Η ιστορία της δραχμής σε 15 λεπτά

Ένα αξιόλογο video με την ιστορία της δραχμής -και παράλληλα την ιστορία της Ελλάδας- κερδίζει καθημερινά το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών του You Tube, επαναφέροντας μνήμες και χαρίζοντας γνώση στους νεώτερους.
Η ιστορία της δραχμής σε 15 λεπτά
Να’ναι επειδή μας έλειψε –το νόμισμα και οι εποχές στις οποίες μετακύλισε; Να’ναι από φόβο μην ξανάρθει –οπότε ας προετοιμαστούμε επαναφέροντας στη μνήμη τα παλιά; Ή μήπως είναι απλώς μία ιστορία -για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί- όπως όλες αυτές που πέρασαν και πάνε, προβαλλόμενη από τα σύγχρονα μέσα με τρόπο εξωραϊστικό και ταυτόχρονα «ξορκιστικό»;

Όποια κι αν είναι η εξήγηση, το video του χρήστη MrGiannis1234, το οποίο αναρτήθηκε στο You Tube τον Σεπτέμβριο του 2010, έχει 5.717 views και 37 θετικές ψήφους, κερδίζοντας καθημερινά το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δεκαπέντε περίπου λεπτά παρακολουθούμε την ιστορία της Ελλάδας να ξετυλίγεται μέσα από την ιστορία της δραχμής (ή το ανάποδο;), μέχρι που τελικά η μία αποχαιρετά -οριστικά;- την άλλη.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του video, το χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών και τα χαρτονομίσματα με την ξενόγλωσση εκτύπωση. Ως προς το πρώτο, πρόκειται για το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία χαρτονόμισμα που κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα, το 1944, με μηδαμινή στην πραγματικότητα πραγματική αξία. Τα δεύτερα κυκλοφόρησαν κατά τις περιόδους κατοχής από την εκάστοτε χώρα.

Δείτε το video:


Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v