Άνδρες και πορνό: Μια σχέση... πάθους (;)

Γιατί οι άνδρες βλέπουν πορνό; Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να απαντήσουμε "για τον ίδιο λόγο που βλέπουν και οι γυναίκες"; Επηρεάζουν οι ερωτικές ταινίες τη σεξουαλική συμπεριφορά; Επιχειρούμε μια κατάδυση στα... άδυτα του μυστηρίου.
Άνδρες και πορνό: Μια σχέση... πάθους (;)
«Ανακάλυψα πορνογραφικό υλικό στον υπολογιστή του και ανησυχώ», «αυνανίζεται βλέποντας κρυφά ερωτικές ταινίες και πιστεύω πως αυτό έχει επίδραση στην ερωτική μας ζωή», «είναι φυσιολογικό να εξακολουθεί να βλέπει πορνό, παρ’ όλο που η σεξουαλική μας ζωή είναι ικανοποιητική;». Μία από τις δημοφιλέστερες ερωτήσεις που λαμβάνει η στήλη «Ο Ειδικός σας Απαντά» του ένθετου Sex και Σχέσεις του in2life έχει να κάνει με μια… σχέση ζωής: αυτή των ανδρών με το πορνό. Γιατί βλέπουν ερωτικές ταινίες πολύ περισσότερο απ’ ότι οι γυναίκες; Πώς μπορούν αυτές να επηρεάσουν τις σχέσεις και τη σεξουαλική τους ζωή; Σημαίνει το ότι καταφεύγουν στο πορνό πως δεν είναι ευχαριστημένοι από την τωρινή παρτενέρ τους;

Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι βασικό. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο από το Πανεπιστήμιου του Μόντρεαλ, και δημοσιεύθηκε κάνοντας πάταγο στον ξένο τύπο, όλοι οι άνδρες βλέπουν πορνό. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι οι ερευνητές του πανεπιστημίου έφθασαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα… κατά λάθος, ξεκινώντας να ερευνήσουν τις διαφορές στη σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών που έβλεπαν πορνό με εκείνων που δεν είχαν δει ποτέ.

Η έρευνα ανατράπηκε, και έβγαλε ένα τελείως διαφορετικό –αν και εξίσου σημαντικό– πόρισμα από εκείνο στο οποίο στόχευε, καθότι το δείγμα εκείνων που δεν είχαν δει ποτέ πορνό απλά δε βρέθηκε ποτέ. Να το πούμε απλούστερα; Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν ούτε έναν άνδρα που να μην έχει δει ποτέ πορνό.

Αφού, λοιπόν, δεν είχαν τις δύο ομάδες που ήθελαν να συγκρίνουν, οι επιστήμονες μελέτησαν τις διαφορές στην «κατανάλωση πορνό» ανάμεσα σε δεσμευμένους και αδέσμευτους άνδρες, καταλήγοντας ότι οι πρώτοι βλέπουν ερωτικές ταινίες κατά μέσο όρο 1,7 φορές την εβδομάδα για είκοσι λεπτά, ενώ οι δεύτεροι τρεις φορές την εβδομάδα για σαράντα λεπτά. Το 90% του πορνογραφικού υλικού προέρχεται από το internet, και το υπόλοιπο 10% από video club.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα της έρευνας ήταν επίσης το ότι οι ταινίες επιλέγονται με βάση την αντιστοιχία του περιεχομένου τους στα προϋπάρχοντα σεξουαλικά γούστα του καθενός. Ο Καθηγητής Simon Louis Lajeunesse, επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει πως η πορνογραφία δεν έχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλικότητα ή τη σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών. «Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν είχε παθολογική σεξουαλικότητα –μάλιστα, όλες οι σεξουαλικές τους πρακτικές ήταν μάλλον συμβατικές. Οι ερωτικές ταινίες δεν αλλάζουν τις αντιλήψεις τους για τις γυναίκες ή για τις σχέσεις τους μαζί τους».

Ωραία, λοιπόν. Όλοι οι άνδρες βλέπουν πορνό, κι αυτό δεν επηρεάζει ούτε εκείνους, ούτε τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, ούτε τις σχέσεις τους. Το φλέγον ερώτημα, όμως, είναι γιατί οι άνδρες βλέπουν πορνό; Ή για την ακρίβεια, γιατί έχουν αυτή τη σχέση πάθους με το πορνό, η οποία μας εμποδίζει να δώσουμε την απάντηση «για τον ίδιο λόγο που βλέπουν και οι γυναίκες: από περιέργεια/ για να πάρουν ιδέες/ επειδή έχουν καιρό να κάνουν σεξ»; Κι εδώ οι απόψεις διίστανται.

Σύμφωνα με τον δρ. Russell Stambaugh, ψυχολόγο και σεξοθεραπευτή από το Ann Arbor του Michigan, ο σεξουαλικός ερεθισμός που προκαλείται από το πορνό συνδέεται με τους κατοπτρικούς νευρώνες του εγκεφάλου, αυτούς που προκαλούν τη μηχανική επανάληψη μιας πράξης που εκτυλίσσεται μπροστά μας, όπως π.χ. το ότι βρισκόμαστε σε ένα εστιατόριο και σηκώνουμε το ποτήρι για να πιούμε κρασί την ώρα που κάνει το ίδιο και ο συνοδός μας.

Ο δρ. Stambaugh επισημαίνει ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να ερεθίζεται εύκολα σεξουαλικά, ώστε να είναι έτοιμος για… δράση οποτεδήποτε προκύπτει η ευκαιρία –γεγονός που σχετίζεται με τα πρωτόγονα ένστικτα της αναπαραγωγής και διαιώνισης του είδους, στα οποία τελικά καταλήγει κάθε απόπειρα ανάλυσης και εξήγησης της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Από την άλλη, η δρ. Lonnie Barbach, σεξοθεραπεύτρια από το Σαν Φρανσίσκο, επισημαίνει ότι, πολύ πιο απλά, «ακριβώς επειδή δεν έχει να κάνει με το τι κάνουν στο σπίτι με τη σύντροφό τους, είναι η καινοτομία, το πρωτόγνωρο, το κάτι διαφορετικό που κάνει το πορνό ερεθιστικό».

Μια τρίτη, λίγο πιο κυνική, άποψη, εκφράζει ο δρ. Jed Diamond, συγγραφέας του βιβλίου The Irritable Male Syndrome και διευθυντής του προγράμματος υγείας Men Alive. «Στον πραγματικό κόσμο, οι σχέσεις μαστίζονται από άγχος και αβεβαιότητα. Ο κόσμος του πορνό είναι πάντα προβλέψιμος και υπό έλεγχο» λέει, μεταξύ άλλων, στο πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του ThirdAge.com.

Εκεί όπου όλες οι απόψεις συγκλίνουν είναι ότι το πρόβλημα με το πορνό στα ζευγάρια είναι η ενοχή και η μυστικότητα. «Αν η γυναίκα καταλάβει ότι οι ερωτικές ταινίες δεν είναι το υποκατάστατό της, και ο άνδρας δε νιώθει την ανάγκη να κρύβεται ή να λέει ψέματα για αυτή του τη συνήθεια, οι σεξουαλικές συζητήσεις θα γίνουν πιο ανοιχτές και η σεξουαλική σχέση περισσότερο υγιής. Το πρόβλημα ποτέ δεν είναι το πορνό. Είναι η επικοινωνία και η ειλικρίνεια του καθενός προς τον άλλο» καταλήγει ο δρ. Stambaugh.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v