O… «Συντηρητικός» John Lennon

Σοκ έχει προκαλέσει στους θαυμαστές του John Lennon η δήλωση σε συνέντευξη του προσωπικού του βοηθού Fred Seaman, ότι το διάσημο «Σκαθάρι» ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ronald Reagan.
O… «Συντηρητικός» John Lennon
Πώς γίνεται ένας από τους πιο δημοφιλείς ακτιβιστές της μουσικής σκηνής των ‘70s, o μακαρίτης John Lennon, να υποστήριζε τον κατ’ εξοχήν Συντηρητικό Πρόεδρο των ΗΠΑ Ronald Reagan;

O Fred Seaman, ο οποίος τελούσε χρέη βοηθού του Lennon από το 1979 έως το θάνατο του τραγουδιστή των Beatles το 1980, ήταν αποκαλυπτικός στην συνέντευξή του για τις ανάγκες του μουσικού ντοκιμαντέρ Beatles Stories: "Ο John, ουσιαστικά έκανε πολύ σαφές σε συζητήσεις με φίλους ότι αν ήταν αμερικανός θα ψήφιζε υπέρ του Reagan επειδή αντιπαθούσε τρομερά τον Jimmy Carter".



Όπως λέει ο Seaman, ο Lennon είχε γνωρίσει τον Reagan σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου το 1970, αλλά πιθανώς δεν θυμόταν ότι ο ίδιος είχε διατάξει την επίθεση της Εθνικής Φρουράς στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ενώ ήταν Κυβερνήτης.
Στην συνέχεια της αποκαλυπτικής συνέντευξης, ο Seaman λέει: «Είχα δει τον John να τσακώνεται, ο οποίος ήταν παλιός κουμουνιστής. Ήταν φανερό το ότι είχε αποστασιοποιηθεί από τον μέχρι τότε ριζοσπαστισμό του» και συνεχίζει: «Ήταν ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος το ’79 και το ’80 σε σχέση με αυτό που ήταν όταν έγραφε το ‘Imagine’…».

Πολλοί είναι πάντως εκείνοι οι οποίοι διαφωνούν με τα συμπεράσματα του Seaman. Ο βιογράφος του Lennon, Jon Wiener, επισημαίνει ότι ο Lennon συνέχισε να υποστηρίζει την αριστερή πολιτική και ιδιαίτερα τα εργατικά δικαιώματα. Τον ίδιο μήνα που δολοφονήθηκε ο Lennon, ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν υποστηρίξει δημόσια την διαμαρτυρία εργατών από την Καλιφόρνια εναντίον της Japan Foods Corporation.

«Το ότι υποστήριζε τον Reagan, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν και Συντηρητικός», συμπληρώνει ο Wiener, «Πολλοί αριστεροί είχαν απογοητευθεί από τον Jimmy Carter το 1980 και δικαιολογημένα μάλιστα, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν Ρεπουμπλικάνοι ή Συντηρητικοί», καταλήγει.

Πηγή: Time
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v