Photo Gallery: Ο πλανήτης ξυπνά (και διαδηλώνει)

Οι «Αγανακτισμένοι» όλου του κόσμου διαμαρτυρήθηκαν μαζικά και ταυτόχρονα το περασμένο Σάββατο, μετατρέποντας την ημερομηνία «15 Οκτωβρίου» σε σύνθημα. Δείτε… επαναστατικές εικόνες που μιλούν από μόνες τους για λογαριασμό του πλανήτη.
Photo Gallery: Ο πλανήτης ξυπνά (και διαδηλώνει)
Ο Julian Assange εκφωνεί συνθήματα κάτω από τον λονδρέζικο St. Paul’s Cathedral. Ο Kanye West μπλέκεται με τους «καταληψίες» της Wall Street κάνοντας τις ρίμες του συνθήματα. Η Ρώμη καίγεται -και όχι από τον Νέρωνα- και η Μαδρίτη ξαναβλέπει τους Indignados στις κατάμεστες πλατείες της. Με άλλα λόγια, το κίνημα «15Ο» οργανώνει την αγανάκτηση όλου του πλανήτη και στρέφει τα βέλη του ενάντια στους τραπεζίτες και τους κυβερνώντες που έφεραν το οικονομικό σύστημα σε αδιέξοδο.

Το περασμένο Σάββατο τα social media κατόρθωσαν να συντονίσουν τις φωνές διαμαρτυρίας σε μία πρωτόγνωρη ταυτόχρονη παγκόσμια διαδήλωση. Από την Νέα Υόρκη μέχρι το Χόνγκ Κονγκ και από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μέχρι το Σύδνεϋ και την Λατινική Αμερική, ο κόσμος… «ξύπνησε». Δείτε παρακάτω αλλά και στο Photo Gallery του δημοσιεύματος στιγμιότυπα από τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, τα βίαια επεισόδια, τα πλακάτ και τα απεγνωσμένα πρόσωπα που έδωσαν το σαββατιάτικο «παρών».


Αμερικανός πολίτης ενώνεται με την πορεία προς την Wall Street, έχοντας σφραγίσει συμβολικά το στόμα του με ένα δολάριο. Το κίνημα «Occupy Wall Street» ήταν αυτό που «ξαναζέστανε» την επαναστατικότητα του πλανήτη αυτό το Φθινόπωρο και στάθηκε αφορμή για την παγκόσμια κινητοποίηση του Σαββάτου.


«Είμαι κατά 99% άνθρωπος», γράφει στο αυτοσχέδιο πανό του ο αγανακτισμένος Νεοϋορκέζος, που υιοθετεί την «αρχή» του κινήματος 15Ο, «Είμαστε το 99%, ενώ οι διεφθαρμένοι το 1%».


Ο τραπεζίτης της Monopoly γίνεται αντισύμβολο στις κινητοποιήσεις της Ζυρίχης, αφού οι Ελβετοί διαμαρτυρόμενοι –υπάρχουν και αυτοί- στέλνουν μήνυμα στους τραπεζικούς κολοσσούς πως δεν… κοιμούνται.


Στην Ρώμη σημειώθηκαν τα πιο βίαια και καταστροφικά επεισόδια. Διαμαρτυρόμενοι έκαναν θρύψαλα τραπεζικά υποκαταστήματα, η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε βίαιη καταστολή, ενώ τα μέτρα λιτότητας που προανήγγειλε ο Μπερλουσκόνι έριξαν περισσότερο λάδι στην φωτιά, με αποτέλεσμα εικόνες όπως η παραπάνω.


Από την Ευρώπη μέχρι το Πουέρτο Ρίκο έφτασε το μήνυμα της διαμαρτυρίας, όπου η χαρακτηριστικά βαμμένη κοπέλα προχώρησε σε βουβή διαμαρτυρία, χαρίζοντας στις κινητοποιήσεις μία συμβολική μορφή: αυτή του εκφραστικού της προσώπου.


Ούτε το Los Angeles έμεινε ασυγκίνητο στο κάλεσμα της αγανάκτησης, στο οποίο ανταποκρίθηκαν όλοι ανεξαιρέτως πεποιθήσεων. Πιο πάνω, το lifestyle και τα fashion statements συναντούν την επαναστατικότητα με μηνύματα αγάπης στα πανό που θυμίζουν έντονα Woodstock, στην πιο μοντέρνα εκδοχή του.

Δείτε εικόνες από τις κινητοποιήσεις του Λονδίνου, του Χονγκ Κονγκ, του Τόκυο, της Αυστραλίας και όλου του κόσμου στο PhotoGallery του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v