Οι 10 + 5 αγαπημένες (μας) ταινίες της χρονιάς

Από το "Drive" μέχρι το "Tyrannosaur" και από το "Ides of March" μέχρι το "Blue Valentine", θυμόμαστε ξανά τις καλύτερες ταινίες που είδαμε φέτος στις σκοτεινές αίθουσες μέσα από ένα σινεφίλ Top 15.
Οι 10 + 5 αγαπημένες (μας) ταινίες της χρονιάς
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Δεν ξέρω κατά πόσο το 2011 ήταν μια καλή κινηματογραφική χρονιά για την εγχώρια διανομή. Κατά τη γνώμη μου, ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα αφού οι επιλογές των διανομέων μου μοιάζουν συχνά αυτοκαταστροφικές, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού διαρκώς μειώνεται καθώς αυτό στρέφεται εύλογα στις πολύ πιο ανταποδοτικές, αισθητικά και ψυχαγωγικά, αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές.

Παρ’ ολ’ αυτά, ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να κάνει σινεμά επειδή σε μια ιστορική γωνιά του οι αίθουσες φυτοζωούν ελπίζοντας σε ένα θαύμα τύπου «Οι ζωές των άλλων». Και κάπου κάπου, μερικά απ’ τα καλύτερα δείγματα αυτής της παραγωγής φτάνουν και στις δικές μας μεγάλες οθόνες και κερδίζουν την προσοχή και την αγάπη μας υπενθυμίζοντάς μας παράλληλα το λόγο που βγαίνουμε απ’ τα σπίτια μας για να κλειστούμε σε μια μεγάλη, κατασκότεινη αίθουσα μαζί με μερικές δεκάδες αγνώστων.

Για όσους πάλι δεν το κάνουν, ορίστε οι 15 καλύτερες ταινίες που είδαμε φέτος στις ελληνικές αίθουσες και πλέον μπορεί να τις δει κανείς άνετα και στον καναπέ του.

Take Shelter
του Τζεφ ΝίκολςDrive
του Νίκολας Γουίντινγκ ΡεφνA Separation
του Ασγκάρ ΦαράντιTyrannosaur
του Πάντι ΚόνσινταϊνThe Adventures of Tintin, The Secret of the Unicorn
του Στίβεν ΣπίλμπεργκFaust
του Αλεξάντερ Σοκούροφ
The Ides of March
του Τζορτζ ΚλούνιPeriferic
του Μπόγκνταν Γκιόργκε ΑπέτριNEDS
του Πίτερ ΜούλανPoint Blank
του Φρεντ ΚαβαγιέAnimal Kingdom
του Ντέιβιντ ΜισόντWinter’s Bone
της Ντέμπρα ΓκράνικRango
του Γκορ ΒερμπίνσκιBlue Valentine
του Ντέρεκ ΣιανφράνςThe Fighter
του Ντέιβιντ Ο. ΡάσελΚαλή ανασκόπηση και καλή χρονιά!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v