Πόλεμοι: Για όλα φταίει η τεστοστερόνη

Οι αιτίες κάθε έκφρασης βίας, από τον χουλιγκανισμό ώς τους παγκόσμιους πολέμους, πρέπει να αναζητηθούν στα αντρικά σεξουαλικά ένστικτα, λένε επιστήμονες που εξηγούν τις συγκρούσεις μέσω της βιολογίας και της πάλης για περισσότερες γυναίκες.
Πόλεμοι: Για όλα φταίει η τεστοστερόνη
Μήπως νομίζετε ότι οι αιτίες για τους πολέμους και τις συρράξεις είναι κοινωνικο-οικονομικo-πολιτικές; Κάνετε λάθος! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες που λένε ότι υπεύθυνο για όλες τις εκφράσεις βίας, από τον χουλιγκανισμό έως τις θρησκευτικές διαμάχες και τους παγκοσμίους πολέμους, δεν είναι άλλο από το αντρικό σεξουαλικό ένστικτο και τη συνεχή προσπάθεια των αντρών να αυξήσουν τις πιθανότητες αναπαραγωγής τους.

Το ένστικτο του «άντρα πολεμιστή» σημαίνει ότι οι άντρες είναι προγραμματισμένοι να είναι επιθετικοί εναντίον οποιουδήποτε θεωρούν ως εισβολέα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα. Όμως αν στο παρελθόν το ένστικτο της βίας βοηθούσε τους προγόνους μας να βελτιώνουν τη θέση τους στην κοινωνική ιεραρχία και να αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στο αντίθετο φύλο, σήμερα το ίδιο ένστικτο οδηγεί σε μεγάλης κλίμακας πολέμους.

Οι γυναίκες, από την άλλη, είναι από τη φύση τους «εξοπλισμένες» με τρυφερότητα και φιλικότητα, που μεταφράζεται σε τάση για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Philosophical Transactions of the Royal Society B, αποτελεί επισκόπηση των εξελικτικών αποδείξεων για τη «θεωρία του άντρα πολεμιστή». Σύμφωνα με αυτήν, σε οποιονδήποτε πολιτισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης, οι άντρες ήταν πιο πιθανό να ασκήσουν βία όταν έρχονταν αντιμέτωποι με ανθρώπους που θεωρούσαν ως ξένους. Επιπλέον, η έρευνα εστίασε σε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι άντρες έχουν εντονότερη αίσθηση της ομαδικής ταυτότητας συγκριτικά με τις γυναίκες, και ότι αναπτύσσουν στενότερους δεσμούς με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας όταν βρίσκονται σε ανταγωνισμό με αντιπάλους.

Αν και τα εχθρικά αντανακλαστικά των αντρών πιθανόν αναπτύχθηκαν για να καταπολεμήσουν τις απειλές από τους εισβολείς, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «τη σύγχρονη εποχή ίσως να μην είναι λειτουργικά, ενώ συχνά είναι αντιπαραγωγικά». Το ένστικτο επιβίωσης με το πέρασμα των χρόνων κατέληξε σε ευρείας κλίμακας πολέμους μεταξύ κρατών και αυτοκρατοριών, αλλά και στις συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών στις σύγχρονες πόλεις.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Μαρκ φον Βουχτ, σχολίασε: «Η λύση στους πολέμους, που είναι κοινό πρόβλημα για όλες τις κοινωνίες σήμερα, παραμένει άπιαστο όνειρο. Ένας λόγος μπορεί να είναι η δυσκολία να ξεφύγουμε από τον τρόπο σκέψης μας, που έχει εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η επισκόπηση των ακαδημαϊκών στοιχείων υποδεικνύει ότι το ανθρώπινο μυαλό έχει σχηματιστεί με ένα τρόπο που τείνει να ευνοεί τη σύγκρουση με τους “ξένους”».

Ο καθηγητής επεσήμανε ακόμη ότι η έρευνα αποδεικνύει ότι η σύγκρουση με άλλες ομάδες αντρών έδινε στους προγόνους μας την ευκαιρία να βελτιώσουν το κοινωνικό status και να αυξήσουν τη σφαίρα επιρροής τους σε έδαφος και… συντρόφους. «Βλέπουμε παρόμοια συμπεριφορά στους χιμπαντζήδες. Για παράδειγμα, τα αρσενικά συνεχώς ελέγχουν τα όρια της περιοχής τους. Αν ένα θηλυκό από άλλη ομάδα εισέλθει στην περιοχή, θα προσπαθήσουν να το πείσουν να μείνει μαζί τους. Αν όμως κάνει το ίδιο ένα αρσενικό, το πιο πιθανό είναι να το χτυπήσουν βίαια και ίσως να το σκοτώσουν».

Έρευνα του 2008 από επιστήμονες στην Καλιφόρνια συσχετίζει την εξέλιξη της επιθετικότητας και του θάρρους στους άντρες με τον ανταγωνισμό για εδάφη και γυναίκες. Η μελέτη δείχνει ότι τα γονίδιά μας παίζουν σημαντικό ρόλο σε χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητα, γεγονός που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, η πιο επιθετική ομάδα επικράτησε μέσω φυσικής επιλογής. Από τη στιγμή που η επιθετικότητα ανταμείφθηκε με αναπαραγωγική επιτυχία, τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού «πέρασαν» γενετικά στις επόμενες γενιές.

Υπάρχουν αρκετά ιστορικά παραδείγματα που συνδέουν το σεξουαλικό ένστικτο με τη βία, όπως ο Μογγόλος πολέμαρχος Τζένγκις Χαν, για τον οποίο οι έρευνες έχουν δείξει ότι σήμερα έχει 16 εκατομμύρια «απευθείας» απογόνους (!) ως αποτέλεσμα της ακόρεστης όρεξής του για γυναίκες. Εξάλλου, ισχυρό γενετικό αποτύπωμα έχουν αφήσει και οι Βίκινγκ σε περιοχές όπως οι Δυτικές Νήσοι της Σκωτίας και η Ισλανσία, καθώς οι γυναίκες ήταν μέρος των λαφύρων μιας επιτυχημένης επιδρομής.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v