αρχιμήδη): Όταν ένα σώμα βυθίζεται στο νερό, χτυπάει συνήθως το τηλέφωνο.
* Ο Νόμος του Miller: Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο βαθιά είναι μια λακκούβα, αν δεν πέσεις μέσα
* Γενική αρχή του Νόμου του Μέρφι: Χαμογέλα, αύριο θα είναι χειρότερα

Τους θεωρείτε υπερβολικούς; Εμείς όχι. Για να σας το αποδείξουμε ιδού πώς εφαρμόζονται οι Νόμοι στην καθημερινότητά σας.

Στον δρόμο

Θα σου πάρει πάντα περισσότερο χρόνο για να φτάσεις κάπου, από το να γυρίσεις πίσω. Αν επιτρέψεις σε κάποιον να μπει μπροστά σου τότε, αν πηγαίνετε και οι δύο στο ίδιο μέρος, το άλλο αυτοκίνητο θα πιάσει την τελευταία θέση στο πάρκινγκ. Επίσης, αν αναγκαστείς να παρκάρεις έξι τετράγωνα μακριά από το σπίτι σου, επιστρέφοντας θα βρεις δυο άδειες θέσεις ακριβώς μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας. Όταν δεν βιάζεσαι, βρίσκεις πάντα το φανάρι πράσινο. Αν αποφασίσεις να πλύνεις το αυτοκίνητο σου και δεν το πλύνεις γιατί φοβάσαι μήπως βρέξει, δεν θα βρέξει έστω και αν ο ουρανός είναι κατάμαυρος. Αν το πλύνεις με λιακάδα θα ρίξει λάσπη.

Αν παρκάρεις το αυτοκίνητο σου κάτω από δέντρα θα γεμίσει κουτσουλιές. Αν πάλι το παρκάρεις σε ξέφωτο για να το αποφύγεις, ένα σμήνος πουλιά θα καθίσει στα καλώδια του ρεύματος ακριβώς από πάνω και θα σ'το «στολίσει». Όταν οδηγείς και βλέπεις ένα παλιό σου φίλο, μέχρι να κατεβάσεις το παράθυρο, ή ανάβει πράσινο, ή δίπλα σου έρχεται λεωφορείο ή σκάνε από το πουθενά τρία αμάξια από πίσω σου και κορνάρουν ταυτόχρονα. Αν στα διόδια στην ουρά που βρίσκεσαι υπάρχουν δύο αυτοκίνητα και στις διπλανές τουλάχιστον είκοσι, ο μπροστινός σου ή δεν θα βρίσκει το πορτοφόλι σου ή θα δώσει 50€. Μέχρι να ξεμπερδέψει, οι διπλανές ουρές έχουν αδειάσει ήδη. Όταν σε χτυπήσει ο ήλιος στα μάτια την ώρα που οδηγείς, ή τα γυαλιά ηλίου δεν βγαίνουν απ' την τσέπη σου ή αν βγουν είναι γεμάτα δαχτυλιές.

Τι γίνεται όμως αν μια μέρα αποφασίσεις να μετακινηθείς με λεωφορείο; Κατ'αρχήν, η αναμονή στη στάση διαρκεί περισσότερο από την ίδια την διαδρομή. Αν βρέχει, ή έχει κρύο, ή και τα δύο, το λεωφορείο θα καθυστερήσει. Αν πας στη στάση νωρίς, το λεωφορείο θα καθυστερήσει. Αν καθυστερήσεις να πας στη στάση, θα έρθει νωρίς, ενώ τα λεωφορεία που περιμένουν οι άλλοι στην στάση φτάνουν πάντα στην ώρα τους. Το λεωφορείο που περιμένεις πάντα περνάει πρώτα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αν περπατώντας προς τη στάση κοιτάζεις κάθε τόσο πίσω σου για να δεις αν έρχεται το λεωφορείο, δεν θα έρθει. Αν δεν κοιτάζεις, θα σε προσπεράσει τη στιγμή που φτάνεις στη στάση. Αν περιμένεις για πολλή ώρα στη στάση και αποφασίσεις να φύγεις, το λεωφορείο θα φτάσει μόλις έχεις απομακρυνθεί τόσο ώστε να μην μπορείς να το προλάβεις. Αν ανάψεις τσιγάρο στη στάση, έρχεται το λεωφορείο. Τέλος, το συνεπές ωρολόγιο πρόγραμμα των λεωφορείων είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα επιστημονικής φαντασίας.

Στο σπίτι

Όταν είσαι φορτωμένος με σακούλες ή βαλίτσες, τότε το ασανσέρ ποτέ δεν είναι στον όροφο που βρίσκεσαι. Η κύρια είσοδος της πολυκατοικίας που ποτέ δεν κλείνει, είναι κλειστή μόνο όταν είσαι φορτωμένος σακούλες που σου "καίνε" τα χέρια. Επίσης, όταν κλείνεις πίσω σου την πόρτα και διαπιστώνεις ότι δεν έχεις βάλει αποσμητικό, είτε έχεις ξεχάσει τα κλειδιά σου μέσα στο σπίτι, ή αν τα έχεις, τότε τα δεύτερα κλειδιά θα είναι από μέσα στην κλειδαριά και δεν θα ανοίγει.

Σηκώνοντας τη ζεματιστή κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας, δεν υπάρχει πουθενά χώρος να την ακουμπήσεις παρά μόνο στο τραπέζι με το πλαστικό τραπεζομάντηλο. Όσο πιο ακριβή είναι μια συσκευή στην κουζίνα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να τη χρησιμοποιήσεις, επίσης όσο πιο εύκολες είναι οι οδηγίες, τόσο πιο δύσκολα ανοίγει το κουτί. Στο μαγείρεμα, αν η συνταγή δεν πετύχει, ό,τι και αν προσθέσεις για να τη σώσεις κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, ενώ τα καλύτερα λόγια θα τα ακούσεις για ένα φαγητό που σου πήρε τη λιγότερη ώρα για να το ετοιμάσεις, επίσης ο καλεσμένος σου θα είναι αλλεργικός στο υλικό που για να το βρεις πήγες σε ειδικό κατάστημα.

Η πιθανότητα να πέσει μια φέτα ψωμί από την μεριά που είναι αλειμμένη με μαρμελάδα είναι ευθέως ανάλογη του ύψους της τιμής του χαλιού/τραπεζομάντηλου/ πουκάμισου. Αν βρεις ένα ξεχασμένο αναψυκτικό στο ντουλάπι της κουζίνας, είναι ζεστό, τα παγάκια έχουν τελειώσει και τα ποτήρια είναι άπλυτα στο πλυντήριο πιάτων, εκτός απ τα ποτηράκια του κρασιού.

Εσείς ποιόν Νόμο του Μέρφι… εφαρμόζετε στην καθημερινότητά σας; Απαντήσεις στα σχόλια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v