8η Δεκεμβρίου: «Μαύρη» σελίδα στην μουσική

Η 8η Δεκεμβρίου θεωρείται «μαύρη» μέρα στην μουσική ιστορία. Σαν σήμερα, πριν από 31 χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή ο John Lennon, ενώ πριν από 7 χρόνια ο κιθαρίστας των Pantera Dimmebag Darell. Και οι δύο τους θύματα δολοφονίας.
8η Δεκεμβρίου: «Μαύρη» σελίδα στην μουσική
John Lennon, Dimmebag Darell. Δύο εντελώς διαφορετικές μουσικά φυσιογνωμίες, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, είχαν την ατυχία – ή μήπως την τύχη; – να περάσουν στο πάνθεον της παγκόσμιας μουσικής σκηνής την ίδια ημέρα. Ο λόγος για το John Lennon των θρυλικών «σκαθαριών» και τον Dimmebag Darell των θρύλων του μέταλ Pantera.

Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Lennon επέστρεφε μαζί με την Yoko Ono στο διαμέρισμά του στην Νέα Υόρκη, στο ιστορικό κτίριο Dakota. Εκεί ο Mark Chapman, φανατικός θαυμαστής του που νωρίτερα την ίδια ημέρα τον είχε προσεγγίσει για αυτόγραφο, τον πυροβόλησε πισώπλατα τέσσερεις φορές. Ο Lennon μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ.

Σύμφωνα με την αυτοψία, οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο. Όλες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, ενώ η θανάσιμη σφαίρα διαπέρασε την αορτή του. Ο Chapman καταδικάστηκε σε ισόβια, ενώ στην δίκη υποστήριξε ότι «κακά πνεύματα» τον είχαν οδηγήσει στο να δολοφονήσει τον Lennon.



Την ίδια ημερομηνία, 24 χρόνια μετά, ένας άλλος παρανοϊκός θαυμαστής ο πρώην πεζοναύτης Nathan Gale, ανεβαίνει στην σκηνή όπου εμφανίζονταν ζωντανά οι Damageplan (συγκρότημα του κιθαρίστα των Pantera Dimmebag Darell) και σκοτώνει εν ψυχρώ τον Darell με συνολικά έξι σφαίρες (οι τέσσερεις από αυτές στο κεφάλι). Ο Gale συνέχισε να πυροβολεί πάνω στη σκηνή, σκοτώνοντας ον οπαδό Nathan Bray, τον υπάλληλο του κλαμπ Erin Halk, το σωματοφύλακα Jeff "Mayhem" Thompson, ενώ τραυμάτισε τον τεχνικό John "Kat" Brooks και τον tour manager Chris Paluska. Το μακελειό σταμάτησε με την επέμβαση ενός αστυνομικού που σκότωσε τον Gale με μία σφαίρα στο κεφάλι.
 


Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v