Ποιοι είναι οι αρχαιότεροι ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη;

Ο πιο ηλικιωμένος «κάτοικος» του πλανήτη μας είναι ένα είδος θαλάσσιου φυτού που ζει ακόμη στην Μεσόγειο. Δείτε ποια είναι τα υπόλοιπα «γηραιότερα» αντικείμενα που βρίσκονται ακόμη… ανάμεσά μας.
Ποιοι είναι οι αρχαιότεροι ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη;
Αν θεωρείτε ότι τα χρόνια περνούν γρήγορα και γερνάτε, ακούστε κι αυτό: Ένα συγκεκριμένο είδος θαλάσσιου φυτού που ζει στην Μεσόγειο μετρά 200.000 χρόνια παρουσίας στον πλανήτη. Η ανακάλυψή του από ερευνητές το έστειλε κατευθείαν στην κορυφή της λίστας με τους πιο «αρχαίου» ζωντανούς οργανισμούς της Γης.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες που μελέτησαν το συγκεκριμένο θαλάσσιο «χόρτο» με την ονομασία Posidonia oceanic σε 40 υποβρύχια λιβάδια από την Ισπανία μέχρι την Κύπρο, διαπίστωσαν από αναλύσεις του DNA του πως οι γιγάντιες «τούφες» του έχουν ηλικία από 12.000 μέχρι 200.000 χρόνια – το πιθανότερο είναι πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, στα 100.000 έτη.

Ο καθηγητής Carlos Duarte από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος ζωντανός οργανισμός κατάφερε να φτάσει σε τέτοια ηλικία χάρη στην ικανότητά του να αυτο-αναπαράγεται με κλωνοποίηση του εαυτού του, παράγοντας νέα κλαδιά.

Οι υπόλοιποι «Μαθουσάλες» του πλανήτη

Η «Ποσειδωνία» πέρασε κατευθείαν στην πρώτη θέση των γηραιότερων οργανισμών της Γης, εκτοπίζοντας τους υπόλοιπους που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Αυτοί είναι οι εξής:

*King’s Lomatia: Πρόκειται για ένα φυτό από την Τασμανία που θεωρείται πως ζει εδώ και περίπου 43.600 χρόνια.
*Box huckleberry: Πρόκειται για «μυρτιλό» με φύλλα-«κουτιά», έναν χαμηλό θάμνο από την Βόρεια Αμερική που μετρά 13.000 χρόνια ζωής.
*Θάμνος Creosote: Ένα φυτό που συναντάται στην έρημο Sonoran της Βόρειας Αμερικής βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με 11.000 χρόνια στην καμπούρα του.
*Άσπρη λεύκα: Το δέντρο που ζει σε δροσερά εδάφη της Βόρειας Αμερικής έχει ηλικία 10.000 έτη.
*Μαύρο έλατο: Ένα είδος έλατου και πάλι της Βόρειας Αμερικής μετρά 18 αιώνες πάνω στα εδάφη της.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v