Οι «γλυκατζήδες» είναι πιο ευχάριστοι άνθρωποι!

Τα γούστα του ουρανίσκου με την διάθεση και την προσωπικότητα προσπάθησε να συνδέσει νέα επιστημονική έρευνα, που συμπέρανε ότι αν σας αρέσουν τα γλυκά, είστε πιθανότατα «γλυκείς» και ευχάριστοι άνθρωποι.
Οι «γλυκατζήδες» είναι πιο ευχάριστοι άνθρωποι!
Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην σοκολάτα και σε κάθε είδους γλυκιά λιχουδιά, η επιστήμη λέει πως πιθανότατα ούτε οι άλλοι μπορούν να αντισταθούν σε… εσάς, καθώς οι γλυκατζήδες διαθέτουν σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα πιο φιλική και ευχάριστη προσωπικότητα.

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν πως η προτίμηση γλυκών τροφίμων αποτελεί ένδειξη ότι ένα άτομο είναι πιο ευχάριστο και εξυπηρετικό, αλλά όχι εξωστρεφές ή νευρωτικό. «Είναι αξιοσημείωτο ότι οι φιλικοί και ευχάριστοι άνθρωποι θεωρούνται “γλύκες”, αφού η γεύση λίγη σχέση έχει με την προσωπικότητα ή την συμπεριφορά», είπε ο Brian Meiers, καθηγητής ψυχολογίας στο Gettysburg College στην Πενσυλβανία. Με αυτή την επισήμανση υπ’ όψιν, οι επιστήμονες θέλησαν να ανακαλύψουν αν η προτίμηση σε γλυκές γεύσεις αντικατοπτριζόταν όντως στην συμπεριφορά των ανθρώπων.

Σε ένα από τα πειράματά τους που περιλάμβανε 500 εθελοντές, η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι προτιμούν να τρώνε για παράδειγμα σοκολάτα παρά κάτι «άγλυκο», δείχνουν μεγαλύτερη προθυμία να βοηθήσουν κάποιον που έχει ανάγκη ή να κάνουν κάτι εθελοντικά.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν φωτογραφίες ανθρώπων με ουδέτερες εκφράσεις προσώπου, κάτω από τις οποίες υπήρχαν πληροφορίες όπως για παράδειγμα το ότι τους αρέσει η σοκολάτα. «Οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν όσους συσχέτισαν με τα γλυκά τρόφιμα πιο ευχάριστους», σημείωσε ο Meiers.

Η μελέτη αποτελεί ένα μόνο δείγμα του αυξανόμενου επιστημονικού ενδιαφέροντος για τις «ενσαρκώσεις» μεταφορικών εννοιών στην συμπεριφορά του ανθρώπου. «Υπάρχει μια τάση να μελετηθεί πώς αυτά τα χαρακτηριστικά “αυτοεκπληρώνονται” στην καθημερινή μας ζωή», λέει η Sarah Moeller, καθηγήτρια ψυχολογίας στο St. Xavier University.

Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v