Οι 10 + 5 αγαπημένες (μας) ταινίες της χρονιάς

Από το "Drive" μέχρι το "Tyrannosaur" και από το "Ides of March" μέχρι το "Blue Valentine", θυμόμαστε ξανά τις καλύτερες ταινίες που είδαμε φέτος στις σκοτεινές αίθουσες μέσα από ένα σινεφίλ Top 15.
Οι 10 + 5 αγαπημένες (μας) ταινίες της χρονιάς
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Δεν ξέρω κατά πόσο το 2011 ήταν μια καλή κινηματογραφική χρονιά για την εγχώρια διανομή. Κατά τη γνώμη μου, ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα αφού οι επιλογές των διανομέων μου μοιάζουν συχνά αυτοκαταστροφικές, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού διαρκώς μειώνεται καθώς αυτό στρέφεται εύλογα στις πολύ πιο ανταποδοτικές, αισθητικά και ψυχαγωγικά, αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές.

Παρ’ ολ’ αυτά, ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να κάνει σινεμά επειδή σε μια ιστορική γωνιά του οι αίθουσες φυτοζωούν ελπίζοντας σε ένα θαύμα τύπου «Οι ζωές των άλλων». Και κάπου κάπου, μερικά απ’ τα καλύτερα δείγματα αυτής της παραγωγής φτάνουν και στις δικές μας μεγάλες οθόνες και κερδίζουν την προσοχή και την αγάπη μας υπενθυμίζοντάς μας παράλληλα το λόγο που βγαίνουμε απ’ τα σπίτια μας για να κλειστούμε σε μια μεγάλη, κατασκότεινη αίθουσα μαζί με μερικές δεκάδες αγνώστων.

Για όσους πάλι δεν το κάνουν, ορίστε οι 15 καλύτερες ταινίες που είδαμε φέτος στις ελληνικές αίθουσες και πλέον μπορεί να τις δει κανείς άνετα και στον καναπέ του.

Take Shelter
του Τζεφ Νίκολς



Drive
του Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν



A Separation
του Ασγκάρ Φαράντι



Tyrannosaur
του Πάντι Κόνσινταϊν



The Adventures of Tintin, The Secret of the Unicorn
του Στίβεν Σπίλμπεργκ



Faust
του Αλεξάντερ Σοκούροφ




The Ides of March
του Τζορτζ Κλούνι



Periferic
του Μπόγκνταν Γκιόργκε Απέτρι



NEDS
του Πίτερ Μούλαν



Point Blank
του Φρεντ Καβαγιέ



Animal Kingdom
του Ντέιβιντ Μισόντ



Winter’s Bone
της Ντέμπρα Γκράνικ



Rango
του Γκορ Βερμπίνσκι



Blue Valentine
του Ντέρεκ Σιανφράνς



The Fighter
του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ



Καλή ανασκόπηση και καλή χρονιά!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v