Μεγάλοι ηθοποιοί σε μεγάλους ρόλους

Η Meryl Streep ως Margaret Thatcher βαδίζει στα χνάρια της Helen Mirren ως Ελισάβετ της Αγγλίας, του Frank Langella ως Richard Nixon και του Russell Crowe ως John Nash. Δέκα υπέροχες ερμηνείες που έγραψαν (κινηματογραφική) Ιστορία.
Μεγάλοι ηθοποιοί σε μεγάλους ρόλους
Όσοι είχαν την τύχη να δουν στο σινεμά το teaser trailer του Iron Lady χωρίς να έχουν ακούσει τίποτα για την επικείμενη ταινία, έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Η Meryl Streep, ο τόνος της φωνής της, το βλέμμα της, ακόμα και οι πέρλες στο λαιμό της, όλα κάτι θύμιζαν πολύ έντονα σε όσους είχαν δει, έστω και ως πιτσιρίκια, τις ειδήσεις στα νεοσύστατα κανάλια των αρχών των 90s. Το τι ακριβώς λίγοι θα το μάντεψαν πριν εμφανιστεί σε μαύρο background ο τίτλος The Iron Lady.

Η Meryl Streep, όμως, δεν είναι η μόνη που κλείνει εισιτήριο για την κούρσα των Όσκαρ, ποντάροντας στο σίγουρο άλογο «αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα». Πολλοί και πολλές βάδισαν σε αυτήν την οδό. Άλλοι κέρδισαν, άλλοι έχασαν. Όλοι, όμως, μας άφησαν κληρονομιά υπέροχες ερμηνείες σε υπέροχες ταινίες που βλέπουμε ξανά και ξανά. Με αφορμή την πρεμιέρα της Σιδηράς Κυρίας, θυμόμαστε μερικές από αυτές.

Ο Russell Crowe ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου χάρη στην εξαιρετική του ερμηνεία στον ρόλο του σχιζοφρενή μαθηματικού και Νομπελίστα John Nash στην ταινία A Beautiful Mind. Έχασε, άδικα αν θέλετε τη γνώμη μας, από τον Denzel Washington που βραβεύτηκε για το Training Day.



Ο Frank Langella ήταν μακράν ο απολαυστικότερος, καλύτερος και πειστικότερος Νίξον που έχει περάσει από την μεγάλη οθόνη, στο Frost/ Nixon. Έχασε το Όσκαρ μέσα από τα χέρια του, γιατί η Ακαδημία προτίμησε…

…Τον Sean Penn, που ήταν όντως εξαίσιος στο ρόλο του Harvey Milk, του πρώτου ανοιχτά gay εκλεγμένου πολιτικού στην Πολιτεία της Καλιφόρνια. Αν και αποκλείεται να μην την θυμάστε, η ταινία λεγόταν Milk, και βλέπεται παρέα με γιγάντιες κούτες χαρτομάντιλα.
 


Η Helen Mirren ήταν φτυστή η Ελισάβετ της Αγγλίας στο The Queen. Κι επειδή δεν ήταν μόνο φτυστή, αλλά έδινε και ρεσιτάλ ερμηνείας, η μεγάλη κυρία του βρετανικού θεάτρου βραβεύτηκε για πρώτη φορά (αν και είχε ξαναπροταθεί) με το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Ο Colin Firth ενσάρκωσε απολαυστικά τον πατέρα της, Γεώργιο ΣΤ', στο Λόγο του Βασιλιά. Κέρδισε, και αυτός, το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.
 


Ο Jesse Eisenberg ήταν ο Mark Zuckerberg του The Social Network. Και μπορεί ο ίδιος ο Zuckerberg να είχε τις αντιρρήσεις του, και να δήλωνε ότι μόνο τα μπλουζάκια του είχαν μια κάποια σχέση με την πραγματικότητα, αλλά εμείς σε αυτή τη φωτογραφία δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε τις δέκα διαφορές.

Ο Will Smith έπαιξε τον Muhammad Ali στο Ali. Προτάθηκε για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, αλλά έχασε –και αυτός– από τον Denzel Washington και το Training Day.

Ο Jamie Foxx ήταν ο Ray Charles του Ray. Βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ ανδρικού Ρόλου για τη συγκλονιστική ερμηνεία του, σε μια δύσκολη οσκαρική κούρσα: είχε απέναντι του τον Clint Eastwood ως Frankie Dunn του Million Dollar Baby, τον Johnny Depp ως Sir James Matthew Barrie (συγγραφέα του Peter Pan, για όσους δε θυμούνται) στο Finding Neverland και…

Τον Leonardo DiCaprio που έπαιξε τον Howard Hughes στο The Aviator του Martin Scorsese, την κινηματογραφική βιογραφία του μεγιστάνα αεροπόρου και σκηνοθέτη. Η συνεργασία ηθοποιού και σκηνοθέτη συνεχίστηκε με τα The Departed και Shutter Island. Δεν την θυσιάζεις τέτοια χημεία…
 


Ο Val Kilmer ήταν ο Jim Morrison στο The Doors του Oliver Stone. Και μπορεί το 1991 η Ακαδημία Κινηματογράφου να μην ψήφιζε ροκ και επανάσταση, κι έτσι ο Val να κατέληξε με μια φτωχή υποψηφιότητα στα MTV Movie Awards, η ερμηνεία του, όμως, θα μείνει πρώτη στις καρδιές μας –όπως και η φωνή του.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v